Det Svartgula Sillysvepet: Storförsäljningar för AIK
Yasin Ayari lämnar AIK för Brighton

Det Svartgula Sillysvepet: Storförsäljningar för AIK

Det europeiska transferfönstret har stängt men det svenska är fortfarande öppet. Det har hänt en del i AIK den här veckan. Stortalanger har sålts, Fischer och Keita klara? Och sportchefsjakten går vidare.

Lycka till Joe Mendes och Yasin Ayari!
I lördags bekräftade AIK att Joe Mendes lämnar för spel i portugisiska Braga. Det blev bara ett år i den svartgula tröjan för högerbacken, men trots det tog han Allsvenskan med storm och blev snabbt ordinarie. 

Många minns nog Mendes insats i hemmamatchen mot Malmö förra säsongen när han stoppade Birmancevic i fickan och stod för grym soloprestation ledde till 1-0 målet. Totalt blev det 24 framträdanden och AIK uppges få 10-20 miljoner kronor netto för högerbacken.

Att Mendes lämnar känns både fullt rimligt, med tanke på hans fjolårssäsong men samtidigt blir AIK svagare på högerbackpositionen. Rui Modesto ser otroligt spännande ut, men han har en del kvar att bevisa. Finländska ligan är inte någon värdemätare och jag vill se att han levererar i Allsvenskan innan man skanderar succévärvning. Således anser jag att AIK behöver värva ytterligare en ytterback. 

Även Yasin Ayari tackar för sig efter ett succéartat fjolår. 19-åringen presenterades för Brighton under måndagen och skriver på ett kontrakt till 2027. AIK uppges få 20-40 miljoner kronor netto enligt AIK:s hemsida.

Brighton känns som ett väldigt spännande steg för Ayari. De spelar en väldigt underhållande fotboll och är en klubb som ger unga spelare chansen. Hur mycket speltid Ayari kommer få i ”The Seagulls” återstår att se. Det har ryktas en del om att AIK-talangen ska lånas ut direkt till sammarbetsklubben Union Royal Saint-Gilloise, men inget är officiellt än. Det som talar för att Ayari stannar i Brighton är att den centrale mittfältaren Moises Caicedo vill lämna klubben. Således finns det stor chans för Ayari att slå sig in i A-laget direkt, även om jag inte tror att han blir ordinarie i startelvan. Brighton känns som en perfekt klubb för mittfältaren att utvecklas i och ta ytterligare kliv. Skulle Ayari göra succé i Brighton är steget till en toppklubb i Premier league inte alls långt.

Vi på AIKredaktionen önskar Yasin Ayari och Joe Mendes lycka till och på återseende!

Brännström bekräftar värvningen av Viktor Fischer(?)
Den fördetta Ajax-yttern Viktor Fischer ska vara helt klar för AIK, enligt Sportbladet. 28-åringen var inte med i truppen när Royal Antwerpen spelade oavgjort mot Anderlecht i helgen. Belgiska uppgifter (Het Nieuwsblad) gör gällande att de rör sig om ett lån säsongen ut, snarare än en permanent övergång köp.


Huvudtränare Andreas Brännström verkar vara spänd på värvningen och har en tydlig plan för hur Fischer ska användas.
–  Många ser ju honom som en ytter. Men jag ser honom i dag som en blandning mellan forward och en tia… vi kan kalla det för en hög tia. Alltså en spelare som är jäkligt bra bakom en nia. Så lite mer central nu än vad han har varit tidigare under sin karriär, säger han till Fotbollskanalen.

När en tränare pratar såhär om en spelare så tyder det mesta på att det är klart. Intressant att ”Brännan” vill använda Fischer centralt, en position han inte spelat speciellt mycket tidigare i karriären. Dock känns det ändå rimligt med tanke på att det mesta talar för att AIK-tränaren kommer att spela 3-5-2. Frågan är om Brännström kommer att spela Fischer som en av två anfallare eller om han får en mer framskjuten position på det centrala mittfältet? Jag hoppas att han får en släpande roll bakom John Guidetti och Omar Faraj, då jag tror anfallsduon kommer ha ett riktigt bra samarbete.

Om dansken ansluter till lagets träningsläger i Algarve är inte helt säkert.
– Förhoppningen är att han kommer ner. Men jag är inte så insatt i pappersarbeten och andra saker, som hur nära det är. Just nu vet jag inte, men jag hoppas, säger Brännström till Fotbollskanalen.

Sportbladet uppger även att Aboubakar Keita ska vara överens med AIK. Övergången kan dock dra ut på tiden på grund av arbetstillståndsregler. Den defensiva mittfältaren är utlånad till israeliska Sektzia Ness Ziona FC från Roya Charleroi. 

Talang påväg till AIK
AIK verkar vara långifrån klara på värvningsfronten. I fredags skrev Expressen att Gnaget ska vara överens med GAIS om den 19-årige mittfältaren Harun Ibrahim. Enligt sajten sägs övergångssumman landa på 1,5-2 miljoner.

Ibrahim är mångsidig spelartyp som kan spela central mittfältare men även ytterback. Han var en av förra säsongens utropstecken när GAIS tog klivet upp till Superettan. 19-åringen spelade 29 matcher och gjorde fem mål i den grönsvarta tröjan.

Mittfältaren är en uppsnackad talang i Göteborgsområdet och skulle AIK lyckas med att knyta till sig honom, är det en väldigt spännande värvning.


Tesfaldet Tekie kopplades ihop med AIK i somras. Det blev ingen övergång då och 25-åringen skrev på för Eredevise-klubben Go Ahead Eagles. Nu har mittfältaren brutit kontraktet och är tillgänglig på fri övergång. Enligt Tuttosvenskan ska AIK pånytt vara intresserade av Tekie.
 
 I Nederländska Fortuna Sittard spelade han 86 matcher och två mål och sju assist. Under hösten i Go Ahead Eagles har han haft betydligt svårare att få speltid. Totalt blev det tio framträdanden för eredivisie-klubben och en assist. 

AIK har det tjockt på mittfältet i dagsläget och en potentiell värvning av Tekie, känns lite onödig enligt mig, även om han är en bra spelare. 25-åringen förväntar sig säkert att få regelbunden speltid om han skulle vända hem till Allsvenskan, men det tror jag inte han kommer få i AIK givet konkurrenssituationen.

Jakten på ny sportchef går vidare
Det har börjat ryktas om en del namn som kan ta över rollen som ny sportchef. Tidigare i veckan har Expressen uppgett att Östers sportchef Vito Staljanin och danska Randers sportchef Sören Pedersen ska vara på AIK:s radar. 

Men ett namn som definitivt inte kommer att vara sportchef i Gnaget är Rosenborgs sportchef Mikael Dorsin,  med tidigare förflutet i Djurgården. Enligt norska TV2 ska AIK vara intresserade av Dorsins tjänster, men det ska inte vara aktuellt enligt sportchefen själv.

–  Jag trivs väldigt bra här. Fotbollsbranschen är väldigt speciell och jag har lärt mig att man aldrig ska säga för mycket, men jag är glad i den här klubben, säger han till norska TV2 enligt Fotbollskanalen.

Spontant känns Dorsin som helt fel namn för AIK, givet historiken. Sökandet för en sportchef går vidare och det ska bli intressant att se vem som tar över posten.

Vad tycker ni om försäljningarna av Ayari och Mendes? Hur ska Fischer användas? Vem vill ni se som sportchef i AIK?

 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-02-01 06:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen