Fotbollsröster efter dåden i Bryssel
Röster från supportrar på plats vittnade om att de var i säkerhet.

Fotbollsröster efter dåden i Bryssel

Två svenska supportrar blev skjutna till döds i Bryssel i samband med EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige. Och reaktionerna lät sig inte vänta.

Här är ett axplock av kommentarer från svenskar om det som hänt och för all del fortfarande pågår i Bryssel.

En av de första och kanske starkaste rösterna till detta kom från Viasatstudion där Bojan Djordic visade både hjärta och stake. Det var minuterna innan studion fick reda på att matchen skulle avbrytas och han pratade om människorna. Och att fotboll trots allt bara är ett spel. Det finns viktigare saker i livet än så.

– Om inte matchen bryts nu hoppar jag själv över reklamskylten och avbryter matchen, sa Bojan Djordic i direktsändning.

Det stannade inte där.

– Vi pratar om ett spel. Ett spel. Jag älskar det här spelet och det här livet betyder allt och mycket mer. Två av våra landsmän har kallblodigt blivit mördade på Bryssels gator. Låt de här hundratals fantastiska supportrarna vara kvar på arenan, ha polis i beredskap, slussa de säkert till deras hotell. Tror du att en svensk landslagsspelare vill gå ut och spela i 45 minuter med den här informationen. Vad leker vi? Vi avbryter matcher för tomma plastglas på arenor och vi ska gå ut och spela fotboll nu? Jag älskar fotboll men snälla, det är inte prio ett, två eller tre nu. Det här är verklighet, säger han vidare med gråt i halsen som han beskriver det.
 


Stort tack Bojan för de fina orden.

Förutom det fylldes sociala medier av kommentarer från supportrar på plats som meddelade sin omgivning att det var i säkerhet. 

– Jag är på svenska läktaren på fotbollsmatchen i Bryssel och är trots omständigheterna ok. Vi ombeds sitta kvar och arenan är helt och hållet låst. Matchen avbruten, skriver en supporter.

En annan skriver att hon är i säkerhet vid 22.30-tiden.

Även från andra håll sades många saker kring tragedin i Bryssel.

– Skönt att matchen bröts till slut. Janne Andersson och svenska spelarna blev informerade om dådet först efter första halvlek. Då var man tydliga om att man inte ville spela klart. Belgien kände likadant, skriver Olof Lund på X.

– I really don’t get why they have to continue the game… keep the fans inside the stadium, but why does the football have to be played, skrev spanienprofilen Alexandra Jonson innan beslutet om att avbryta matchen blev offentligt.

– Den här matchen måste avbrytas och samtliga svenskar behöver sättas i säkerhet. Fy fan. Fy jävla fan, skriver Gusten Dahlin på X.

Det danska fotbollförbundet skickar sina kondoleanser till Sverige.

– Det er forfærdelige hændelser i Bruxelles og vi føler med vores svenske kolleger og de berørte fans og deres familier. Vi følger udviklingen og er i dialog med de danske og de lokale myndigheder. Ifl myndighederne er der pt ikke ændret i forholdene for danskere i udlandet, skriver de på X.

Så gör också det spanska fotbollförbundet på samma plattform.

– Our support to Belgium, Sweden and UEFA in their decision to suspend today's match. We are shocked by the crime that occurred today in Brussels, and we convey our condolences to the Belgian and Swedish nations.

Och självklart mängder av röster från supporterhåll i Sverige.

– Folk pratar om att två supportar skjutits! Nej! Det är inte supportrar som dött. Det är landsmän som avrättats för att dom är just Svenskar.... låt det sjunka in ett tag och inse synen vissa i världen har på dig, mig, era mödrar, barn och fäder... Vem bryr sig om fotboll nu, skriver en välkänd supporter inom Hammarby.

– Terrorattack i Bryssel där svenska fotbollssupportrar blivit ihjälskjutna strax före avspark. Ändå så spelas matchen. Skandal, skriver en känd AIK-supporter.

– Tappat all Tro om mänskligheten, avbryt matchen och åk hem. 2 av oss är döda? Vafan, skriver en djurgårdare.

– Valfritt att slå på truten nästa person som säger "de var bara på fel ställe vid fel tidpunkt", kommer från Malmöhåll.

En belgisk supporter på plats postade detta:
 

Svenskafans.com2023-10-17 00:20:00

Fler artiklar om SvenskaFans