SvenskaFans spår – spelare som toppar och floppar i damallsvenskan 2024: ”Helt otrolig”

SvenskaFans spår – spelare som toppar och floppar i damallsvenskan 2024: ”Helt otrolig”

Damallsvenskan kickar igång. SvenskaFans har samlat tre redaktörer för spå spelarna som toppar och floppar i damallsvenskan 2024. Personerna ligger också bakom FUT FEM-podden.

Elias Johanson, FUT FEM-podden:
Årets flopp – Maria Brochmann, Djurgårdens IF:
– Maria Brochmann kommer in till Djurgården med stora förväntningar efter klubbens svaga säsong förra året. Nu har Djurgården hämtat ett par spännande nyförvärv där Brochmann är den som förväntas göra målen. Försäsongen har dock kantats av skador för norskan vilket blir tufft att ta med sig in i damallsvenskan. Att benämna henne som en flopp känns hårt, men jag tror inte att vi kommer att få se hennes högsta potential i år.

Årets överraskning – Emma Broddheimer, Kristianstad DFF:
– 
17-årige Emma Broddheimer kom till Kristianstad från division 1-klubben IFK Göteborg inför årets säsong, men har trots det stora klivet till damallsvenskan fått ett stort förtroende under försäsongen. Den bollskickliga centralmittfältaren kommer till ett nytt Kristianstad och har stora möjligheter att ta kliv redan under sin debutsäsong i högsta serien.

Årets värvning – Julie Blakstad, Hammarby IF:
– 
I tuff konkurrens med lagkamraten Emelie Joramo i Hammarby, blir Julie Blakstad årets värvning. Efter en misslyckad sejour i Manchester City återvänder norskan till damallsvenskan där hon kommer att få en nyckelroll i topptippade Bajen. Försäsongen har redan sett väldigt lovande ut och det skulle förvåna mig om det inte fortsätter under seriestarten.

Lovina Stafhammar, FUT FEM-podden:
Årets spelarflopp – Molly Johansson, Kif Örebro:
– Årets flopp är svår att säga. Topplagen har redan visat fin form men om man måste välja någon säger jag Molly Johansson - Örebro. Hon lämnade Häcken för ett ”bottenlag” och även fast hon kommer bli en av lagets viktigare spelare så har jag svårt att se att hon får den kvalitet på fotbollen hon behöver för att kunna utvecklas. 

Årets överraskning – Emma Viklund, Piteå:
– Hon var förra säsongens mest inbytta spelare men har under försäsongen fått förtroende att starta och det har gett frukt. Emma har redan gjort en massa mål och med fortsatt förtroende tror jag att hon kommer bli avgörande för sin klubb under säsongen. Emma sitter så ett utgående kontakt, så hon vill nog bevisa att hon är redo för nya äventyr. 

Årets värvning – Julie Blakstad, Hammarby IF:
– Årets värvning står mellan två kandidater, Matilda Nildén som lämnade AIK för Häcken eller Julie Blakstad som lämnade Manchester City för Hammarby. Matilda lämnade AIK för en klubb som satsar på damfotbollen och en klubb där hon verkligen kan utvecklas och få spela stora matcher i Europa. Mitt val måste landa i Blakstad då hon är en spelare som värvas från världens bästa liga och redan har visat sån enorm kvalitet och fotbollsglädje på försäsongen. Blakstad och hennes teknik är helt otrolig, och återigen har Hammarbys sportchef Johan Lager gjort en fantastiskt värvning. 

Mattias Eckerman, FUT FEM-podden:
Årets flopp – Matilda Nildén, Häcken:
– Efter ett otroligt år i Elitettan med en andraplats i skytteligan gick flyttlasset till Häcken. En hel del speltid redan men jag tror att steget kan vara stort för Matilda. Höga förväntningar på nyförvärvet men ett stort steg att ta från andradivisionen till Europas finest. Med det sagt tror jag Nilden gör succé över tid men i år uteblir den.

Årets överraskning – Villemo Dahlqvist, AIK:
– Den unga mittfältaren kan bli en tung pjäs för nykomlingarna AIK. Offensiv och frejdig gjorde hon 12 mål för Umeå i elitettan i fjol. I Ett bättre lag som AIK lär hon vara regissör när Gnaget vill gå frammåt. Kan få ett ordentligt genombrott om samarbetet med Grabus går bra.

Årets värvning – Momoka Tanikawa, FC Rosengård:
– Rosengård har hittat en riktig guldklimp här. Japanska 18-åringen kommer på lån från Bayern Munchen och har redan visat upp vad hon kan bidra med. Fina fötter och teknik som håller högsta klass i ligan. skänker ”Star Quality” till Damallsvenskan.

SvenskaFans.com2024-04-13 07:00:00

Fler artiklar om SvenskaFans