Lagbanner
SFSU:s nya ordförande: "Det är nya tider nu"

SFSU:s nya ordförande: "Det är nya tider nu"

Frank Ågren, ordförande i BajenGruppen, har valts till ordförande i Svenska fotbollssupporterunionen, SFSU berättar här i en lång intervju om SFSUs agenda och vikten av engagerade supportrar.

Vad är SFSU?
– Det är egentligen en helt unik organisation om man tänker efter, eftersom alla medlemmar per definition är rivaler. Jag tycker dock att allra första stycket i SFSU:s stadgar sammanfattar det ganska bra: Föreningen är en rikstäckande organisation för Sveriges fotbollssupportrar och har som ändamål att representera dessa i frågor som rör svensk fotboll och svensk supporterkultur och vara deras röst i debatten om den svenska fotbollens utveckling.

Vilka är medlemmar?
– Det är de organiserade supporterföreningarna i Allsvenskan och Superettan. De har därefter valt en styrelse med representanter från Hammarbys, AIK:s, Djurgårdens, Malmös och IFK Göteborgs supportergrupperingar. Tanken är att även enskilda individer ska kunna bli stödmedlemmar. Dessutom är Camp Sweden medlem, de är visserligen inte knutna till en klubb, men de är ändå organiserade och har ca 5 000 medlemmar, från hela landet, så vi kände att de var välkomna.

Hur ser ni på resten av publiken, de som inte tillhör någon supportergruppering?
– Jag kommer att vara väldigt tydlig i alla sammanhang med att vårt mål är att försöka ta tillvara på allas intressen. Hejar du på ett lag så är du per definition supporter, det är ganska enkelt. Det finns ett visst elittänk hos vissa fans om att de är mer värda än andra, och jag kan förstå att killar och tjejer som ser alla hemmamatcher, plus åker på bortamatcher, som lägger ner en massa tid på tifon och som sjunger som galningar hela matcherna, jag kan förstå att de kanske känner att de bidrar mer än andra. Men samtidigt sitter det gamla gubbar på andra sidan läktaren som suttit där i 40-50 år, och det är också värt en hel del. Alla bidrar på sitt sätt och SFSU vill verka för att svensk fotboll blir bättre på alla plan, och det kommer att gynna alla. Vår agenda är saker som de flesta kan stryka under på.

Många ickeinsatta tror att supporter är samma som huligan?
– Ja, tyvärr. En obalanserad mediabild har väl fött den osanningen. En huligan är någon som tycker om att slåss, med andra huliganer. En bråkstake är en olycklig, ofta påverkad person som har ett starkt behov att provocera i syfte att skapa sig en självkänsla och en identitet. En supporter är någon som håller på ett lag. 



Behövs SFSU?
– Mer än någonsin. Svensk fotboll mår inget bra och en stor anledning är att supportrarna länge har behandlats som skit, om jag ska vara helt ärlig. Och när människor behandlas som skit tillräckligt länge och tillräckligt mycket så når de en punkt där de säger ifrån. Och där är vi idag. De som styr svensk fotboll, tillsammans med polisen, politikerna och media, har gått för långt och därför säger folk ifrån. Så här är det nämligen: vilken annan kund som helst som är missnöjd med den produkt eller tjänst som han betalat för, har alltid möjligheten att välja en annan: billigare eller bättre eller snyggare. Är du missnöjd med Telia så väljer du kanske Tele 2, som exempel.

- Men en missnöjd supporter kan inte göra det valet, det fungerar inte så. Om en AIK-supporter är missnöjd med hur han behandlas av sin klubb så byter han inte bara klubb och blir Djurgårdare. Alla supportrar är trogen sin klubb genom hela livet och oavsett om du ibland känner dig missnöjd till din klubb av olika anledningar så kommer du alltid att vara hyperlojal i hjärtat. Så är det bara. Och denna universella sanning innebär ju samtidigt att makthavarna som styr fotbollen och klubbarna, oftast kommer undan med sitt vanstyre, då supportrarna ändå alltid ställer upp. De har ju inget alternativ.

Men de har ju ett alternativ. De kan ju alltid rösta bort makthavarna på årsmötena.
– Precis. I Sverige har vi ju en lååååång tradition av föreningsdemokrati. Men den demokratin har inte riktigt fungerat inom fotbollen. Och här är en stor uppgift för SFSU, vi måste få publiken som går på matcherna och beklagar sig på läktarna att först och främst bli medlemmar i klubbarna. För att sedan försöka få medlemmarna att gå på årsmötena. För där ligger makten. Gå på klubbens årsmöte och rösta, sitt inte bara på läktarna eller jobbet och gnäll. I Sverige röstar väl drygt 80% i riksdagsvalet, tror jag. I vissa länder, som USA, gnäller man på att bara 40-50% av befolkningen röstar. På en av Sveriges största klubbars senaste årsmöte var cirka 0,5% av medlemmarna på plats och röstade. Det är tragiskt och där måste supportrarna ta större ansvar.

- SFSU är samtidigt en intresseorganisation som kommer att vända sig direkt till makthavarna inom Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, och Svenska Fotbollförbundet, SvFF. 

Vad har ni för kontakt med SEF och SvFF nu?
– Ett stort problem har ju varit att de aldrig har tagit någon kontakt med supportrarna, någonsin. Dessa förbund har dominerats av fräsiga kostym- och slipsnissar som sett klubbarna som sina privata små hobbyprojekt, där de absolut inte velat bli störda av de som betalar för kalaset, det vill säga supportrarna. Nä, vi ska bara betala, sitta ner lugnt och stilla och hålla käften. Men det är nya tider nu. Det finns mycket förlorad mark för oss att ta tillbaka, men i slutändan är det vi själva som har makten och det kommer att visa sig ganska snart.

Är ni i konflikt med SEF och SvFF? Det har ju varit mycket fokus på bojkotten med mera förra året.
– Det har ju hänt väldigt mycket runt det här bara sista veckorna, med en maktkamp inom SEF. Men deras valberedning har tagit fram ett nytt förslag till ordförande, Bosse Johansson från Elfsborg som vi i SFSU stöder till 100%. Han är från en yngre generation och han har en supporterbakgrund på ett sätt som de flesta makthavarna inom svensk fotboll saknar. Bosse Johansson leder den arbetsgrupp inom SEF som ska kommunicera med SFSU och i de samtalen har jag känt att han är en person med rätt egenskaper för att hitta en positiv dialog med alla parter och som kan lösa många konflikter. Med Bosse Johansson vid rodret så kommer vi tillsammans att förändra och utveckla svensk fotboll till det bättre, helt klart. 



Det låter väldigt politiskt korrekt och storslaget?
–  Det är det också. Men svensk fotboll har länge varit bakåtsträvande med en typisk svensk förbudsmentalitet där pamparna har ägnat sig åt att damma på supportrarna och de egna klubbarna med en massa förbud på alla möjliga sätt. Eller så försöker man sig på konstiga lösningar som man inte har förankrat hos supportrarna, som faktiskt själva borde få bestämma hur de vill ha det. Ta bara derbyna som exempel: nu talas det en väldig massa om att spela dessa på söndagar tidigt på dagen för att locka annan publik och för att minska buset. I helgen spelade man tokderby nere i Sevilla, ett av Europas galnaste derbyn alla kategorier. På en lördag, klockan 22.00??? Men det funkade ändå. 

Vilken agenda har SFSU då?
– Ja, det finns en ganska lång lista med saker vi kommer att arbeta med, men vi kommer främst att fokusera på lite större saker: Förändring av Elitmanualen, Huliganlagen, 51%-spärren, publikservice, säkerhet, arenastandard, ståplats, pyroteknik… Ja, som sagt, det finns en rätt lång lista med saker som vi anser är viktiga att lyfta fram och förändra.

Kommer ni att lyckas med dessa förändringar?
– Ja. 

Ja?
– Ja. Dels för att vi nu är många, vi är starka och vi är extremt motiverade. Sen är det rätt självklara saker när man tittar på det hela. Det ska självklart vara en hög standard på arenorna och publikservicen så att supportrarna behandlas korrekt och slipper behandlas som boskap och trängas, köa och slipper stå på läktare som rasar, slipper otrevliga vakter och publikvärdar och slipper bli påkörda av polisbilar som jagar huliganer. Jag anser att det är självklart att publiken själv ska få bestämma om de vill stå upp eller sitta. Det ska inte ett förbund eller SEF bestämma, det är ju helt galet. Om alla som går på Halmstads matcher vill ligga på solstolar på sin arena, och är villiga att betala för det, så ska de väl få göra det. I princip.

- Vissa frågor är mer komplexa, som Huliganlagen. Problemen med den är många, det upptäcker man när man sätter sig in i den. Där riskerar vanliga supportrar att råka jävligt illa ut när ordningsmakten ska jaga huliganer. Helt oacceptabelt, men det kommer tyvärr att bli svårt att få populistiska politiker att ändra sig, trots att de fattat att de är helt ute och cyklar. Det finns mycket prestige där, vilket är förjävligt egentligen, Det är ett par stora möten och debatter på gång, vi slåss så mycket vi bara kan i den här frågan ändå.



51%-spärren?
– 51%-spärren kommer också att bli viktig, det finns en enighet inom SFSU om att behålla den regeln. Jag kan visserligen principiellt tycka att det inte ska vara Riksidrottsförbundet som ska bestämma över varje specialförbund i den här frågan. Men inom SvFF sitter det distriktsfolk som bestämmer och det blir helt fel om de ska bestämma över elitklubbarnas verksamhet, det är också helt oacceptabelt. Samtidigt är vår linje att det är viktigt med föreningsdemokrati och medlemsmakt i svensk fotboll, och vi tror inte att det kommer att komma in kapital och kompetenta och ansvarstagande nya ägare i klubbarna bara för att regeln försvinner. Det är en myt och det är bara att kolla in utlandet hur det inte har fungerat där. Det finns inget underlag eller statistik som pekar på att svensk fotboll skulle må bättre med slopad 51%-spärr, tvärtom.

Bojkotten?
– Bojkotten är ju en isolerad fråga som drivits av BajenGruppen och AIK-Alliansen och där jag så klart varit ledande i egenskap av företrädare för BG. Men nu sitter jag här och blir intervjuad som ordförande i SFSU. Jag kan säga såhär, beroende på när den här intervjun publiceras så kommer det i dagarna ett klart besked från BG och AA om bojkotten. Det har varit många samtal med andra parter om att hitta lösningar på detta problem. Men som sagt, det kommer besked om detta snart men då kommer jag att uttala mig som företrädare för BajenGruppen och AIK-Alliansen.

Det känns ganska unikt att vi nu har en situation där supportergrupperingar från olika klubbar sitter i regelbundna möten med varandra. Och utan att bråka. Kommer SFSU verkligen att hålla?
– Ja, det tror jag absolut. Det var ju otänkbart för bara några år sedan men jag känner att det finns väldigt bra relationer nu mellan grupperingarna. Det som skett i Stockholm är ju så klart helt unikt, värsta rivalerna, med en lång tradition med hat och bråk, och nu sitter man och diskuterar gemensamma agendor. Men det är ju rätt självklara saker egentligen, vi vore ju dumma i huvudet om vi inte förstod värdet av att gå tillsammans och ställa krav som gynnar oss själva och svensk fotboll i stort. Nu har jag inte hunnit ha samma kontakt med alla grupperingarna ute i landet som i Stockholm, men min känsla är som sagt positiv, vi vill och tycker samma saker. Därför gör vi det tillsammans. Vi kommer att bli en maktfaktor som aldrig tidigare skådats inom svensk fotboll.

Du har siktet högt inställt?
– Jag siktar väldigt högt. Men det känns högre än vad det är, för vi har varit så nedtryckta så djupt och så länge. Men om inte vi får igenom våra krav, som är berättigade på alla satt, så kommer svensk fotboll att få mycket stora konflikter och problem. Och det skulle innebära katastrof för svensk fotboll. Och det vill ingen, allra minst vi. Men jag vill säga det igen, jag är väldigt optimistiskt inför framtiden, det är ett generationsskifte på gång inom fotbollen på alla håll, och dessa nya krafter, inom SFSU och SEF och på andra håll, kommer att leda svensk fotboll in på nya bra vägar.

Stort tack för att du tog dig tid för denna intervju Frank!
- Tack själv.



Fakta om SFSU:
(http://www.sfsu.se)

Föreningen skall verka för en positiv, ansvarstagande och mångfaldig läktarkultur.

Föreningen skall verka för att den demokratiska traditionen inom svensk fotboll bevaras, och bevaka intressen hos berörda fotbollsföreningars medlemmar.

Föreningen skall sträva efter att svensk fotboll omges av ett regelverk som kan upplevas som legitimt av alla det berör.

Föreningen anser att dialog och delaktighet mellan alla aktörer är nödvändig för en positiv utveckling av svensk fotboll. Föreningen skall vara en aktiv part i denna utveckling.

Föreningen är opolitisk och fristående från Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), Svenska Fotbollförbundet (SvFF) samt de klubbar och Idrottsaktiebolag vars supporterföreningar finns representerade i föreningen.

Agenda
- Föreningsdemokrati. Bli medlemmar och rösta på årsmöten.
- SFSU ska arbeta brett mot SEF/SvFF, klubbarna, media, polis, politiker.
– SFSU ska medverka i alla viktiga beslut inom svensk fotboll.
– Säkerhet och publikservice.
– Förändring av Elitmanualen.
– Arenastandard.
– Avstängningar, rättssäkerhet.
– Huliganlagen, rättssäkerhet.
– Svarta pengar, biljetthantering.
– 51%-spärren.
– Pyroteknik.
– Ståplats.
– Polisens arbete, och en nationell policy.
– Bötessystemet.
– Supporterpress. Sanningsvittnen som dokumenterar polisen och arrangören.

Pernilla Olsson2009-02-16 16:30:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll