”Ännu bättre dialog är bästa vägen att bekämpa fotbollshuliganism”
På Riksidrottsmuseet bjöd Bra Böcker in till ett profilstarkt seminarium om fotbollshuliganism under tisdagen. Marcus Birro, Thomas Bodström och flera representanter i Stockholmsfotbollen gav sin syn på problemet och vägen till en trevligare läktarkultur.
Under tisdagen samlades en profilstark panel för att under ledning av Lennart Ekdal diskutera problemen med fotbollshuliganism och potentiella lösningar. Medverkande var Marcus Birro (tidigare SvenskaFans, numera Expressen), Thomas Bodström (f d justitieminister), Ulric Jansson (Stå upp för fotbollen), Patrik "Bjärred" Andersson (f d fotbollsspelare), Victor Capel (SFSU) och Patrik "Putte" Gröndahl (säkerhetsansvarig Hammarby). Sammankomsten var i samband med Tommy Deogans, lillebror till Tony Deogan, release av boken Män av Våld.
Debatten fokuserade på vilket ansvar olika aktörer har, och hur man ska gå tillväga för att lösa problemet med våld i samband med fotbollen.
Både Ulric Jansson och Patrik Gröndahl gjorde klart att man måste hålla isär läktarvåldet - det som sker inne på arenan under match - från våldet runtomkring arenorna och det organiserade våldet mellan firmor. Patrik Gröndahl menar att det i Stockholmsfotbollen har varit det lugnaste året på väldigt länge vad gäller läktarvåldet och övriga problem inne på arenan. Orsaken till uppmärksamheten problemen har fått är den regeländring som Svenska Fotbollsförbundet införde inför säsongen att alla matcher ska brytas när det en bengal tänds, eller ett knallskott kastas in.
Marcus Birro och Victor Capel poängterade att många fotbollssupportrar upplever att de behandlas som mindre värda av polis, fotbollsförbundet, media och politiker idag. Blir du behandlad som en idiot, kommer du bete dig som en, menar Capel och betonade att incitamenten för att fotbollssupportar att vara "lydiga" inte är så starka när man aldrig får något erkännande.
Patrik Andersson och Thomas Bodström höll både en ganska låg profil men den sistnämnde lyfte fram att det är dumt att dra alla över en och samma kam. Det gäller både för supportrar och poliser, menade han.
- Det finns rötägg i båda grupperna, förklarade Bodström.
Mest uppmärksamhet väckte Lennart Ekdal när han ställde frågan om inte spelarna borde ta ännu större avstånd från våldet i samband med fotbollen.
- Om spelarna tydligt går ut och säger 'vi vet att ni är några få snorungar som bråkar i samband med matcher. Kan ni inte sluta med det och göra så att vi alla får det mer trivsamt?'
Det väckte reaktion hos bland annat Ulric Jansson, som inte alls trodde på att skicka den typen av signaler.
- Jag tror inte att huliganerna kommer börja fundera 'jaha, det är kanske dumt att jag slåss med andra killar?'. Man måste se till orsaker bakom det hela och försöka ta itu med dem.
Samtliga i panelen var emellertid överens om en gemensam sak i vägen mot en bättre läktarkultur: en bättre dialog, mellan såväl poliser som supportar, SvFF och supporterföreningarna.
- Vi måste kommunicera mer. Det är den bästa lösningen, från alla håll, menar Patrik Gröndahl.
¤ ¤ ¤
Hur ska fotbollshuliganismen bekämpas?
Diskutera i SvenskaFans nystartade Debatt-forum!