Sanningens stund i 51%-frågan är här
Under hela 2011 har en infekterad debatt om framtiden för den medlemsdemokratiska idrotten rasat. Frågan gäller huruvida den så kallade 51%-regeln, som garanterar demokratin inom idrotten, ska hävas, luckras upp eller vara kvar i oförändrad form. Avgörandet sker i helgen, på Riksidrottsmötet (RIM) i Uppsala 27-29 maj. Undertecknad bevakar mötet för SvenskaFans räkning.
(Den här rapporteringen ska - tillsammans med en eller ett par sammanfattande artiklar kommande vecka - ses som en avslutning på den artikelserie om bristen på demokrati i fotbollens hantering av 51%-frågan, som undertecknad publicerade på SvenskaFans under mars).
Som bekant har 51%-debatten rasat het under vårvintern. Många har jobbat hårt för sin åsikt på såväl avregleringsförespråkarnas som -skeptikernas sida. De flesta har kanske främst sett det genom den banderollkampanj som pågått på våra Allsvenska arenor sedan premiären. Nu är det alltså dags för Riksidrottsmöte. 51% får enligt programmet sitt avgörande under lördagen. Men vad kan egentligen hända?
De möjliga utfallen i 51%-frågan
Enkelt uttryckt finns det tre möjliga utfall av förhandlingarna om 51%-regelns framtid:
1. Regeln behålls i sin nuvarande form och frågan avslutas. Detta innebär i så fall att motionen från PFF om regelns bevarande - vilken fick stöd av Riksidrottsstyrelsen (RS) - bifalles. Inga förändringar görs av regelverket i detta fall. Att döma av SVT:s enkät från igår är detta ett tänkbart utfall.
2. 51%-regeln tas bort ur RF:s stadgar och flyttas ned till Specialidrottsförbunden - för vår del SvFF. Detta förutsätter att hockeyn och/eller fotbollen under mötet tar strid för sin motion från 2008 om decentralisering av regeln, samt vinner en votering med 2/3 dels majoritet (vilket krävs då det handlar om en stadgeändring). Ingen jag talat med har sagt sig tro på denna utveckling (bland annat med hänvisning till ovan nämnda SVT-enkät samt det faktum att RS stödjer status quo), men man vet ju aldrig.
3. Frågan bordläggs eller återremitteras till Riksidrottsstyrelsen och lever därmed vidare till Riksidrottsmötet 2013. Detta är ett scenario som ser ut att bli allt mer troligt, sedan två av de främsta antagonisterna under vårens debatt - Lars Åke Lagrell (fotbollen) och Lars Liljegren (fäktningen) - idag gjort ett gemensamt utspel om en sådan linje.
Det verkar alltså vara det första eller tredje alternativet som främst tippas i korridorerna.
Rapporteringen fredag-lördag
Grundplanen är att ge er två rapporter idag - denna artikel, då läget och de olika potentiella utfallen i 51%-frågan skissas. En i kväll, då jag försöker beskriva hur dagen sett ut samt programmet för hela RIM-helgen.
I morgon - då 51%-frågan alltså står på programmet - kommer jag försöka ha en löpande uppdatering tills dess frågan avgjorts, för att därefter sammanfatta lördagen i en avslutande text.
Syftet med helgens artiklar är främst att snabbt ge er läsare rapporter om hur 51%-debatt och -beslut avlöper. Men jag vill även ge en bild av vad ett Riksidrottsmöte är och hur det går till. Jag inbillar mig att få av oss har den saken klar för sig, trots att det är svensk idrotts högsta beslutande organ och därmed har sista ordet även i vissa frågor som rör fotbollen - bland dessa alltså 51%-frågan.
EDIT:
Öppningsanförande
När detta skrivs hålls RF-ordförande Karin Mattsson Weijbers och idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroths öppningsanförande. Jag måste säga att Adelsohn-Liljeroths tal var betydligt tydligare i sina ställningstaganden än åtminstone jag förväntade mig - inte minst för ett bevarande av 51%-regeln...
Talet ligger på Kulturdepartementets hemsida. Några utdrag som rimligen gäller fotbollen och 51%:
"Jag påpekar gärna att denna stora frihet ställer krav på idrotten, krav som bara en genuint demokratisk och ansvarstagande idrottsrörelse - bestående av kvinnor och män - kan svara upp emot. Men idrottsvänner, när jag säger att regeringen tar striden i Bryssel för att svensk idrott även i fortsättningen ska kunna undantas momsplikt, vilken svensk idrott handlar det då om?
Det är den allmännyttiga idrotten!
Den idrott, som i Sverige valt att organisera sig under Riksidrottsförbundets paraply.
Den idrott som har öppen medlemsantagning och föreningsdemokrati, utan personliga vinstintressen hos medlemmar eller i styrelsen."
Möjligen ska fotbollens makthavare fundera lite extra även över delar av nedanstående:
"Vi måste också vara ärliga med att det finns företeelser inom svensk idrott som är tveksamma. Stadgar, styrelse, årsberättelser och framför allt medlemmar är centrala fundament i en förening eller ett förbund. Om allt detta saknas, finns skäl att bli fundersam. Det är inte ok när föreningsdemokrati och öppenhet saknas, när deltagarna behandlas som kunder eller att man blundar för misstänkta övergrepp på barn och unga och i övrigt sopar problem under mattan.
Det är inte den typ av idrott som förtjänar stöd."