Dplays löfte till allsvenska fansen: ”Finns ingen högre prioritet”
Tomma läktare på matcherna – och tekniska problem i sändningarna. Dplay har haft en annorlunda debutsäsong med allsvenskan. Nu aviserar man förbättringar. – Jag kan lova att det inte finns någonting som är viktigare för oss än att tekniken ska fungera, säger Emir Osmanbegovic, sportchef på Discovery Networks Sweden.
Förväntningarna var höga på Discovery Networks Sweden som tog över de allsvenska sändningarna inför säsongen, en rättighet som löper till och med säsongen 2025.
Marknadsföringen var tydlig: kanalen skulle komma "närmare fansen" och "närmare villkorstrappan". 30 stycken matcher i allsvenskan och superettan skulle sändas i de linjära kanalerna Kanal 5 och Kanal 9 – resten skulle gå att se via plattformen Dplay.
Resultatet har varit blandat. Bolaget har liksom hela Sverige drabbats av coronarestriktionerna, men producerat uppskattat material inför säsongen som till exempel Joel Segerdahls Annorlunda allsvenskan, en miniserie som nominerades till "Årets sportjobb" av SvenskaFans besökare i Guldskölden.
Det största samtalsämnet har annars varit de tekniska problemen som mängder av tittare har upplevt på Dplay.
I september lämnade sportchefen Hanif Hosseini bolaget och ersattes av nygamla sportchefen Emir Osmanbegovic.
– Det känns fantastiskt att vara tillbaka. Jag har handplockat in många av de som är kvar och har haft så himla kul med det här teamet. Jag har verkligen saknat dem och rättigheterna som Discovery har med allsvenskan och OS. Stjärnorna stod rätt den här gången, säger han.
Vad är din bild av Discoverys sändningar från allsvenskan som har varit?
– Jag har följt det från sidan under hela sommaren. Det har funnits utmaningar med att producera och sända allsvenskan med alla restriktioner. Till exempel har vi inte kunnat samla hela teamet utan får ha alla möten digitalt. Mina medarbetare har dragit ett enormt tungt lass under hela säsongen med dubbla omgångar i veckan och knappt haft semester. Sett till innehållet är jag väldigt nöjd. Sen kommer vi att slipa på detaljer, bli bättre och sätta vår prägel ännu mer till nästa säsong.
Osmanbegovic gläds med Dplays nomineringar i Guldskölden där nykomlingarna Irma Helin och Joel Segerdahl gick till final i "Årets expert/bisittare" respektive "Årets sportjobb".
– Det är jättekul att Irma och Joel har fått så pass många röster i Guldskölden. De har klivit fram för en – förstå mig rätt – ganska kräsen publik. De som följer en serie som allsvenskan så hängivet är ofta ganska svårflirtade. Jag är jätteglad för Irmas skull, hon skapar driv och energi och är en fantastisk medarbetare. Samma sak med Joel som är unik i sitt sätt att berätta och skildra svensk sport med ett bredare perspektiv. Men det handlar inte bara om Irma och Joel – det finns inte en enda i vårt team som jag inte skulle vilja skriva livstidskontrakt med.
Samtidigt har det varit en hel del tekniskt strul under det här året?
– Vi är ruggigt medvetna om dem. Det kan jag lova. Det finns ingen högre prioritet på företaget och sen ska man komma ihåg att det har blivit mycket, mycket bättre under säsongen också. Det har blivit bättre men det är fortfarande den högst prioriterade frågan för oss.
Er marknadsföring var ”närmare villkorstrappan” och ”närmare fansen” – jag tycker inte att man har sett så mycket av det?
– För det första vill vi se fansen på läktaren. Det vore magiskt för alla. När man säger ”närmare fotbollen” så har vi fler experter på alla arenor i mycket större utsträckning än vad man har kunnat se tidigare år. Vi har försökt komma närmare spelet. Vi har producerat ”Närmare Svenska Mästarna” om Djurgården. Joel Segerdahls fina serie "Annorlunda Allsvenskan" och Diljen Otlus personporträtt i serien "Där jag kommer ifrån" är ytterligare exempel på att vi skildrar mer än det som händer på planen. Vi har gjort en del men det går att göra mer. Förhoppningsvis går det hand i hand med att supportrarna kommer tillbaka till läktarna.
Hur har era tittarsiffror och abonnemang sett ut, sett till förväntan, i och med en publikfri säsong?
– Vi tittar inte så mycket på själva tittarsiffrorna utan mer på Dplay-abonnemang. Det är konfidentiellt men det ser faktiskt väldigt bra ut. Vi är verkligen nöjda med siffrorna. Nu spekulerar jag – men jag tror inte att våra siffror gynnas av att publiken inte kan gå på matcher och folk behöver följa matcherna på tv istället. Även om det inte finns några andra sätt att se matcherna så blir det inte lika mycket snack och samma drag kring serien som om man hade kunnat gå på matcherna. Intresse föder intresse. Ju mer publik på läktarna betyder mer tittande på ligan. Så vi har inte gynnats av att publik inte går på matcher. Trots det ser vi ett stort intresse för våra sändningar.
Du säger att ni ska sätta ännu mer prägel på era sändningar till nästa säsong – vad innebär det?
– För det första är det jättetrist att sända matcher utan publik. Allsvenskan är sin publik. Fansen skapar en stämning som, om man ska vara ärlig, är bättre än spelet på planen. Vi hoppas av hela vårt hjärta att de kan komma tillbaka nästa säsong så att vi tillsammans med fansen kan skapa en känsla som vi inte har haft det här året. Vidare så har vi haft praktiska begränsningar på grund av pandemin kring hur många personer som kan vara på plats, hur vi kan stå på arenan och hur vi kan intervjua spelare och tränare. Allt sådant som kommer förhoppningsvis att bli bättre. Utan att gå in på detaljer så har vi haft produktionsplaner som vi inte har kunnat genomföra på grund av corona – att vi inte kan skicka så många till arenan som vi vill och inte kan komma lika nära som vi hade hoppats. Det finns planer och verktyg som vi ska lansera till nästa år förutsatt att pandemin förhoppningsvis är borta.
Kan du lova att ni inte kommer ha några problem till nästa säsong?
– Det jag kan lova är att det inte finns någonting som är viktigare för oss än att det ska fungera. Det är personal, stora resurser och tid som läggs på att utveckla tjänsten. Det är ingen som behöver förklara det för oss. Jag kan verkligen lova att det här är extremt prioriterat för företaget.