Inför Guldskölden: Intervju med TV4:s Emelie Ölander
Emelie Ölander om livet som sportjournalist, mediaklimatet och en av de största inom svensk sportjournalistik.
Nomineringarna till Guldskölden, SvenskaFans pris till landets bästa sportjournalister, är i full gång. I den här intervjuserien tänkte vi sätta strålkastarljuset på några sportjournalister som kanske inte är de största i Sverige just nu, men som är värda att lyfta fram.
Emelie Ölander är den före detta landslagsspelaren som numera är expert och kommentator för TV4. Hon är Sveriges enda kvinnliga kommentator för herrfotboll. Men hon är kanske mest känd som en del av TV4:s panel under livesändningarna till Europa League-matcherna. Svaret på frågan om vilket arbete hon är mest nöjd med är bland annat just livesändningarna i studio.
— Dynamiken jag, Jesper Hussfelt, Olof Lundh och Henrik Rydström skapar i superlive-studion kring Europa League-matcherna tillsammans med arbetet som konferencier och speaker på herrlandskamperna på Friends Arena är två exempel.
Vad är det bästa och sämsta med att arbeta som sportjournalist?
— Kärleken till sporten fotboll är oändlig och att arbeta med det är det bästa. Det sämsta är att perfektionisten kan göra sig påmind och det är bra. Ibland.
Hur ser du på mediaklimatet 2015?
— Har vuxit upp på tidningsredaktioner från det att jag lärde mig gå och om vi jämför dåtid med nutid är det ett högt tempo, emellanåt för högt, som genomsyrar beslut och riktning gentemot en prioritering av att generera inkomst. Det handlar om överlevnad mer nu än förr och det ger ett mått av desperation som är såväl positivt som negativt.
Vad skulle det betyda för dig att vinna någon av kategorierna i Guldskölden?
— Har inte tänkt på vad det skulle betyda.
Finns det någon sportjournalist du skulle vilja lyfta fram?
— Jane Björk. Hon är och kommer alltid vara en av de största som svensk sportjournalistik sett och någonsin kommer att se.
Om du fick bestämma din drömnyhet och drömrubrik, vad skulle det vara?
— ”Svensk sportjournalistik hyllad som bäst i världen”, med nyhet om att världens presskårer röstat och kommit fram till att det lilla landet Sverige gör stora saker som ger eko över hela jorden. En utopi, för vissa. Ett mål att sträva emot, för andra.