Intervju med Peshraw Azizi: ”Vad säger man till en femåring som förlorat sin pappa?”
Han är försvarare i Dalkurd FF. Men han spenderar sin försäsong på ett minst sagt annorlunda sätt: i ett krigsdrabbat Kurdistan med attacker från terroristgruppen ISIS.
Dubai, Bangkok, Miami är vanliga städer för svenska fotbollsproffs att resa till när säsongen är slut och semester vankas före den långa försäsongen. Men inte för Peshraw Azizi, försvarare i Dalkurd FF i Division 1. Han spenderar sin försäsong i Kurdistan för att hjälpa alla krigsdrabbade människor.
Peshraw är själv kurd och hans pappa har varit soldat i den så kallade Peshmergastyrkan.
I dag flyr miljontals kurder från krig i hopp om en bättre tillvaro.
— Jag kom till Kurdistan för att komma närmare på situationen och se vad jag kan göra för Kurdistan och de drabbade. Ganska snabbt bestämde jag mig för att stanna en längre period eftersom det fanns en hel del och gör. Tillsammans med vänner och familj satte jag igång olika projekt för och hjälpa de drabbade. Tillsammans med en vän hade jag även en insamling i Sverige som gick jättebra och som har hjälpt jättemånga, berättar 26-årige Peshraw Azizi för SvenskaFans.
Peshraw kommer väldigt nära krigets verklighet, men han håller också igång med fotbollen i Kurdistan.
— Jag har varit längs fronten och kommit ganska nära kriget, vi åkte dit för och träffa våra hjältar och hylla dem. Jag håller igång med fotbollen här, jag skrev ett tre månaders kontrakt med ett lag så jag kan spela under tiden här.
Varför åker du ned?
— Som kurd och medmänniska känner jag att jag kan bidra och därför åkte jag hit. Det var inte lätt att sitta hemma i Sverige och se på tv att det är ganska många som behöver hjälp här.
Hur är situationen i landet?
— Den är inte bra. Det är jättemånga som är drabbade och behöver hjälp, speciellt barnen. För bara ett år sen så var Kurdistan ett säkert och lugnt område där det mesta fungerade men tyvärr är det inte så längre. Ända från våra frihetskämpar till skolbarnen och till och med fotbollslagen är drabbade. Ett tag var alla skolor plats för dem som var på flykt från kriget och därför kunde barnen inte gå i skolan. Frihetskämparna har lämnat sina familjer och står längs frontlinjen för att skydda landet, många av dem återvänder aldrig hem till sina familjer. Här firade man knapp nyår, det är många familjer som är i sorg då många Peshmerga gått bort i kriget.
Kan du försöka beskriva hur kriget ser ut för de som kanske inte är så insatta?
— I södra Kurdistan, dit många har flytt, står våra frihetskämpar längs fronten. Där sker det dagliga attacker från ISIS och de försöker komma in i landet. Man försöker trycka tillbaka dem så de inte tar sig in i landet. Alla ingångar och gränsar är noga bevakade. Just nu är det stora strider inne i staden Shingal och även i norra Kurdistan i staden Kobane, som jag inte besökt än, är det strider dagligen mellan frihetskämparna och ISIS. Det är allt från flygattacker, bombningar till gatustrider runt Kurdistan.
”Vad ska man säga till en femåring som förlorat sin pappa?”
Sverige har varit förskonade från krig i ungefär 200 år. Som svensk kan det vara svårt, näst intill overkligt att förstå hur det är att uppleva krig på nära håll eller att ha krig som en del av sin vardag.
— Det är tufft. Du vet aldrig vad som kan hända och man ställer sig frågan ”varför vill man döda en annan människa?”. Man träffar dagligen på folk som ska ut i kriget för att skydda landet eller de som haft en pappa som precis gått bort i kriget, det blir jättejobbiga och sorgliga situationer. Vad ska man ska säga till en femåring som precis blivit av med sin pappa?
Märker man av ISIS närvaro och på vilket sätt?
— Ja absolut, säkerheten i landet är jättehögt och man måste passera många checkpoints innan man tar sig in i en stad och vid minsta lilla misstanke så tar de in dig på förhör. Det är dagligen på tv och folk pratar om kriget dygnet runt, så vardagen är tyvärr fylld med krigsdiskussioner.
Gör Dalkurd som föreningen någon insats?
— Ja, det har varit några insamlingar och olika event där Dalkurd hjälpt till.
Dalkurd FF grundades så sent som 2004 och har sedan dess klättrat från division 6 till att i höstas spela kvalspel till Superettan. I kvalet, som spelades i bäst av två matcher mot Värnamo, vann man första mötet med 1-0, men åkte på en storförlust med hela 5-1 i returen vilket betydde att man fortsätter att spela i Division 1.
- Dalkurd är nu ett namn på många läppar i Kurdistan. Det är jättemånga som följer laget. Jag träffar ofta på folk som kommer fram och vill prata om Dalkurd. Dalkurd har blivit lite av folkets landslag utanför Kurdistan.
Shingal (röda nålen), en av städerna Peshraw besökt som ISIS försöker ta över.
Hur ser din närmsta framtid ut?
— Just nu håller jag på och avslutar våra projekt här i Kurdistan som vi har haft för de drabbade. Vi har haft insamlingar och utdelningar av varma kläder, skor, mat och annat välbehövligt så de klarar av vinterkylan på ett bra sätt. Vi har också två projekt kvar till våra frihetskämpar där vi hoppas kunna hjälpa dem på något sätt i kriget och allt beräknas vara avslutat i slutet på januari och då återvänder jag till Sverige.