Lagbanner
Klart: Allsvenskan kan starta 14 juni – utan publik

Klart: Allsvenskan kan starta 14 juni – utan publik

Elitidrotten har fått grönt ljus från regeringen. Från och med 14 juni kan allsvenskan i fotboll starta – utan publik. – Vi är många som inte kommer att kunna följa våra favoritlag på plats, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Under våren har idrottsverksamhet för barn och med restriktioner för vuxna varit tillåtet – men inte elitidrott med publik.

Nu ger regeringen, under en pressträff på fredagsmorgonen, grönt ljus även för tävlingsverksamhet från och med 14 juni. Med andra ord kan elitidrott, som till exempel allsvenskan, påbörjas om drygt två veckor.
– Nu öppnar vi tävlingsverksamheten för alla åldrar. Det gäller från 14 juni på dam- och herrsidan på alla nivåer givet att verksamheten kan genomföras enligt befintliga riktlinjer från FHM, att den hålls utomhus och att begränsa på max 50 personer, säger idrottsminister Amanda Lind.

Svensk Elitfotboll gläds med över beskedet.
– Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger generalsekreterare Mats Enquist i ett pressmeddelande.

Fortsatt gäller Folkhälsomyndighetens restriktioner om att max 50 personer får samlas vid offentliga tillställningar, varför allsvenskan inte kommer att kunna spelas med publik i närstående tid.
– För att det här ska vara hållbart krävs ett stort ansvar från såväl idrotten, som arrangör och supportrar, säger idrottsminister Amanda Lind.

° ° °
Läs även: Allsvenska klubbar får dispens att värva

° ° °

Inrikesminister Mikael Damberg utvecklar de nya beskeden kring just publikfrågan.
– Vi är många som har längtat efter fotbollssäsongen men vi är många som inte kommer att kunna följa våra favoritlag på plats, säger han och fortsätter:

– Vi uppmanar supportrar att undvika större samlingar. Ta ert ansvar. Då minskar ni smittspridning och hjälper till att vi hamnar i ett läge där vi snabbare kan återstarta med publik. Men om allmänna råd inte följs så kan naturligtvis nya beslut behöva fattas, säger han.



Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson menar att en större publik sannolikt inte kommer kunna närvara på elitidrott (och till exempel allsvenskan) under hela sommaren.
– Det ligger långt framåt. Jag räknar med att begränsningen på 50 personer gäller över sommaren, säger han.

Han förklarar vidare:
– Risken för smittspridning uppstår främst vid trängsel och folksamlingar av olika slag. Därför är begränseningen på max 50 personer en konsekvens av detta, och därför är det inte möjligt med några större matcher med större publik. Det här innebär att det inte kan återgå till det normala som innan covid-19, säger Johan Carlson.

Orosmomentet för Folkhälsomyndigheten och regeringen har varit de folksamlingar som kan uppstå då supportrar samlas för att se matcher. Regeringen kommer att kunna bötfälla och stänga de restauranger och barer som inte följer de utsatta kraven.
– Det kommer inte vara möjligt att samlas i sportbarer eller pubar i större utsträckning än vad som är tillfälligt idag, säger Mikael Damberg.

Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll:
– Supportrarna och deras engagemang är det absolut bästa vi har och upplevelsen på arenorna kommer inte bli densamma utan publik men det är tyvärr nödvändigt i det här tillfället. Även här måste vi göra det bästa av saken men vi kommer att sakna och längta efter att åter få fylla våra arenor med stämning i absolut världsklass igen. Vi är tacksamma för att alla supportrar visat sig beredda att ta sitt ansvar genom att inte bidra till folksamlingar, säger han.

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2020-05-29 08:25:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll