Lagbanner
Oväntade övergångar vi minns – del I

Oväntade övergångar vi minns – del I

Emil Forsberg till Leipzig, Rami Shaaban till Arsenal och Eero Markkanen till Real Madrid är alla övergångar som fått folk att höja på ögonbrynen av förvåning.

Varje år byter tusentals fotbollsspelare klubb och motivet bakom övergångarna skiljer sig åt – även om det allt som oftast handlar om antingen ett högre anseende eller en fetare lönecheck att kvittera ut vid månadens slut.

I den här nytillkomna artikelserien kommer vi fokusera på övergångar som fått en att höja på ögonbrynen av förvåning då de (mer eller mindre) varit omöjliga att förutspå.

Till en början kommer vi hålla oss till oväntade övergångar som involverat antingen svenska spelare eller svenska klubbar under 2000-talet. Skulle det visa sig att intresset är stort för de kommande artiklarna ger vi oss även i kast med internationella övergångar som överraskat.

Nog med introduktionen, nu tar vi oss en titt på fem svenskbundna övergångar som stuckit ut från mängden.

*  *  *

Eero Markkanen – från AIK till Real Madrid (juli 2014)
Vi inleder starkt med en övergång som slog ner som en bomb i fotbollssverige. Detta då självaste Real Madrid värvade från AIK – något som sannerligen inte sker särskilt ofta. Den spanska huvudstadsklubben hade av någon anledning fått upp ögonen för Eero Markkanen och ville ha honom till deras reservlag, som vid den tidpunkten tränades av ingen mindre än Zinedine Zidane.

AIK beskrev affären som den största i klubbens historia och genererade runt 25 miljoner kronor. Detta för en spelare som bara ett halvår tidigare anslutit gratis från JJK Jyväskylä, som nyligen hade åkt ur den finska högstaligan.

Tiden i Madrid kan inte beskrivas som någon större succé och redan efter drygt ett år gick man skilda vägar då Markkanen flyttade hem till Finland. Dock var det utan tvekan ett äventyr han sent lär glömma.


Rami Shaaban – från Djurgården till Arsenal (juli 2002)
Karriären hade inte direkt gått som på räls när Arsenal plötsligt tog kontakt med Djurgården angående Shaaban. Trots ett bud långt under DIF:s förväntningar valde man till slut att släppa sin målvakt eftersom han alltid skött sig samt att man tog hänsyn till att det var en chans som väldigt få spelare får under sin karriär.

På mindre än två år hade han gått från att vara utlånad till Värtans IK i division två till att spela i Premier League och Champions League. För det var precis vad Shaaban fick göra när David Seaman skadade sig – även om det inte blev mer än sammanlagt fem framträdanden.

På självaste julafton samma år hände det som inte fick hända. På en träning skulle Shaaban rensa bort bollen, en tanke han delade med Martin Keown. Det slutade med att försvarsbjässen med full kraft sparkade undan Shaabans ben så pass hårt att det bröts. Det blev början på slutet på sejouren i Arsenal då svensken aldrig mer representerade klubben och efter att varit i West Ham, Brighton och Fredrikstad avslutade han karriären i Hammarby.


David Elm – från Kalmar FF till Fulham (september 2009)
Bröderna Elm tog Sverige med storm då trion vann allsvenskan med Kalmar FF. Intresset för dem växte sig snabbt stort och en efter en flyttade de utomlands där Viktor gick till Heerenveen, Rasmus till AZ Alkmaar och David till Fulham.

Vad är det då som gör att Davids övergång sticker ut? Först och främst är det ytterst sällan en spelare går direkt från allsvenskan till Premier League. Därtill ansågs David vara den minst begåvande av bröderna och det var således många som blev förvånade att det var han som blev värvad till en klubb hemmahörande i världens bästa liga.

Med facit i hand skulle det visa sig att han inte var redo för uppgiften – även om han vid ett tillfälle faktiskt skrev in sig i målprotokollet. Allt som allt blev det strax under 20 framträdanden under sin sejour på de brittiska öarna. Därefter återvände han till Sverige för spel med Elfsborg innan han återförenades med sina bröder hemma i Kalmar.


Nabil Bahoui – från AIK till Al-Ahli (juli 2015)
Landslagsspelare och ansedd som en av landets mest lovande spelare. Då var det väldigt få som hade trott att han skulle välja spel i Saudiarabien när det blivit dags att lämna AIK för att inleda sin proffskarriär utomlands.

Kritiken lät inte vänta på sig och frågorna var många. Bahoui själv uppträdde lika avslappnat som alltid och menade på att han visste vad han gett sig in på. Bara ett halvår senare var det dags att flytta på sig igen och den här gången till Hamburg för spel med HSV. En övergång som inte heller den föll väl ut då det bara blev ett fåtal matcher.

Sedan dess har karriären inte direkt blomstrat och att han är tillbaka i AIK sedan snart två år tillbaka är något som få nog lyckats missa. Det återstår att se om han kan hålla sig fri från skador och därmed hitta tillbaka till den trollkarl han var innan han lämnade Sverige första gången.


Emil Forsberg – från Malmö FF till RB Leipzig (januari 2015)
Efter att ha imponerat stort i MFF var ryktena många kring norrlänningens framtid och känslan var att han till stor del kunde välja och vraka var det skulle bära av härnäst.

När det stod klart att valet föll på kontroversiella RB Leipzig vände det sig nog i magen på en och annan MFF-supporter som inte var nådiga i sin kritik gentemot Leipzigs systerförening i Salzburg i samband med det första kvalet till Champions League. Att han dessutom skulle gå till den tyska andraligan var för många ofattbart med tanke på vilka andra klubbar han kopplades samman med.

Sex år senare kan vi slå fast att det inte var ett klavertramp. Tvärtom blev det ett perfekt steg för honom då han i lugn och ro fick acklimatisera sig i andraligan innan han tog laget upp till Bundesliga där de omgående etablerade sig i det absoluta toppskiktet.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-01-26 12:30:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll