SEF: "Vi har en stor respekt för den här frågan"
Vilka ska få gå på fotboll när läktarna öppnas igen? Svensk Elitfotboll medger det finns en potentiell konfliktyta mellan fans och klubbar när beskedet väl kommer. – Det kommer att vara upp till varje klubb att besluta om hur de vill göra, säger generalsekreterare Mats Enquist.
I augusti väntas ett besked från Folkhälsomyndigheten om idrottsrörelsen ska få börja ta in publik på sina evenemang. Svensk Elitfotboll (SEF) har inte haft några nya möten med Folkhälsomyndigheten och är fortsatt kritiska till den uteblivna dialogen.
– Vi kan inte tala om hur samhället ska se ut under en kris – det måste politiker och myndigheter göra. Vi får anpassa oss. Men då krävs också att politikerna och myndigheterna pratar med de verksamheter de styr över så att vi kan hitta lösningar. I nuläget har vi ingen dialog överhuvudtaget, säger generalsekreterare Mats Enquist.
Enquist var nyligen på ett möte med företrädare för fotbollsligorna i övriga Europa. Där fick han en verklighetsbeskrivning berättad för sig från sina kollegor i andra länder, som han upplever skiljer sig väsentligt från den i Sverige.
– I princip alla beskev att de hade en nära dialog med sin regering och sina myndigheter om hur man ska kunna bedriva ett aktivt arbete för att hitta möjligheter för att öppna upp läktarna. Man bedömer det som viktigt. Man kan säga att vi inte har upplevt samma prioritering eller intresse i Sverige, säger han.
Hur ser elitfotbollens plan ut just nu för en återgång till publik på läktarna? I era protokoll finns ett tydligt förslag om ”varannan rad – var tredje plats”.
– Det är svårt att svara på eftersom vi inte har fått någon fråga om det från myndigheterna. Varannan rad och var tredje plats skulle kunna vara ett svar – men det finns också massor av andra svar. Det går inte att ta den diskussionen om man inte får dialogen. I Danmark har man tillsammans med regering och hälsomyndighet testat aktivt med olika metoder på olika evenemang. De är ljusår före det bemötande vi får. Vi har ingenting att diskutera och det finns inga signaler.
Men hur skulle ert förslag se ut?
– Vi kan presentera mängder av olika lösningar men det är omöjligt att ta den diskussionen utan att ha en dialog med Folkhälsomyndigheten först. Det finns flera olika parametrar beroende på vad myndigheten vill att vi löser – allt ifrån att alla ska kunna intyga att de är immuna eller att man har gjort ett smittskyddstest till mildare åtgärder. Men det kravet måste komma från våra myndigheter innan vi kan ge ett svar.
När allsvenska arenor kommer att kunna fyllas med supportrar igen är omöjligt att svara på. Men det mest troliga scenariot är en successiv återgång, där delar av läktarna kan fyllas med social distansiering i ett första skede. Ett sådant scenario sätter många av de svenska klubbarna i en helt unik situation: vilka åskådare ska prioriteras när inte alla får gå på matcherna?
– Jag har en stor respekt för den här frågan och vi är enormt noggranna att det ska gå rätt till. Vår uppgift på SEF är i första hand att ”öppna taket”. Nästa steg blir att diskutera med våra klubbar och supportrar hur man går vidare för att ta ett så bra beslut som möjligt. Detta kräver förberedelser och behöver få ta tid.
En annan fråga är om alla klubbar kommer att ta möjligheten att delvis öppna sina läktare. AIK aviserade redan i våras för att det inte är aktuellt att endast släppa in delar av publiken då klubbdirektör Björn Wesström förklarade: "I AIK Fotboll gäller alla eller ingen". Mats Enquist utvecklar:
– SEF kommer att arbeta för att få en möjlighet till att öppna läktarna. Det betyder inte att klubbarna måste öppna sina läktare för det antalet. Säg att det skulle bli tillåtet för 5000 åskådare att komma – då har vi åtminstone fått en utveckling. Då är nästa fråga: hur ska vi hantera det här? Det kommer definitivt ske i dialog med SFSU och lokala supporterorganisationer. Sen kommer det att vara upp till varje klubb att besluta om hur de vill göra. SEF kommer att inte ta några sådana beslut, säger han.
Ser du någon chans att folk får gå på ståplats år 2020?
– Ärligt talat så vet jag inte. Vi ser gärna att vi kan ha publik på samma sätt som tidigare. Men det är inte en fråga för fotbollen eller polisen, utan det är politikerna och vår hälsomyndighet som sätter gränserna. Och visst ser det kärvt ut just nu. Min uppfattning är att smittskyddsmyndigheten har varit tydliga med att social distansiering är prioriterat. Där är "var tredje säte – varannan rad" en ganska stor distansiering. Där är min känsla att beteendena på långsidorna sannolikt inte leder till några större bekymmer. Klackläktarna bygger ju på närhet, så det kanske inte blir det första vi tillåts öppna, men vem vet - kanske kan vi hitta lösningar även där. Men, vi vet ju inte då dialogen saknas. Därför behövs detta diskuteras i god tid innan lättnaderna blir verklighet. Vi tycker det är ett ytterst rimligt önskemål.
• • •
Läs även:
- Krönika: "En potentiell stor konflikt mellan klubbar och fans"