Lagbanner
Polisens besked: ”Grundtesen för framtiden är inga publikbegränsningar”

Polisens besked: ”Grundtesen för framtiden är inga publikbegränsningar”

Polisen fortsätter jakten på pyroteknik på svenska läktare. Samtidigt erkänner polischefen Stefan Hector att den kollektiva bestraffningen har varit misslyckad – och ger nya besked. – Grundtesen för framtiden är att en arrangör inte kommer att få några publikbegränsningar, säger han.

Frustrationen mot polisen bland svenska fotbollssupportrar är större än på många år.

Villkorstrappan är slopad, men villkoren för att arrangera fotbollsmatcher beskrivs som fortsatt svåra av flera säkerhetsansvariga i Stockholmsklubbarna. Som en konsekvens av framför allt pyroteknik på arenor har klubbarna straffats med publikbegränsningar.

Det har i sin tur föranlett kraftiga protester. På i princip varje match med ett Stockholmslag skanderas ”Polisen – fotbollsmördare” och så sent som i helgen tog IFK Norrköpings spelare initiativet att bära ut en banderoll med budskapet ”Rädda svensk fotboll”.

När SvenskaFans träffar Stefan Hector, som under fem år arbetat som operativ polischef i västerort i samband med AIK:s högriskmatcher på Råsunda, konstaterar han själv:
– Tonläget är uppskruvat på en nivå som jag aldrig har sett som polis.

Nu är han chef för Nationella operativa avdelningen (Noa) och under tisdagen bjöd han in till en pressträff. Han vill informera om polisens arbete. För den som inte har följt med i debatten de senaste månaderna går den att sammanfatta, något förneklat, såhär:

• Polisen upplever färre ordningsstörningar på allsvenska matcher
• Polisens största skäl till oro för säkerheten – som man ansvarar för – är pyroteknik
• För att stoppa pyroteknik villkorar man arrangörens tillstånd och en konsekvens när arrangören har brustit är publiknedragningar

”PYROTEKNIKEN ÅTERSTÅR”
Uppfattningen att det är farligt att gå på fotboll existerar ännu hos allmänheten, men precis som flera fotbollsförespråkare så understryker även Stefan Hector att Noa upplever mindre ”stök” på svenska arenor.
– Om vi tittar vi på året 2021 så ser vi att mängden våld, upplopp och ordningsstörningar är begränsad. Det når inte upp till några oroväckande nivåer i förhållande till tidigare säsonger. Det är väldigt längesedan jag upplevde att vi hade konfrontationer med supportrar, säger han.

Sen tillägger han:
– Pyrotekniken är det som kvarstår.

Tämligen snabbt har han ringat in fundamentet i konflikten mellan supportrar och polis. Det som av supportrar upplevs som en viktig, kulturbärande yttring för läktarkultur under kontrollerade former anses av myndigheten vara en säkerhetsrisk. Lägg därtill konflikten mellan klubbar och polis: metoderna för att bekämpa pyrotekniken är varken rimliga eller rättvisa, anser klubbarna som straffats med publikneddragningar.

Stefan Hector får förklara polisens hållning:
– Publikneddragningar är den absolut sista åtgärden. Jag vill betona att det inte är ett straff. Om vi vill att det ska vara glesare med publik så är syftet att det ska finnas utrymme att komma undan om en brand skulle uppstå, och att det ska finnas utrymme för räddningstjänsten att ingripa. Polisens intresse är säkerhet – inte i första hand att det är olagligt.

Flera klubbar upplever ändå att villkoren för dem att uppnå i tillståndsgivningen är orimliga. Sen lämnar polisen dem med ansvaret i knäet, konstaterar att det uppstått ordningsstörningar och förordar publikbegränsningar?
– Det är en fråga om perspektiv. Frågar du mig så har vi haft mycket mer tålamod än tidigare. Om vi reagerade direkt på ett arrangemang tidigare så tittar vi nu på en serie av matcher. Det är ett trögare förlopp innan vi ger oss på villkoren. Sen förstår jag att de som leder en klubb inte är en rak hierarki, där en klubbchef kan beordra alla supportrar vad de ska göra. Vi förstår att klubbarna har begränsningar i hur de kan påverka sina supportrar, och att det är svårt att vara arrangör. Men vårt ansvar är säkerheten. Och det gör oss kanske lite tråkiga. För när säkerheten inkräktar på folkfesten så är det inte för att vi vill förstöra för fansen. Vi vill ta ansvar för säkerheten. Vår avsikt är inte att straffa.

Men hur effektivt är publiknedragningar som verktyg, om man nu avser att komma åt pyroteknik?
– Det är en väldigt relevant fråga. Vi har konstaterat att även om man är nere på hundra personer på en sektion så kan det fortfarande tändas bengaler. Där får man säga att verktyget har varit begränsat framgångsrikt. Det gäller att inte sätta en intern prestige i det här, utan det här får vi lära oss av – definitivt. Vi ställer oss frågande till hur effektivt det här är som verktyg.



Har ni tillräckligt på fötterna för att konstatera att det är farligt med pyroteknik?
– Polisen är inte expert på det här. Här finns FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut), MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Räddningstjänsten som kan det här på riktigt. De beskrivs som farliga och de är förbjudna att använda utan tillstånd. Vår utgångspunkt är att de är farliga sett till den hetta som utvecklas. Det är det som vi jobbar mot i tillståndsgivningen.

För att träffa rätt med sina åtgärder vill polisen i större utsträckning arbeta med ”exkluderingsstrategier” – det vill säga lagföra de individer som bränner pyroteknik på arenor.
– Vi tror att det mest verkningsfulla är att de individer som gör sig skyldiga till ordningsstörningar och brott inte får komma på arenor. Det kan vara att de får tillträdesförbud genom polisen eller att arrangören stänger av dem, säger han.

– För att kunna lagföra människor så måste man veta exakt vem som har gjort det. Ibland kan man identifiera personer med hjälp av kameror, men då ser vi att personer maskerar sig och då blir det väldigt svårt. Sen kan arrangören också stänga av människor om man vet vem som gör sig skyldig till brotten.

”DET GÖR ONT ATT LÄSA…”
Kanske blir problematiken som mest tydlig i förståelsen för varandras intressen. Stefan Hector säger att han är uppriktigt förvånad över det uppskruvade tonläget från supportrarnas håll. 
– Jag vet faktiskt inte varför tonläget är så uppskruvat. Ordningslagen har funnits i alla år, och har alltid villkorats med verktyg som har fungerat. Mina samtal med idrotten är väldigt sansade och jag har fått samma bild beskriven till mig på klubbnivå. Men vi måste vara självkritiska också. Vi kanske har haft för få sådana här tillfällen och lagt för lite tid på att utvärdera vårt arbete, säger han.

Samtidigt så beskriver flera klubbföreträdare en helt annan bild där man inte får rättvisa villkor och sedan blir bestraffade. Är villkoren verkligen rättvisa?
– Vi gör vårt allra bästa för att villkoren ska träffa effekter vi vill uppnå. På regional nivå så sker dialogen med klubbledningar. Jag ser framför allt dialogen med SEF och SvFF. Referaten kommer från säkerhetsansvariga och jag har svårt att säga något begåvat om det. Jag förstår att klubbarna också har det svårt och att de måste göra sitt bästa. Det här är komplicerat där många har utmaningar att få det att gå ihop.

Men den stora frågan för polisen handlar om pyrotekniken?
– Ja, just det nu är det så. Jag är ändå nöjd, skall sägas. Jag var med på den tiden när det var upplopp och slagsmål utanför Råsunda. Där är vi inte nu. Utan det är pyrotekniken som är återstående. Sett ur ett perspektiv på 20 år är det ändå positiva nyheter.

Trots att det är säkrare, som du beskriver, ser vi publiknedragningar och tuffare åtgärder?
– Jag tror inte vi ska överdriva där. Begränsningsförordningen upphör 29:e september (imorgon). Vi har kanske inte sett det här ännu. Grundtesen för framtiden är att en arrangör inte kommer att få några publikbegränsningar, med något eller några undantag. Det handlar om de arrangörer där vi har sett en serie med ordningsstörningar. Grundtesen är att man inte kommer få några publikbegränsningar för fotbollen i Sverige i tillståndsgivningen. Det är lite förhastat att säga hur det är eftersom begränsningsförordningen inte har upphört ännu.

Det låter ändå som ett positivt besked för alla som vill gå på fotboll?
– Så är det. Det förtjänar att nämnas i det här sammanhanget. Det är lätt att snöa in på bengaler och någon specifik klubb. Kollektivet av svenska arrangörer gör ett bra jobb och kommer inte att få publiknedragningar. Sen kanske någon klubb kommer att få begränsningar. Men begränsningarna kommer inte att vara överdramatiska.

Har du något du vill säga till alla svenska supportrar just nu?
– Det här blir litegrann på ett personligt plan… Men det gör ont i mig att läsa att det är polisen mot supportrarna. Vårt enda intresse är säkerheten på arenorna. Vi har de verktyg som vi har, och vi försöker göra det absolut av situationen för arrangörerna. Men vi har också ett ansvar för säkerheten till en viss grad. Jag skulle önska en förståelse där. Man behöver inte tycka att vi gör rätt, men man måste förstå att våra drivkrafter är att skapa säkerhet snarare än att förstöra för supportrarna,.
 

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2021-09-28 18:15:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll