Lagbanner
"Ser en del mörka moln på horisonten” – Änglarna tycker till om svensk supporterkultur

"Ser en del mörka moln på horisonten” – Änglarna tycker till om svensk supporterkultur

Änglarnas John Pettersson besvarar frågor om IFK Göteborg och svensk supporterkultur inför den annalkande säsongen.

Den allsvenska premiären står för dörren och det har blivit dags för Änglarnas ordförande John Pettersson att besvara aktuella frågor om svensk supporterkultur.

LÄS ÄVEN:
» Västra Sidan tycker till om svensk supporterkultur
» Guliganerna tycker till om svensk supporterkultur
» Bajen Fans tycker till om svensk supporterkultur
» Getingarna tycker till om svensk supporterkultur
» Järnkaminerna tycker till om svensk supporterkultur

Hur har pandemin påverkat supporterkulturen och engagemanget inom IFK Göteborg?
- På säkert tusen oöverskådliga sätt. Det intressantaste, för mig, var hur engagemanget och kulturen började ta andra vägar när den mest självklara – att stå där på läktarna – inte längre fanns tillgänglig för oss. Vi ställde oss på motorvägsbroar, vi samlade in pengar, vi fick tid över att göra projekt som annars kanske fastnat på idéstadiet. Samtidigt som det så klart i slutändan blev olidligt och andefattigt att sitta hemma, swisha, och se en steril idrott från döda arenor på teve. Sorgligast av allt är dock vad pandemin betydde för återväxten i kulturen: alla ungar därute som aldrig fick gå på den där första fotbollsmatchen i livet där de hade kunnat förälska sig. 

Årets säsong är den första på länge där det från början kommer vara full kapacitet på läktarna. Har Blåvitt och dess supportergrupper planerat något speciellt inför premiären?
- Det vet man ju att när Värnamo kommer så blir det lapp på luckan. Nej, men det blir marsch, det blir Alme live på innerplan. Jag är även orimligt sugen på att få se vad Tifogruppen presterar.

Vad har du för förväntningar på årets säsong sett till supporter- och läktarkulturen både internt och externt? 
- En av de bästa sakerna med att komma tillbaka förra året att se hur många av de ”mindre” lagen (Kalmar, Mjällby, Sirius) kunde visa upp respektabla bortaföljen. Jag är av åsikten att det enda relevanta måttet på hur Allsvenskan ”mår” är om bortaläktarna är fulla eller ej. En liga där alla lag har kapacitet att mönstra en bra bortaklack är en liga med en sund och bra fotbollskultur. 

- Grejen är att jag ser en del mörka moln på horisonten. Vi har hotet från VAR, vi har den fumliga hanteringen av spelschemat, vi har den förbannade villkorstrappan – och dessutom blir det allt tydligare att tävlingsbalansen i ligan börjar bli ordentligt skiktad. Om fotbollen försämras som liveupplevelse, det blir svårare att planera för att ta sig till matcher, den levande läktaren kvävs av missriktad myndighetsutövning, och laget på planen dessutom inte har någon realistisk chans att konkurrera...hur många kommer då vilja fortsätta gå?
Så min förväntan på svensk supporterkultur i år är att vi påverkar i de frågor vi har möjlighet att påverka och tar ansvar för de frågor där vi ska ta ansvar. Sedan förväntar jag mig också att vi sjunger ut vartenda gäng som kommer till Ullevi. 

Den beryktade villkorstrappan har nu bytts ut mot "exkluderingsstrategin". Vad har du för åsikt om det och hur tycker du relationen mellan supportrarna och polisen kan förbättras?
- Det man framför allt framhåller är ju att man vill frångå det kollektiva bestraffningarna, vilket så klart är önskvärt. Men vi har inte sett de nya metoderna tillämpas i praktiken ännu. Jag förhåller mig reserverad, även om jag vill understryka att det funnits stora regionala skillnader i tillämpningen av villkorstrappan och att vi i Göteborg klarat oss relativt väl från de värsta avarterna. Det är väl där någonstans återuppbyggnaden av en fungerande relation behöver börja - man får ta avstamp från de goda lokala exemplen.  

51-procentsregelns existens fortsätter med jämna mellanrum diskuteras. Hur ser du på regeln och anser du att det finns något tillvägagångssätt för att svenska klubbar ska kunna växa och konkurrera ute i Europa?
- Jag anser att det borde finnas ett tillvägagångssätt för de stora ligornas supportrar att kunna konkurrera med de svenska i demokrati och inflytande över sina respektive föreningar. 51 procent som obligatorium i den internationella fotbollens regelverk, det är vår nästa strid.  

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-04-02 08:15:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll