Svenska idrottsarenor får ta emot 300 åskådare
300 sittande åskådare får samlas på svenska idrottsevenemang från 1 november. Regeringen meddelande sitt nya besked under torsdagen. – Vi vill möjliggöra för fler kultur- och idrottsevenemang utan att öka riskerna för smittspridning, säger idrottsminister Amanda Lind.
Turerna har varit många kring publiktaket på svenska idrottsevenemang.
Tidigare under hösten meddelande regeringen att man planerar att öppna svenska idrottsevenemang för 500 åskådare. Planen var att ge arrangörerna till svenska idrottsevenemang ett undantag från förbudet mot allmäna sammankomster med fler än 50 personer. Så blev inte fallet.
Men under torsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven och idrottsminister Amanda Lind nya besked: idrotts- och kultursektorn får ett undantag om 300 åskådare från och med 1 november.
– Vi vill möjliggöra för fler kultur- och idrottsevenemang utan att öka riskerna för smittspridning, säger idrottsminister Amanda Lind.
Villkoret gäller att man genomför ett smittsäkert arrangemang och att de 300 åskådare som välkomnas är sittande besökare. Personer i samma sällskap får sitta tillsammans.
– Bedömningen är att det här ökar inte smittrisken mer än högst marginellt. Vi måste se till att stoppa smittspridningen och ha så få sjuka som möjligt – sjukdomen är det prmiära – men vi ska också göra det möjligt för människor så normala liv som möjligt och underlätta där det är möjligt utan att riskera en ökad smittspridning, säger Stefan Löfven.
Beskedet kommer en dryg vecka efter Amanda Lind hade ett möte med Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist och ordförande Lars-Christer Olsson.
– Kultur- och idrottssektorn är proffs på att arrangera evenemang med publik. Vi känner en stor tilltro att man kommer att ta det här ansvaret, säger Amanda Lind.
– Besluten förutsätter att arrangörerna tar sitt ansvar. Jag tror de kommer att klara det. Om de inte gör det tverkar vi inte att ändra reglerna igen, säger Stefan Löfven.
Under pressträffen påpekades att fotbollsmatcher på internationell nivå har välkomnat tusentals åskådare, och frågan ställdes till Folkhälsomyndigheten varför detta är omöjligt i Sverige.
– Det är inte omöjligt i Sverige. Det här är en start, och sen beror det på hur det utvecklar sig. Vi vill se att det fungerar även med logistiken kring evenemang som med till exempel insläpp och utsläpp av besökare, svarade generaldirektör Johan Carlson.