Sverige föll mot uddamålet i kvalmatchen
Jusef Erabi deppar efter förlusten.

Sverige kom till Stadsparksvallen som tydliga favoriter på pappret när Nordmakedonien gästade. Efter 90 minuter plus tillägg fick man dock inse att pappret inte alltid talar sanning och lämnar fredagens EM-kvalmatch som förlorare efter Ivan Nikolovs mål i den första halvleken.

Sverige kom till fredagens match mot Nordmakedonien med starkt självförtroende i ryggen. Dels så hade man vunnit med 5-0 i kvalpremiären mot Gibraltar. Man hade även flera spelare med uppåttgående formkurva i startelvan. Maykel Lahdo, Jusef Erabi och Hugo Roony Bardghji vara bara några av de spelare Daniel Bäckström valde att starta med när matchen sparkades igång vid 18:00.

Tidigt underläge
Sverige öppnade matchen bäst och dominerade bollinnehavet, men det var Normakedonien som skulle ta ledningen. En riskabel passningen in i plan av Tolisson ställde till det för försvarskollegan Widell som var hårt pressad. Även om Törnqvist kunde rädda första avslutet så kunde Nikolov med pannan sätta 1-0 till gästerna i den sjunde minuten.

Under resten av den första halvleken lyckades inte Sverige skapa några farligheter att tala om framåt. Den individuella kvaliteten fanns där men laget såg inte särskilt samspelta ut och 1-0 stod sig när spelarna gick ut till halvtidsvilan.

– Jag tycker vi kontrollerar matchen och har mycket boll. Men dom ligger lågt och går på kontringar. Så vi måste vara mer noggranna i den sista tredjedelen där vi helt enkelt måste sätta dit den, sa lagkapten Armin Gigovic I paus till TV4.

Blickar frammåt
I den andra halvleken bytte förbundskaptenen ut både Bardghji, Gigovic och Lahdo för att få in färska ben i form av Swedberg, Ondrejka och Nanasi. Effekten på bytena uteblev dock när bortalaget låg långt ned i banan i sitt försvar och spelade uppoffrande. Närmst för Sverige kom Jusef Erabi, som efter inlägg från Noah Persson, med tryck fick bollen mot mål med pannan. Alchevski i målet stod dock för en klassräddning när han nådde bollen som såg ut att leta sig in vid första stolpen. Matchen slutar 1-0 till Nordmakedonien.
– Segt som fan, vi vill göra mål. Målvakten har en jävligt bra dag på jobbet idag. Surt att åka på ett sånt skitmål också, sa en frustrerad Jusef Erabi efter slutsignal.

Sveriges individuella kvalitet från framförallt Ayari som gör en fin match, överskuggades av det icke samspelta kollektivet matchen igenom. Trots spelövertag lyckas man inte skapa tillräckligt farliga lägen för att kvittera och faller på sin egen oförmåga att göra mål idag. Sverige får istället ställa in siktet på onsdagens hemmamatch mot Moldavien.