SvFF: "Klubben är skyldig att upprätthålla ordningen"

SvFF: "Klubben är skyldig att upprätthålla ordningen"

Med anledning av gårdagens intervju med supporterfalangen Supras kontaktade Himmelriket Maria Djurberg, jurist på Svenska Fotbollförbundet, för att reda ut vad det är för lagar och regler som gäller runt användandet av pyroteknik.

När det tänds pyroteknik inne på arenor kan personen/personerna straffas med avstängning från arenor. Klubben ifråga kan komma att drabbas av böter. Maria Djurberg kan inte svara på frågor om böternas storlek, varför det ibland skiljer på dem, eller om det är skillnad på att tända en eller flera bengaler under en match sett ur ett bötesperspektiv. Hon hänvisar Himmelriket till Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger i dessa spörsmål.
 
Maria kan i alla fall berätta så mycket att när det kommer till eventuella bötesbelopp till föreningen efter användande av pyroteknik på läktarna så hamnar det på Disciplinnämndens bord. Detta efter en anmälan från matchdelegaten.
 
– Därefter beslutar Disciplinnämnden om straff, förklarar hon. Disciplinnämnden är fotbollens egen interna domstol. Det är alltså inte SvFF. Det blandas ofta ihop att SvFF och Disciplinnämnden skulle vara samma sak. Så är det inte. Disciplinnämnden är ett helt självständigt organ.
 
Regelverket som styr avstängningar av individer, tävlingsbestämmelserna och Elitfotbollmanualen, har gemensamt beslutats av Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF). Utifrån detta jobbar varje klubb.
 
Kan du förtydliga vad Elitfotbollmanualen är för något?
– Fotbollen har först och främst reglerna att följa som staten har bestämt, till exempel ordningslagen vilket innebär att det är förbjudet att ha bengaler inne på arenor. Det vill säga övergripande lagar som alla människor måste rätta sig efter.
– Sen har vi fotbollens egna tävlingsbestämmelser, som beslutas på representantskapsmötet en gång om året. Där har alla klubbarna rösträtt. Man kan väl säga som så att eftersom alla svenska elitklubbar är medlemmar i SvFF och SEF har man då också möjlighet att påverka hur tävlingsbestämmelserna ska se ut.
– Elitfotbollmanualen slutligen är ett mer detaljerat regelverk under tävlingsbestämmelserna. Det är ett specialregelverk.
 
Hon fortsätter:
– Elitfotbollmanualen är till för att vi inte ska ha olika regler i till exempel Stockholm och i Malmö. I den står bland annat att varje klubb måste vidta åtgärder för att upprätthålla ordningen på arenan. Det är en tvingande regel. Det är också en tvingande regel att stänga av folk om de har gjort vissa saker. Däremot kan vi inte tala om för klubbarna om de ska stänga av säg 3 eller 4 månader. Där ger vi rekommendationer.*
– Men för att förtydliga, Elitfotbollmanualen innehåller väldigt mycket annat än avstängningar av personer. I den regleras alltifrån hur belysningar ska se ut till riktlinjer för service till media och matchdelegater. Dess syfte är att få så bra och positiva arrangemang som möjligt. I detta ingår naturligtvis också säkerhet.
 
En hypotetisk fråga: Djurgården väljer att stänga av en person i 12 månader medan Malmö FF väljer att inte stänga av alls för en liknande händelse. Hur ser ni på SvFF på det?
– I våra tävlingsbestämmelser står det att klubben är skyldig att upprätthålla ordningen. Den är också skyldig att försöka identifiera personer som stört ordningen med till exempel pyroteknik. Då ska klubben stänga av den personen. Gör inte klubben det kan SvFF straffa föreningen för att den låtit bli detta.  Alla klubbarna har skrivit under Elitfotbollsmanualen och kan aldrig komma och skylla ifrån sig, eller säga att de inte vet om vad reglerna eller rekommendationerna säger.
 
Slutligen, SEF har tillsammans med SvFF beslutat om rekommendationer för avstängning av supportrar, vilket är en sak. Böter till klubbar när det har använts pyroteknik är en helt annan sak. Är det korrekt uppfattat?
– Precis, så är det. Det är två helt olika saker. Och den tredje saken är tillträdesförbud och den anmäls oftast av polis till åklagare. Vad klubbarna kan göra är att dels säga till någon att denne inte är välkommen till deras matcher i fortsättningen. Det kallas för arrangörsavstängning. Men de kan också, eller rättare sagt, de ska ansöka om tillträdesförbud via SvFF om det är ett så grovt brott så att det ger mer än 12 månaders arrangörsavstängning.
 
Är det vanligt förekommande?
– Ett femtontal gånger på uppdrag från klubbar i år har vi fått in och vi har nästan 100 stycken personer för tillfället med tillträdesförbud. De övriga cirka 85 är alltså anmälda av polis till åklagare.
 
Hur länge varar ett tillträdesförbud?
– Allt från en månad till max ett år. Ett tillträdesförbud är egentligen inget straff, utan ska ses som att personen är en risk för en framtida ordningsstörning inne på arenan. Ett brott begår den personen först om han eller hon tar sig in på arenan trots förbudet.
 
************
 
* Rekommendationerna är:
 
- Om en person ertappas med pyroteknik utanför arenan – avstängning 3-6 månader.
 
- Om en person ertappas med pyroteknik inne på arenan, men ej hunnit tända – avstängning upp till 9 månader.
 
- Om en person ertappas med pyroteknik inne på arenan, som hunnit tändas men ej fått konsekvenser för andra – avstängning upp till 18 månader
 
- Om en person ertappas med pyroteknik inne på arenan, som tänds med konsekvenser för andra – avstängning upp till 24 månader.
 
************
 
Himmelriket har förgäves sökt Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger. 

Magnus Johansson2010-10-15 14:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I’m in love: En passionerad MFF-supporter från andra sidan Atlanten