Talangen säljs – återvänder till BP
Det blev endast ett halvår i DIF innan Odefalk säljs tillbaka till BP.

Talangen säljs – återvänder till BP

Övergången till Djurgården blev inte vad alla parter hade hoppats på och nu vänder Wilmer Odefalk tillbaka till BP.

Det var i slutet av augusti förra året som Djurgården inledde en ny satsning. Peter Kisfaludy, en av landets bästa talangutvecklare, plockades in från Brommapojkarna med målet att förbättra det som tidigare varit lite av DIF:s akilleshäl – att få fram egna talanger. På det området har rivalerna AIK och Hammarby varit betydligt bättre de senaste åren och man hoppas att Kisfaludys intåg ska ändra på det framöver. 

Den före detta BP-sportchefen satte direkt sin prägel på Djurgården. I vinterfönstret värvade Bosse Andersson – med en hel del hjälp från just Kisfaludy – in Wilmer Odefalk, Theo Bergvall och Lucas Bergvall – alla från BP. Alla tre anlände med ryktet om att vara några av Sveriges bästa spelare i sina respektive årskullar. Lucas Bergvall var kanske mest uppsnackad av dem alla med tanke på det stora intresset från utlandet. Men det var egentligen bara Odefalk som spelade regelbundet och ansågs vara ordinarie i det BP som vann Superettan tämligen övertygande. 

Därför var det många som trodde att han skulle vara närmast en startplats inledningsvis i Djurgården. Och det såg länge bra ut till en början. 18-åringen nätade både mot AFC Eskilstuna och Las Palmas under försäsongen, samtidigt som insatserna överlag imponerade. Men när väl tävlingssäsongen kickade igång med Svenska Cupen fanns han inte med i truppen. Det fortsatte sedan in i Allsvenskan där det endast blev ett kort inhopp på två minuter i 4–1-förlusten borta mot BK Häcken. I en del matcher under våren gick dessutom Isak Alemayehu före Odefalk.

"Jag behöver få mer speltid"
Trots detta är det överraskande att han nu väljer att lämna Blåränderna. En utlåning hade känts som ett bra steg för talangen, men nu blir det en permanent övergång tillbaka till BP. Kontraktet är skrivet över 3,5 år. Det återstår att se hur mycket Odefalk får spela i årets succélag BP, men förhoppningar finns i alla fall. 

– Det här känns som en bra lösning för mig och jag har haft en bra dialog med Bosse Andersson om det där vi diskuterat olika alternativ. Jag behöver få mer speltid för att kunna utvecklas som spelare och det hoppas jag kunna få nu med BP i Allsvenskan. Så jag tackar för min tid här i Djurgården, jag har trivts bra ute på Kaknäs och önskar hela laget ett stort lycka till framåt i både Allsvenskan och Europaspelet, säger Odefalk till Djurgårdens hemsida.

Bosse Andersson menar att detta är den bästa lösningen för alla parter. 

– Wilmer övergår permanent till Brommapojkarna och det kan ju tyckas märkligt efter bara fem månader i DIF. Vi har fört en diskussion med BP över en längre tid kring detta och Wilmer vill spela i Brommapojkarna som dock är tydliga med att de inte vill låna spelare, utan äga dem. Vi hade andra alternativ för lån men nu har vi kommit fram till att den här övergången bli bäst för alla tre parter, säger sportchefen. 

– I det korta perspektivet kommer Wilmer ha möjlighet att utvecklas mer i BP, vilket alla är eniga om, och i det långa perspektivet tror jag att Wilmer kommer att bli en väldigt skicklig fotbollspelare. Så nu hoppas vi på en positiv utveckling för Wilmer och tackar honom för hans tid i Djurgården.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-07-03 13:10:00
Author

Fler artiklar om Djurgården