Djurgården - Landskrona
6 - 1

Tennissiffror i årets första tävlingsmatch
Elias Andersson gratuleras av lagkamraterna efter sitt 2-0-mål.

På ett Tele2 med färgglad inramning tog Djurgården emot Landskrona BoIS i årets första tävlingsmatch. Skåningarna visade sig vara något av en munsbit för Djurgården, trots den enormt bleka insatsen på samma arena sist blåränderna spelade där. Målen var många, de fula tilltagen från gästerna likaså. Här är Forum 1891:s rapport från matchen.

Redan innan matchstart hände det grejer i Djurgårdsled då Victor Edvardsen något otippat tog plats som central anfallare. Oliver Berg, som många antagit skulle starta på nämnda position, inledde istället i Hampus Finndells roll på det centrala mittfältet. Att Marcus Danielson startade istället för Jesper Löfgren får också ses som något oväntat.

Tydlig klasskillnad
Efter dryga fem minuters försening drog matchen igång, med rejält begränsad syn på Sofialäktarens sida av planen. Under ett långt blårandigt bollinnehav lyckades Piotr Johansson vackert lobba in bollen i straffområdet till en djupledslöpande Edvardsen. Anfallaren stötte bort sin försvarare på ett kraftfullt sätt, och serverade Gustav Wikheim på motsatt kant till öppet mål. Avslutet från norrmannen innebar 1-0 efter 12 minuter, vilket följdes av intensivt tryck mot Landskronas mål. Trycket höll i sig bortsett från några få tillfällen då BoIS letade sig upp längs kanterna runt Djurgårdens straffområde.

Efter vackert offensivt spel från flera spelare hamnade bollen hos Elias Andersson längs Djurgårdens vänsterkant, som något oväntat testade skott från straffområdets kant. Avslutet var hårt och välplacerat för vänsterbacken med den fina vänsterfoten, Amr Kaddoura i BoIS-målet såg inte ut att ha en chans. 2-0 var ett faktum och klasskillnaden mellan det allsvenska topplaget och mittenlaget från Superettan kändes enorm.

I slutet av halvleken var Edvardsen nära att peta bollen förbi Kaddoura några gånger om, efter att ha pressat densamme när han misslyckats att ta emot en passning. Göteborgaren, som löste en hörna, verkade poängsugen under halvleken och sparkade hårt i reklamskyltarna i frustration efter den missade möjligheten. Minuten senare hamnade Kaddoura i en liknande situation då Wikheim lyckades ta sig förbi honom efter en smått galen (läs: i positiv bemärkelse) passning från Berg. Norrmannen prickade Asoro som via försvarare petade in 3-0. Känslan efter den första halvleken var att DIF kanske kunnat producera fler avslutslägen, även om laget visade enorm effektivitet i de lägen man kom till.

Fortsatt blårandig dominans
Den andra halvlekens inledning präglades av att Landskrona kom till ett par intressanta lägen. Riktigt farligt blev det aldrig utan istället kunde Djurgården göra 4-0 i den 49:e minuten. Berg hade bollen på vänsterkanten, han spelade vidare till Eriksson som såg ut att vara skottsugen. Detta till trots spelade Djurgårdskaptenen tillbaka bollen till Berg som i sin tur drev inåt i straffområdet, varpå han vackert sköt in sitt debutmål i den bortre burgaveln från nära håll. Som svar på den fortsatta DIF-dominansen fick publiken på Tele2 bevittna ett kvadrupelt byte från Landskrona i den 55:e minuten.

Överlag kändes DIF-spelarna nöjda efter sitt fjärde mål, vilket drog ned tempot i matchen rejält. När sedan Marcus Danielson byttes ut kändes det också som att Landskrona lyckades skapa allt mer, även om Jacob Widell Zetterström lyckades förhindra några riktiga farligheter. Istället för en reducering, vilket i ärlighetens namn kändes ganska långt bort, skulle Djurgården göra ytterligare ett mål. Inbytte Besard Sabovic fick tillbaka bollen efter en dålig rensning till följd av att DIF spelat runt Landskronas straffområde en stund. Med bindeln på armen skottfintade han bort tidigare Djurgårdsspelaren Kofi Asare och sköt från straffområdeslinjen tätt intill stolpen, 5-0 alltså trots att Kaddoura var på bollen.

Tröst- och debutmål
Än var matchen dock inte över och efter en tilltrasslad situation på mittplan kunde BoIS kontra med en hel del folk. Den unge mittfältaren Asare fick möjlighet att vackert spela fram Ousmane Diawara till ett friläge, som förvaltades genom en lobb över Widell Zetterström till 5-1. Efter reduceringen uppstod någon form av Hawaii-spel över hela banan. Inom loppet av några minuter hade Djurgården spelat bort bollinnehavet minst tre gånger genom dåliga passningsförsök. Spelet böljade åt båda håll, den höga kvalitet som DIF visat över hela banan lyste med sin frånvaro flera gånger om. Med det sagt skulle en ytterligare debutant få chans att fira innan slutsignalen. Lucas Bergvall lunkade fram mot straffområdet efter att ha snott åt sig bollen efter en duell mellan BoIS-spelare och Haris Radetinac. 17-åringen väntade in rätt läge, och curlade vackert in ett lågt skott intill den bortre stolproten till 6-1.

Matchen blåstes av mer eller mindre direkt efter målet, som firades stort av den erkända Djurgårdssupportern Bergvall framför Sofialäktaren. Några enorma slutsatser kan knappast dras av varken resultat eller insats, särskilt med tanke på den enorma kvalitetsskillnaden lagen emellan. Däremot verkar Blåränderna onekligen ha vant sig vid det nya underlaget en aning åtminstone. Det är kanske inte någon badrumsmatta 2.0, men nog kan DIF lära sig att utnyttja även detta underlag under kommande säsong.