Skytteholms IP 1, 2021-04-17 17:00

Vasalund - Trelleborg
2 - 2

1 pinne på bortaplan

Efter en lyckosam premiär hemma mot Norrby var det dags att spela på bortaplan mot en målglad nykomling i form av Vasalund. Efter en mållös första halvlek gjorde båda lagen vars två mål inom loppet av mindre än 20 minuter.

TFF åkte till Stockholm efter en seger i premiären mot Norrby där man vände ett underläge till vinst. I Stockholm väntade i andra omgången ett möte med nykomlingen Vasalund som i Norrettan förra året bombade in hela 88 mål, alltså ett snitt på nästan 3 mål per match. TFF åkte sedan hem från Stockholm med en inspelad poäng, två mål framåt och ett antal frågetecken.

Lagets presspel som var så effektivt på försäsongen ger dålig effekt mot lågt stående motståndare som hellre slår långt än sätter sig i trångmål. Motståndet har gjort sin läxa. Detta leder i sin tur till att TFFs backlinje sätts under press med snabba vändningar och då hänger man inte alltid med.

I matchen mot Vasalund såg det tidvis ganska darrigt ut i det bakre ledet. Mot vilket lag i Superettan kommer vi egentligen få användning för det vägvinnande spelet vi visade upp tidigare i år?

En annan fråga blir följaktligen, hur ska dagens TFF låsa upp ett lågt stående försvar? Tendenserna från tidigare (misslyckade) år börjar dyka upp och man får ingen fart i spelet och till slut spelar man fotboll stillastående och bara väntar på att tappa boll.

Man kan heller inte bli något annat än orolig när en efter en av våra offensiva krafter försvinner med skadekänningar. Mot Vasalund var det Dzenis Kozica som fick bytas ut efter dryga halvtimmen efter en nackskada.

Hursomhelst så gjorde vi två mål framåt, båda på fasta situationer, där Blombergs frispark till ledning 1-2 var av absolut högsta klass. Kvitteringen till 1-1 satte Fatawu Safiu på en hörna där han fick dyka upp helt ren vid bortre stolpen.

Således vände TFF även denna gång ett underläge 1-0 till ledning med 1-2, fast denna gång på bortaplan. Tyvärr varade inte ledningen särskilt länge utan redan tre minuter efter ledningsmålet hade hemmalaget kvitterat.

Efter två matcher har vi alltså spelat ihop 4 poäng, gjort 4 mål framåt och släppt in 3 bakåt. Helt klart godkänt, men förväntningarna på årets TFF från oss supportrar är fortsatt relativt höga. Laget kan bättre och det ska bli intressant att se om/när Haynes & Co kan få ut den fulla potentialen som finns i truppen.

Närmast väntar Örgryte hemma på lördag kl 13.00.