Exklusiv intervju med TFF:s ordförande: ”Det är med hjärtat man måste jobba ”
Han är professor i urologi, verksamhetschef på urologkliniken på Universitetssjukhuset MAS, ordförande i European Association of Urology samt ordförande i Trelleborgs FF. Ståplatsredaktionen har träffat den ständigt upptagne Per-Anders Abrahamsson.
När vi träder in på Per-Anders Abrahamssons kontor på urologkliniken på Universitetssjukhuset MAS i Malmö möts vi av en vägg till bredden fylld av olika diplom, utmärkelser och plaketter. Det går inte att ta miste på att vi befinner oss hos en kompetent och erfaren läkare och professor. Fast det finns vissa detaljer som avslöjar att vi inte är hos vilken professor som helst. Kanhända är det den väl tilltagna TFF-vimpeln som ståtar på hedersplatsen i bokhyllan eller diplomet som certifierar att Per-Anders blev hedersmedlem i TFF 1996.
Trelleborgs FF:s ordförande, Per-Anders Abrahamsson är en man med väldigt många strängar på sin lyra. Förutom sitt ordförandeskap i TFF är Per-Anders även professor i urologi och verksamhetschef på urologkliniken på UMAS i Malmö. Dessutom är han generalsekreterare i världens största urologsamfund, European Association of Urology, en organisation med cirka 14000 medlemmar. När vi frågar honom hur han hinner med allt konstaterar han att det egentligen inte går ihop. Ett tydligt exempel på detta är att Per-Anders fått klämma in oss på sin lunchrast för att överhuvudtaget hinna med att ge Ståplats denna intervju.
Att han trots sina många stora engagemang ändå får det att gå ihop förklarar han med att TFF:s kansli och styrelse är en väldigt intrimmad organisation med tydliga ansvarsområden. Alla litar på varandra. Han tillägger:
- Utan allas hjälp hade jag aldrig klarat det här med att vara ordförande.
Något som med tanke på Per-Anders stora engagemang i såväl sitt yrkesliv som Trelleborgs FF knappast kan ifrågasättas.
31 ÅR I TRELLEBORGS FF
Våren 2008 firar Per-Anders Abrahamsson 31 år som aktiv i Trelleborgs FF. Han började som lagets läkare på sjuttiotalet efter det att Lars Ankarberg ”lurat in honom i föreningen”, som Per-Anders själv uttrycker det. Därefter blev han invald i styrelsen och de senaste åren har han varit ordförande i klubben. Per-Anders sticker inte under stol med att det är en uppgift som han trivs med.
- Det är klart det känns bra, annars så väljer man inte att bli ordförande i en allsvensk förening, det är oerhört krävande i tid och rum, säger han.
Och det är inte svårt att se att ordföranden verkligen brinner för sitt TFF.
- Det är med hjärtat man måste jobba med sådana här saker som att leda en allsvensk fotbollsförening, säger Per-Anders Abrahamsson.
Med stor entusiasm berättar han om framtidsplanerna för klubben. Det är tydligt att TFF bestämt sig för att satsa i och med att man valt att plocka in Tom Prahl som huvudtränare tillsammans med Alf Westerberg, båda två med ett förflutet som tränare i klubben. Per-Anders konstaterar mycket riktigt också att det här är första gången någonsin som TFF har två heltidsanställda tränare.
På frågan om hur TFF lyckats lösa detta rent ekonomiskt svara Per-Anders ärligt.
- Conny hade inte någon hög lön om du jämför med de flesta allsvenska tränarna, men Tom Prahl fick ju går ner ordentligt i lön jämfört med vad han tjänade i Norge, berättar han och tillägger:
- Han (Tom) gör detta lite grann med hjärtat, säger Per-Anders och anser samtidigt att satsningen är nödvändig.
- Det viktigaste är en etablering i allsvenskan naturligtvis, utan tvekan. Att inte vara lindansare, att få en period med arbetstrygghet och jag är övertygad om att vi kommer att kunna nå det redan nästa år med det nya tränarparet.
VÄRVNINGEN AV TOM OCH ALF
Även om styrelsen har det yttersta ansvaret är Per-Anders är noga med att betona att de inte försöker lägga sig i och styra laget på något vis:
- Arbetsordningen är den i vår förening, och där skiljer vi oss nog lite grann från vissa andra allsvenska föreningar, inga namn nämnda, att det är tränarparet och Lasse som bestämmer, säger han.
Enda gången styrelsen lägger sig i spelarköp är om det rör sig om orimliga summor pengar, då måste styrelsen säga nej för att inte riskera klubbens ekonomi. Det relativt stora handlingsutrymmet var också en av de avgörande faktorerna till att Tom Prahl och Alf Westerberg valde att gå tillbaka till just TFF berättar P-A:
- Det är det som Tom uppskattar mycket och det är en komponent av många som gjorde att Tom och Alf kom tillbaka till oss. Arbetsro, att de själva får mandat att bestämma vilka som ska ut och in ur truppen.
Värvningen av Tom och Alf har även medfört att TFF:s organisation blivit än mer professionell tycker P-A.
- Hela det här gänget ställer högre krav på oss i styrelsen, dels vad gäller spelarmaterial, träningsförutsättningar, tillgång till sjukgymnast, massör och så vidare. De ställer helt andra krav, professionella krav som bara är att applådera, det innebär att de har en målsättning som innebär att vi ska ligga högre upp i tabellen, fortsätter han.
- Det är en utmaning för hela föreningen, i positiv bemärkelse, konstaterar ordföranden och tillägger:
- Man måste som ordförande och styrelse våga ta risker ibland också, annars kan man inte vinna. Dock konstaterar Per-Anders också att sådana här satsningar kan komma till ett högt pris.
- När det går bra får man nästan aldrig något beröm, men går det dåligt är det alltid ordföranden som får ta stryk.
Fortsättning följer i del 2