Westerberg om det ekonomiska läget i TFF
I veckan presenterade TFF sitt resultat för år 2000 och det visade en förlust på 3,9 miljoner kronor, men Westerberg känner ingen större oro.
Uteblivna spelarförsäljningar drabbar klubbar som TFF extra hårt och det faktum gjorde sig påmint då 2000 års resultat visade röda siffror, 3,9 miljoner i förlust. Ett dåligt resultat men det är inget som oroar Alf Westerberg nämnvärt.
Ståplatsredaktionen ringde upp Alf Westerberg för en kommentar.
Ståplatsredaktionen – Nästan 4 miljoner i förlust, är det därför Ni inte har värvat fler spelare än Ronny Petersen inför denna säsong? Ronny kom dessutom gratis.
Westerberg – Njae, det är väl inte riktigt sant. Vi är nöjda med truppen och tror att vi har goda chanser att upprepa förra årets placering. Men visst, hade pengarna funnits hade det säkert varit aktuellt med ett eller annat nyförvärv. Men det finns ingen anledning att ”måla fan på väggen” bara för att vi redovisade en förlust. Det finns fortfarande pengar kvar från försäljningarna av Isaksson, Arvidsson och Daniel Andersson.
Ståplatsredaktionen – Anledningen till att Ni inte använder de pengarna, är det på grund av införandet av elitlicensen som innebär att de allsvenska klubbarna måste ha ordning på sin ekonomi för att spela i allsvenskan?
Westerberg – Elitlicensen finns helt klart med i tankarna. Vi är väl medvetna att vi måste försöka få in mer pengar i kassan, förhoppningsvis har vi lösningar på detta inom det närmaste. Det ska dock inte vara någon fara med elitlicensen för TFF´s del.
Ståplatsredaktionen – Örebro har som bekant hamnat i en svår ekonomisk sits och har övergett sin satsning med spelare som heltidsproffs. Är detta också aktuellt inom TFF?
Westerberg – Det får jag verkligen inte hoppas! Visserligen har löneläget trissats upp väsentligt de senaste åren men att överge satsningen på heltidsproffs tror jag skulle göra mer skada än nytta för TFF´s del. Om TFF skulle överge proffssatsningen tror jag inte på ett allsvenskt lag från Trelleborg i framtiden. Att spelarna får ägna sig åt fotboll helt och hållet ser vi som en nödvändighet för fortsatt allsvenskt spel och av den anledningen tror vi inte på Örebro-modellen. Att låta spelare ha ett civilt arbete vid sidan av fotbollen kan dock vara sunt för tiden efter fotbollen, men som sagt, det är nog inget för TFF.
För dem som inte känner till Örebro-modellen så innebär den att spelarna inte längre är heltidsproffs utan har erbjudits civilt arbete vid sidan av fotbollen. På detta sätt sparar ÖSK massor med pengar samtidigt som spelarna får, som ÖSK så fint kallar det, bättre framtidsutsikter efter karriären som fotbollsspelare tagit slut.