Blått Snack med Joakim Felldin
Jag ringde damernas succétränare Joakim Felldin för att lära känna honom lite bättre och höra hur han ser på året som gått men även året som kommer.
Berätta om sist gången du lärde dig någonting nytt.
Oj! Det är en konstant process, där jag i mitt privata jobb inom näringslivet, är det en helt annan bransch än innan allt ifrån helt nya kollektivavtal, till samarbete med Unionen, Almega, olika bolag och systerbolag, budgetprognoser, det är nya saker varje dag.
Du jobbar på ett bemanningsföretag nu om jag har förstått saken rätt?
Sitter som regionchef på KFX HR-partner, ett av Sveriges äldsta i denna bransch.
Vad är den tuffaste feedbacken du fått?
Det är en del av när jag var i Täby som tränare, där vi hade ett sätt att spela med laget en säsong, men där vi fick in en ny akademichef som helt enkelt ändrade hela vårt spelsätt, från att vara ett possessionlag till ett mera rakt lag.
Där och då som jag var i min tränargärning så förstod jag inte riktigt varför och det samtalet var det tuffaste. Idag kan jag se det på ett annat sätt och förstå han bättre, men där och då var det tufft och kändes som ett slag i magen att inte få vara kvar.
Vad var din roll som ungdomstränare då? Var det att producera spelare till A-laget eller att de skulle få en viss typ av utbildning?
Då hade jag inte riktigt det holistiska perspektivet, utan man var väldigt lag specifik, jag som många yngre tränare så drevs jag av resultat, vilket jag idag tycker är helt fel i den åldern, de var runt 13 år.
Hur ser du på det idag är du uppe i A-laget, ni har många unga spelare och de flesta ni var värvat är runt 20 års åldern och även yngre och förhoppningsvis så ska ni klara er kvar i Allsvenskan men samtidigt kunna utveckla dessa spelare så dom blir bättre allsvenska spelare, hur balanserna prestation och resultat?
Det är det som är charmen, Du måste hela tiden ha ett långsiktig utveckling med kortsiktiga resultat, den balansgången är skitsvår!
Vi (Joakim & Johan Bauer) bygger våra trupper på några specifika parametrar och det vi har tittat på inför Allsvenskan är:
Yngre profilen; Spelare som är i ungdomslag eller är nära, som har spelat något eller några år seniorfotboll, som verkligen drivs av möjligheten att spela Allsvenskan.
Allsvensk kontextprofil: Spelare som är något eller några år äldre, som har varit i en allsvenskmiljö men inte fått sitt riktiga genombrott.
Det, ihop med de spelarna vi redan har, blir en bra mix med ett stort fokus på vår träningsmiljö som är grunden till allt vi gör.
Vill vi vinna premiären mot Djurgården? Ja, det är klart, men det är nästan ännu viktigare att visa att vi kan konkurrera på denna nivå. Det är en process vi går igenom och vi vill vinna varje match, men inte göra avkall på våran identitet.
Ni har värvat 8 nya spelare, Kan man behålla lagets identitet och med så många nya spelare?
Det går att titta på identiteten på två olika sätt, den på planen som är lite enklare, för vi vill i grunden vara högt pressande, löpvilliga och de parametrarna finns redan i ryggmärgen i våra spelare och även tittat på det hos spelarna vi har värvat in. Utanför planen blir det en grupprocess och hur gruppen mår tillsammans hur dom trivs, och det kan nästan var svårare. Men vi har också försökt tänka på det när vi har värvat spelare, att de har någon form av anknytning till oss, att de hade spelat med våra spelare i ett annat lag eller i ungdomslandslagen. Eller att dom spelat i klubbar som påminner om TFF och Trelleborg som stad. Ett boende om det är i Trelleborg, ett jobb och en social krets att tillhöra är så jävla viktigt för att få må bra. Får vi det på plats, då hittar vi identiteten som lag och även lojalitet för TFF och Trelleborgs som stad tillsammans med stöd från publiken, kan man höja sig några pinnhål.
Jobbar ni aktivt med att hitta identiteten utanför planen eller är det upp till spelarna?
Vi har ett spelarråd där det finns en blandning av spelare som har varit här länge men samtidigt från den nya klicken. Mycket upp till spelarna själva men vi försöker ge dom verktygen att hitta på saker. Men sen även små grejer vi gör hela tiden, men att försöka få folk utanför sina comfort zone, vi har väldigt bra spelare i truppen redan med som kan välkomna och lägga armen runt och ta han dom de nya.
Om du skulle förklara erat spelsätt eller spelidé med 3 ord, vilka skulle det då vara?
Tempofylld, explosiv och varierat.
Kan du utveckla vad du menar med varierat?
Varierat som i vårt anfallsspel, där finns saker vi vill göra såklart. Står motståndarna högt på oss är det väldigt onödigt att slå kort och spela framför dem, då är det kanske lite bättre att slå längre och komma bakom dem. Står de låg som de flesta lagen gjorde under hösten så måste vi ändra metoder och då blir vi väldigt possession inriktade eller för den delen skapa övertag på kanten och komma runt den vägen.
I försvarsspelet så har vi genomgående under Elitettan varit högt pressande, vi har inte behövt stå lågt speciellt mycket. Det är lite naivt att tro att vi ska gå ut mot Bajen borta och ha 75% av bollinnehavet och trycka ner dem.
Vill vi gå högt och ha mycket bollinnehav mot topplagen i allsvenskan? Ja, det vill vi! Men vi måste ha andra element i vårt försvarsspel, som att stänga ner matchen och åka med en ledning eller ett X eller vara en färre på plan, då måste vi försvara på ett annat sätt än att pressa över hela planen.
Sen säger du Tempo och Explosivitet, är det bara på match eller även i träning?
Allting vi gör på träning sker i högsta hastighet. Sen är det vi tränare som ansvarar för belastningen, tex hur lång ska träningen vara och hur många sprints ska vi köra. Jag vill heller att vi har ett 45 minuters pass där vi gör allt i högsta hastighet än att vi tränar 1,5 timmar och går på 75 %. Då blir det fel ryggmärgsbeteende när man väl ska in i matchen.
Vad är den största skillnaden mellan Elitettan och Allsvenskan.
Det är jämnare trupper men höger nivåer. I Elitettan kan det skilja sig väldigt mycket mellan spelarna inom laget. Alla nivåer i allsvenskan blir bättre, och du blir straffade direkt när du gör ett misstag. Sen finns det en annan anspänning inför Allsvenskan med mer publik och fler stora lag. Men det är något som man måste älska för att bli elitidrottare.
Vad önskar du dig mest av allt av jultomten?
Ett presentkort så jag kan köpa utemöbler och en schysst grill till våren, flyttade precis till hus.
Jag vill tacka Joakim för den tiden han tog för att snacka en stund med mig och vi på Ståplats ser fram emot att göra fler intervjuer med spelar och ledare inför säsongen 2024.