Lagbanner
Blått Snack med Stefan Jacobsson

Blått Snack med Stefan Jacobsson

Jag ringde Stefan för att höra lite om förra året men även blicka framåt mot den nya säsongen.

Berätta om när du lärde dig något nytt ?
Det tycker jag att man gör varje dag, framförallt i detta yrke. Det jag tänker på mest då är ledarskapsbiten. Ledarskap som i hur man hanterar olika människor och situationer som uppstår som blir bra men även mindre bra. Det är viktigt också att man hela tiden försöker utveckla sitt ledarskap, och för mig är det även kopplat till samhället i stort och samhällsfrågor, det är så när man har med människor att göra. Det gäller att man är nyfiken för att utveckla sig själv som människa och fotbollsbiten.

Du har ju varit fotbollstränare i många år nu , jag antar att man plockar upp ett och annat?
Det handlar framförallt om sig själv som man lär sig otroligt mycket om. Jag har varit tränare sen 99 och det är väl egentligen bara åren med Kristian och tiden med Peo som jag inte varit head coach, sen har jag verkat i alla nivåer från div 4 till superettan. Då får man också ett bra perspektiv, olika förutsättningar att jobba efter. Jag jobbade även som ungdomstränare på en skola i Degerfors, det är också en speciell upplevelse men många drömmar som går i kras, medan vissa når sina drömmar. Det blir många speciella situationer att hantera.

Den tuffaste feedbacken du har fått ?
Jag får alltid tuff feedback av mina närmsta i klubbarna. Men om jag måste välja någon så är det Kenneth Gustavsson som är akademichef i Gais. Om han fick frågan, var det inte så att han bara satt och slängde ut sig saker. Men fick han frågan så fick man ett tufft och framförallt ärligt svar. Sen om det är den tuffaste, det vet jag inte men i alla fall den ärligaste.Det är väldigt skönt att ha någon som alltid ger dig ett ärligt svar, i denna världen finns det många Ja-sägare. Lyssnar man bara på dom kommer man inte långt, det är viktigt när man jobbar i ett team att vara lyhörd

Nu vill jag prata lite om förra året och då vill jag gärna börja redan 2021 när du får lämna Gais efter en fantastisk start och ni leder superettan för att sen tappa momentum , du får ta över TFF 2023 för att det går sämre , fanns det några likheter mellan de olika situationerna? Hade du reflekterat över vad som gick fel i Gais när läget blev utsatt så du snabbt kunde vända det i TFF? För du för den bästa starten någon TFF tränare har haft.

Det är omvända roller, i Gais var jag headcoach och i TFF fick jag komma in.  Gais hade haft en nedåtgående spiral ända sedan de åkte ur allsvenskan egentligen, det var en ganska skärrad klubb. Vi börjar försäsongen väldigt bra, vi är bra med i cupen där vi bland annat slår MFF och har saken i egna händer i sista matchen mot VSK men torskar den. Den börjar säsongen och vi leder serien efter 4 omgångar men sen så förlorar vi 3 matcher med udda målen, var av TFF är en av dem. Sen så kommer det vanliga trycket  sprida sig i truppen och klubben, i samma veva fick publiken komma tillbaka. Otur med skador, vi hade tex ingen renodlad 9:a.  En lärdom jag kan ta med mig är fast jag är en ganska rutinerad tränare, så blir man påverkad i de negativa resultaten och samtidigt börjat ändra och fladdra för mycket. Det kändes som att det bara var meningen att det inte skulle gå bra just den säsongen. Det är möjligt att jag ändå lär mig hur jag borde gjort i GAIS som jag sen gjorde i TFF när jag fick ta över efter PEO.
Utveckla gärna
Det är svårt att riktigt peta på vad det är exakt, men någonstans i den negativa spiralen så måste ända jag som headcoach orka vara positiv och lugn, sen är det den tredje som jag inte riktigt lyckades med var kontinuitet även om man får några motgångar i början så måste man våga fortsätta, det var nog det som skilde mest mellan GAIS och TFF. När jag fick ja över efter PEO så handlade det mest om att hitta glädjen och få ett lugn i spelartruppen. Och visa med mitt ledarskap att det är okej att misslyckas och att vi måste våga. Vi kan inte springa runt och tänka på om och om. Sen får vi en jättebra start, som sedan ligger som grund för resten av hela året.
Jag lyssnade på din intervju i TA-podd, där säger du att under sommaren när alla spelare var friska så fick du “ Problems”? Vad menar du med det ?
Vi var i ett fantastiskt slag, både formmässigt och trupp mässigt från när sommarträningen startade egentligen hela andra delen av serien. Då blir kvaliteten på träningen med , när alla spelare är tillgängliga och konkurrerar. Det var så att jag kände WOW. När vi går in mot omsoraten mot Utsikten så är känslan väldigt bra, men tyvärr så finns det regelverk som gör att jag bara kan ta ut 11 spelare. Vid den laguttagningen så märktes det att flera var besvikna av dom som inte fick spela, jag hade kunnat välja dom med för så tajt var det. Det blir ibland problem om truppen är för jämn och att det inte finns någon acceptans om att det är tränaren som tar ut laget, och att man då är väldigt egoistisk med att tycka att det är jag som borde få spela. När det blir starka personligheter som drabbas så kan dom bara med sin sinnesstämning påverka hela gruppen och det tycker jag är fallet också, vi la krokben för oss själva. Vi var nära och kunde närma oss topp 4/ 5. Jag gör tuffa uttagningar i båda ändarna av laget och försöker säga till dem ( laget ) att det är jämnt och att jag hade kunnat välja vem som helst av er. Tyvärr så misslyckades jag där att få acceptans i laget för mina uttagningar tillräckligt snabbt,utan de som satt sidan av lyckades sprida tillräcklig dålig stämning. Men sen har jag fantastiska spelare som inte ens kom med i matchtruppen.
Du kommer in lite på min andra fråga, inför återstarten mot Utsikten så gör du en väldigt modig laguttagning, hur gick tankarna?
Ja, helt nytt mittbackspar , Goodwin som vänsterback som hade sett fantastisk ut på träning och har väldigt många spännande egenskaper. Jag tänker lite framtid att jag kan börja bygga honom , det kanske skulle visa sig vara lite för tidigt. Vi börjar matchen bra, men sen får de 1-0 via ett slumpmål och sen gör de två typiska utsikten mål. Resultatet slog oss otroligt hårt, utifrån hur stämningen sen blev, gör jag en ganska "kontroversiell" laguttagning och dom som inte startade där fick de vatten på sin kvarn så att säga. Det resultatet gjorde att vi kom i en jobbig period och vi fick kämpa oss ur det, negativ känsla är fel ord men det var något som skavde. Vi fick hela tiden sitta och tänka, var har jag nu den bästa startelvan? När inte resultaten började komma så börjar folk undra, där börjar det kännas lite som med GAIS igen, man fladdrar runt med en startelva utan att få resultat. Men jag kände mig lugnare i TFF än i GAIS.
Under sommaren där så testar ni att spela ett 4-3-3 med en falsk 9:a så ni kan ha Bohman och Mortensen samtidigt på plan. Är det något som är aktuellt igen? Eller konkurrera dom om samma position nu?
I dagsläget så ser det ut som att en av dem kommer att få sitta bänk. Vi hade 3 spelare som gjorde målen i TFF i fjol, det var Mortensen, Offia och Bohman. Bohman har då egenskaper att spela på en kant, han är löpvillig och målfarlig. Han kämpade väldigt bra, ibland blev han lite överlojal i sitt försvarsspel och kom väldigt långt ifrån målet. Men Mortensen och Bohman hör hemma i den centrala korridoren. 
Vi hade en hel del skador förra säsongen. Var det en slump eller finns det saker att ändra på i träningen för att förhindra det?
Vi har försökt titta på det och det vi kan konstatera är att 80 % av dessa skador är rena vårdskador såsom korsband, punkterade lungor. Johan(Stenmark) och Mattias(Andersson) kom in med skadeproblem. Vi var beredda att chansa  och att de skulle bli friska.Samtidigt så är vårt problem att vi har släppt in drygt 100 mål under två säsonger och det vi har kommit fram till så handlar det om bristen på kontinuitet. Mittbackspar, målvakt och ytterback har inte hittat sitt samarbete. Vi har släppt in många mål i vårt etablerade försvar.
Startelvan, kommer den att kännas mer tydligt i år? Är det eran förhoppning?
Det är våran allas förhoppning, men truppen i år är supertajt! Nu har vi värvat in Weberg med och han har en magisk vänsterfot man vill använda. Det kommer bli tajt om platserna men samtidigt så brukar man inte rotera runt på mittbacksparet heller.
Vi släpper som sagt in mycket mål, men även att målen kommer samtidigt? Hur ska vi få reda på det?
En viss del handlar om kontinuitet, men jag och Magnus jobbar varje dag med detta och ska lägga mer fokus i år på försvarsspelet. Vi ska få in några fler träningspass i år och då ska vi jobba mer på detaljnivå och individnivå. Vi ska även involvera spelarna i en transparent diskussion och försöka få dem så delaktiga som möjligt.
Nu blir det Stefans TFF direkt för första gången, om du ska beskriva laget med 3 ord, vilka blir det då?
Fart,attackerande och kompakt

Vi från ståplats vill tacka Stefan för att han tog sig tid för denna intervju.

 

Daniel Andersson2024-01-27 16:11:00
Author

Fler artiklar om Trelleborg