Nära men inte bra nog

En bra start från TFF som visade tydliga förbättringar i onsdagens bortamatch mot hemmastarka Mjällby men tyvärr fällde individuella misstag avgörandet och TFF inkasserar ännu en förlust. Matchen slutade 2-1(0-1) till Mjällby. Både offensiven och defensiven fungerade klart bättre än under tidigare matcher denna säsong och det känns onödigt att tre poäng slarvas bort på detta sätt.

TFF har inte bara haft svårt att vinna sina matcher under säsongen hittills utan vi har även haft svårt att få till ett vettigt försvars- och anfallsspel och har i ärlighetens namn inte förtjänat fler poäng än vad vi har. Bottennappet senast mot Halmstad fick en del spelare att vakna till i dagens match och tränaren Peter Swärdh agerade genom att skifta om i startelvan, något som blev lyckat då nykomlingarna i startelvan gjorde en stark match till skillnad från en del andra som kanske bör placeras på bänken ett tag.

Positiv start på matchen
TFF rivstartade matchen och visade intresse i att vinna för en gångs skull. Sebastian Ohlsson fördelade bollar som Pirlo, Isak Jönsson gjorde ”trilla på bollen-finten”, Salif Camara-Jönsson tryckte dit ett långskott a la Zlatan i fjärde minuten och Nebiyou Perry visade tidigt att han både ville ha boll och att han har modet att göra någonting med den. Försvarsspelet var aggressivt från start, istället för det klassiskt håglösa vi fått se under denna och förra säsongen. En stabil start på dagens match som vi inte sett i någon annan match denna säsongen, en rättvis 0-1 ledning i halvtid och en positiv känsla inför andra halvlek.

Försvaret
Äntligen såg vi ett försvarsspel som går att bygga vidare på. Aggressivt högre upp i banan och press på bollhållaren samt bättre presspel centralt på mittfältet. Spelarna var hungriga och snabba upp i rygg på Mjällbyspelarna, i alla fall under första halvlek. I andra halvlek faller TFF tillbaka i gamla synder och blir alldeles för passiva och Mjällby tar över matchen. Frågetecken finns kring Anton ”mellis” Tidemans presspel där det är svårt att förstå ifall han täcker den spelarlösa ytan eller om han bara är rädd för att bli tunnlad om han pressar bollhållaren, riktigt oklart. Mjällbys anfall var i stora delar av matchen koncentrerade till TFFs vänsterkant där TFF har uppenbara svagheter i defensiven. Mjällbys mål kommer till på grund av två stycken individuella misstag och PS måste fråga sig om det inte är dags att peta Hugo Andersson och målvakten Andreas Larsen efter dagens match. TFF ska inte spela med en inlånad spelare som Hugo Andersson om han integör laget bättre jämfört med att spela med egna spelare. Straffen som Hugo orsakar i dagens match är under all kritik, vi kan inte ha 1-2 juniormisstag i backlinjen per match för då kommer vi åka ner i div 1 södra. Larsen gör ett misstag vid 1-1 men gör i övrigt en godkänd match, däremot är det inte en målvakt som kommer bli så mycket bättre och Philip Mårtensson bör få ytterligare chans att visa varför han var en uppskattad målvakt i div 1 förra året. Det känns som att Larsen är en målvakt som inte ger den trygghet som behövs till en backlinje och kommer ligga på ett snitt av ca 2 insläppta per match hela säsongen.

Ungdomarna
Kul att PS startade med både Perry och Haris Brkic i dagens match, båda två tog verkligen chansen. Båda två arbetade hårt i försvarsspelet och hjälpte till att lyfta lagets presspel till nya nivåer. Den viktigaste skillnaden med Haris på innermittfältet i jämförelse med t.ex. Robin Nilsson är att han alltid vill ha boll och spelar enkelt och snabbt. Perry vill alltid ha boll, vill framåt och skapar snabbt oreda i motståndarförsvaret. TFF som har ett ganska rutinerat (trött) anfallspar behöver lite ungdomlig entusiasm bakom sig för att fungera, annars är risken att TFF blir lättlästa och långsamma. Långa inkast i all ära men det behövs en plan B också, Perry behövs för att bryta mönstret och ställa frågor till motståndarförsvaret. Upp till bevis för tränarna i TFF att visa att de kan förädla klubbens talanger.

Bytena
TFF började matchen bra men tappade spelet i andra halvlek där Mjällby tog kommandot direkt från start. Dock var det aldrig direkt farligt kring TFFs mål varför PS inte kan lastas för att det inte gjordes några byten för att ändra på matchbilden tidigt i andra halvlek. Kvitteringsmålet är ett misstag från Andreas Larsen på hörna och PS agerar snabbt efter målet och gör två förändringar. Zoran Jovanovic och Mattias Håkansson gick ut och in kom Reinholdson och Oscar Johansson, två byten som tyvärr inte gav någon effekt alls. Ingen av dem lyckades sätta sin prägel på matchen eller göra någon positiv skillnad i matchen. Ståplats vill se bättre matchcoachning nästa match än raka byten och vill se betydligt mer aktivitet från tränarbänken för att korrigera när TFF tappar så tydligt från en halvlek till en annan. Kanske är det inte den enskilda spelaren som behöver bytas ut, det kanske krävs en taktisk korrigering för att återfå kontrollen i matchen?

Fågel, fisk eller mittemellan?
Förra omgångens bottennapp mot Halmstad hemma signalerade en tuff säsong med bottenstrid och den känslan förstärktes tyvärr i dagens match mot Mjällby. Anfallsspelet håller inte. Försvarsspelet som lag var ok men individuella misstag gör att det blir ännu en förlust. Ståplats vill se att det är de äldre spelarna som ska visa att de är bättre än de yngre spelarna för att få spela. Haris och Perrys match idag visar att det finns spännande talang i truppen, de behöver få förtroende från tränarna och få tillåtelse att misslyckas lika mycket som de äldre spelarna får göra utan att tappa sin plats. Till skillnad från vissa andra spelare visade de både talang och vilja vilket Ståplats vill bygga vidare på. PS behöver visa att han är rätt tränare för TFF, än så länge har han mycket att bevisa. Ståplats vill påpeka att PW som fick lämna efter fjolårssäongen faktiskt är den enda tränaren som har presterat bra i TFF sen 2010 då TFF slutade på 5e plats i allsvenskan vilket vi väljer att ha med oss när vi ska utvärdera beslutet att sparka han utan plan B och sedan ta in mest kända namn på marknaden som var tillgängligt. Varför han var tillgänglig? Jo, för att resultaten inte varit speciellt bra på många år och konkurrensen om att signa han troligtvis var nära noll.