Lagbanner
Säsongskrönikan 2019
Bye bye Herr Swärdh

Säsongskrönikan 2019

Äntligen är den här! Ståplats säsongskrönika där ingen går säker efter en säsong med ett TFF i fritt fall vars enda räddning var att några andra lag lyckades med konststycket att vara ännu sämre. Vi summerar en säsong med dåliga beslut, dåligt spel, mediokra nyförvärv, utebliven talangutveckling samt mycket svaga publiksiffror.

Efter förra årets dåliga insats i allsvenskan fick den enda tränaren som presterat bra resultat sen TFF blev femma i allsvenskan 2010 lämna klubben. Team Kronvall-Winqvist(PW) hade lyckats göra ett bottenlag i div 1 till ett allsvenskt lag. Efter att TFF trillade ner fick PW lämna och Kronvall hade som avsikt att införskaffa en sportchef som skulle ta över det sportsliga ansvaret kring spelartruppen. Det är ganska uppenbart i efterhand att de styrande i TFF inte hade en aning om hur de skulle ersätta PW och sökte med ljus och lykta efter en ledig tränare som hade en elitlicens vilket inte är världens största marknad för en klubb som TFF.
 
Efter att PW lämnat värvade TFF spelare i ett mönster som låg helt i linje med hur en klubb som TFF bör agera. In kom unga spelare som har presterat i lägre divisioner till en billig peng vilket möjliggör utveckling och eventuella framtida försäljningsintäkter. Tillsammans med de annonserade 50 miljonerna från Mellby Gård som skulle investeras i spelartruppen de kommande åren fanns en stor optimism i TFF i början av året. Eller som Kronvall uttryckte det: ” Siktet är alltid inställt på Allsvenskan men vi är ödmjuka inför uppgiften som väntar nästa säsong. Superettan är en tuff serie och vårt mål är att bli ett stabilt lag i serien genom att bygga långsiktigt. ”

Manager Herr Swärdh
Det var ju bara det där med att hitta en ny tränare. Ståplats hoppades på ett val som skulle ligga i linje med klubbens identitet och ambition att satsa ungt och från närområdet. En tränare som faktiskt använder unga spelare från de egna leden, något som TFF varit mycket dåliga på under lång tid vilket inte är hållbart över tid för en liten klubb. In kom till slut den enda tränaren som ingen annan ville satsa på efter flera misslyckade sejourer i olika klubbar, Patrik Swärdh(PS). TFF satsade på ”20 års erfarenhet” före vad PS faktiskt uträttat i sina tidigare klubbar.
 
Den nya managern Peter Swärdh var inte bara tränare utan han var även ansvarig för klubbens värvningar, en bra roll för en person med dubbla spetskompetenser, en katastrof för en medioker tränare och en medioker sportchef. PS värvningsfilosofi har varit en helt annan än vad som är känt att fungera i en klubb som TFF. PS fokuserar på allt annat än unga spelare från närområdet och in kommer istället något äldre spelare från främst Danmark, Balkan och Afrika. Inget ont om den enskilde spelaren men som strategi går detta helt emot vad Kronvall byggt TFF på sen han tog över som sportchef vilket får undertecknad att undra vad de höll på med i styrelserummet när PS värvades?

Silly season
Ja, det var det där med övergångarna. Från ungt och närodlat till äldre och utländskt. TFF hade i början av säsongen två unga tekniska yttrar med en offensiv talang som hade kunnat inbringa många miljoner till TFF i framtiden. Felix Hörberg bråkade sig bort i missnöjde med klubben och Nebiyou Perry gjorde ett par överstegsfinter och försvann snabbt till Östersund som bevisat att de kan utveckla unga offensiva spelare till skillnad från TFF.
 
Sen har vi klubbens hantering av Isak Jönsson som är TFFs bästa försvarare. Han har mest potential  i backlinjen, kämpar hårdast, är lång och har en attityd på planen som skriker framtida lagkapten. Isak har under säsongen bland annat petats och spelat högerback medan misslyckade MFF-lånet Hugo Andersson gått före i hierarkin även om han varit TFFs genomgående sämsta spelare. Vad Mellby gård tänker när de vill investera 50 miljoner i TFF är en gåta.
 
Sammantaget kan TFFs affärer sammanfattas med att truppen blir äldre, sämre och har lägre potential i slutet av säsongen jämfört med i början. Kanske är den även dyrare än i början av säsongen. Få egna talanger fick chansen och inget av nyförvärven har varit en fullpoängare.

Vem bär då ansvaret för detta haveri egentligen? Eftersom det var ett felbeslut att anställa PS som bara gjort sitt bästa måste ledningen i TFF stå till svars för detta förlorade år. Undertecknad kan önska att ledningen i TFF har självinsikt och erkänner sitt misstag framför att försöka låtsas att PS var problemet. När Hammarby sparkade dansken Jakob Michelsen sa vd Kindlund ”Till en början med får man konstatera att det inte är en framgång. Det är en felrekrytering och ett misslyckande, med facit i hand så är det helt uppenbart”. Efterträdaden Stefan Billborn hyllades nyligen som ett fotbollsgeni av Jiloain Hamad, att tillsätta Stefan var ett modigt beslut av en klubbledning som lärde sig av sina misstag. Undertecknad kan bara hoppas att TFFs ledning också har lärt sig något av sitt misstag och gör en fantastisk rekrytering inför nästa säsong!

Talangutveckling?
Det har varit en säsong där inte en enda spelare har tagit ett stort kliv i rätt riktning, i alla fall av spelarna som figurerade i A-truppen under säsongen. Spelet har varit svagt, spelidén har efterfrågats vad den är under hela säsongen men vad PS har velat har inte gått att uttyda. Underhållningsvärdet har varit lågt och intresset från trelleborgarna att gå på fotboll har förklarligt dalat betänkligt. När PS sparkades påstods det att tanken var att spela ett possessionbaserat spel vilket ärligt talat inte varit i närheten av att fungera. Det har varit oklart hur TFF vill anfalla, hur de vill försvara och kämpaglöden har varit upp och ner hela säsongen. PS svar efter varje match har varit att ”kvaliteten måste bli bättre, både offensivt och defensivt” vilket vem som helst kan se men det är väldigt oklart vilka åtgärder faktiskt har satts in.

Till nästa säsong
Förutom att klubben behöver en tränare måste vi återgå till att satsa på unga spelare från närområdet och kanske då och då lyckas få in någon av våra duktiga juniorer i A-truppen. TFF behöver ha in en tränare som vill spela ett rakt spel, gärna med hög återerövringspress, och bli otroligt jobbiga att möta. Inget lag ska vilja ta bussen ner till Tjångavallen där ligans mest vältränade lag kommer springa sönder er fullständigt.
 
Klubbledningen behöver lära sig av sina misstag och peka ut en sammanhållen strategi för föreningen som sätter krav på vem som kan vara tränare och sportchef. Hade TFF gjort detta senast hade de aldrig landat i Peter Swärdh som manager. Klubbledningen bör nog även gå lite affärsutbildningar sponsrade av Mellby Gård  så de blir mer långsiktigt strategiska i sina affärsbeslut kring spelartruppen.

 

Samuel Yngve2019-11-09 18:18:41
Author

Fler artiklar om Trelleborg