Vångavallen, Trelleborg A-plan, 2021-04-11 15:00

Trelleborg - Norrby IF
2 - 1

Seger i premiären!

TFF bärgade samtliga tre poäng i premiären hemma mot Norrby, även om det satt långt inne. Underläge 0-1 med tio minuter kvar och ett spel som snarare påminde om fjolåret än om den imponerande försäsongen.

TFFs startelva i premiären av årets Superettan bjöd inte på några större utropstecken om man följt försäsongen och det aktuella skadeläget. Som kommunicerats tidigare ska 4-2-3-1 vara TFFs melodi i år istället för en konventionell 4-4-2-uppställning.

Backlinjen med Björkén, Liverstam, Jönsson och Vesterlund kändes igen från förra året. Den förre lagkaptenen Tideman började på bänken och har med andra ord fått konkurrens på vänsterbacksplatsen av inte minst löpstarke Vesterlund. En situation som vi hoppas och antar är stimulerande och utmanande för alla inblandade.

Björkén har många gånger visat att han är lagets bäste högerback, inte minst tack vare sina offensiva kvaliteter. Dock var det just Björkén som olyckligt tappade boll strax utanför eget straffområde som ledde till 0-1 i slutet på första halvlek. Friläget som Norrby fick resulterade i en straff som dessvärre sattes säkert bakom Hampus Nilsson i målet.

Tilläggas bör att Björkén revanscherade sig – tack och lov – rejält i matchens slutminuter när han satte matchavgörande 2-1.

I övrigt visade Fredrik Liverstam återigen att en skadefri Liverstam är en förutsättning för att TFF ska ha på övre halvan av tabellen att göra. Liverstam gör även sin 11 år yngre mittbackskollega Isak Jönsson bättre. Kort och gott, Liverstam gör alla backlinjekonstellationer i TFF bättre med sin närvaro, trygghet och rutin.

Defensivt mittfältspar bildades av nyförvärvet Simon Amin och den egna produkten Haris Brkic. En intressant duo som har konkurrens av främst Mouhammed-Ali Dhaini i nuläget då Herman Hallberg tyvärr är långtidsskadad.

På de fyra offensiva platserna var det nyförvärv på tre av dem. Hade inte nye Petar Petrovic återigen skadat sig hade det mycket väl kunnat vara fyra av fyra. Mattias Håkansson till vänster gör dock alltid ett bra jobb när han är på plan. Även här känns det som att vi numera har en god besättning när alla är skadefria och tillgängliga för spel.

Till höger spelade nyttige Johan Blomberg, en spelare med hög lägstanivå och som Ståplats-redaktionen ställer stort hopp till under 2021. Ett väldigt meriterat nyförvärv, minst sagt.

Centralt kamperade nyförvärven Dzenis Kozica och Henry Offia. Duon låg bakom kvitteringen till 1-1 när Kozica efter ett bra TFF-anfall spelar bollen längs marken in framför mål till Offia som enkelt stöter in den i mål. Bättre sent än aldrig givetvis, men kvitteringen kom inte förrän i 82:a matchminuten, och tyvärr hade lagets offensiva åstadkommanden lämnat en hel del att önska innan 1-1-målet gav lite råg i ryggen på hemmalaget.

Bara 6 minuter efter kvitteringen gör alltså sen Björkén 2-1 och avgör matchen med två minuter kvar av ordinarie tid. Onödigt dramatiskt på ett sätt, härligt oförutsägbart på ett annat. Som alltid.

Det bör nämnas att motståndaren Norrby bjöd upp till hård kamp och även om den officiella matchstatistiken visade på en jämn match får vi nog ändå anse att TFF vinner rättvist sett till initiativ och målchanser.

Om man ska sammanfatta premiärmatchen så blir det ett klassiskt konstaterande; det viktigaste var att ta 3 poäng. Spelmässigt var det ingen vacker syn. Den tänkta höga pressen syntes inte nämnvärt och motståndaren Norrby tilläts skapa lite för mycket oreda på vår egna första tredjedel.

Om matchen varit slut efter 80 minuter och resultatet skrivits till 0-1 hade det med stor sannolikhet spridits en mycket stor besvikelse bland TFF-supportrarna. Känslan är att förväntningarna är ovanligt höga på laget i år.

…men som tur var (denna gång!) spelas en fotbollsmatch i 90 minuter plus stopptid och på drygt 6 minuter lyckades alltså TFF vända underläge till seger även om inte spelet fungerande som tänkt. Starkt!

Nästa utmaning blir Vasalund på bortaplan på lördag.