Lagbanner
Superettan 2021

Superettan 2021

Superettan 2021 är här och Ståplats är tillbaka med förnyad kraft att följa vårt älskade TFF. Efter en tuff säsong 2020 lyckades TFF klara sig kvar i Superettan med minsta möjliga marginal. Efter en intressant Silly Season står TFF redo för årets säsong med både nya spelare och ett nytt spelsätt som burit frukt under försäsongen.

Silly Season

Nya sportchefen Mr TFF (Salif Camara-Jönsson) har inte legat på latsidan. Truppen har förändrats på många positioner, överlag till det bättre. In har det kommit starka namn som Johan Blomberg, Dzenis Kozica och Petar Petrovic, alla spelare med förmåga att vässa TFFs anfallsspel, som förra året under stora stunder var bedrövligt. Andra spelare värda att nämna är Jesper Modig, en back med allsvensk rutin men som tyvärr dragits med skadeproblem sen han anslöt och Simon Amin som är en bolltrygg innermittfältare med allsvensk rutin även han. Sist men inte minst bland de nämnvärda nyförvärven är vår nya centertank Henry Offia som under försäsongen visat att han passar väl in i TFFs nya spelsätt. Ståplats var skeptiska till att släppa André Reinholdsson som gjorde en stark säsong i div 1 förra året medan Offia hade ett mindre imponerande målfacit på meritlistan. 
 
Den enda noterbara förlusten på pappret är Erik Andersson som gick till Sundsvall, men när Blomberg gick andra vägen så tycks förlusten vara kompenserad. Övriga spelare som lämnat är Oscar Johansson, som visserligen var ordinarie i startelvan förra året men som bidrog till allt för få poäng under sin tid i TFF, Andreas Larsen, målvakten som räddades oss kvar i Superettan samt två spelare som var utlånade i fjol, Philip Mårtensson och Andre Reinholdsson. Som nämnts var vi mycket skeptiska till att André aldrig riktigt fick chansen efter hans fina facit i div 1 hos Oskarshamn, samt då Mårtensson som uppenbarligen inte ledningens förtroende och lämnade för allsvenska Varberg efter att ha varit utlånad till Landskrona under 2020. 
 
Av de egna spelarna som är kvar sen förra säsongen hoppas Ståplats mycket på att löpvillige Niklas Vesterlund fortsätter att utvecklas och att Isak Jönsson äntligen blir av med sin valpighet och blir den ledaren i försvaret som vi hoppas på. Vi förväntar oss att Håkansson sparkar och springer, att Safiu kan jämna ut sin målproduktion något över säsongen samt att Liverstam får vara hel för all framtid. Vi hoppas också att Tideman används till det som han är, en något begränsad men ändock adekvat vänsterback i Superettan. 
 
Nya spelsättet 
 
Halleluja, säger Ståplats. Bort med ett intetsägande 4-4-2, lågt försvar, passivt presspel och underligt anfallsspel med det uppenbara målet att få till inkast på offensiv planhalva. In med 4-2-3-1, en högre stående backlinje och ett (mer intensivt) presspel. Av försäsongen att döma har TFF numera både mer kvalitet vad gäller att hålla i bollen men också mer förmåga och vilja att faktiskt passa bollen framåt via marken istället för de tre mer vanliga alternativen; bakåtpass, sidledspass eller långboll. Genom att vinna boll högt kan TFF nu gå rakt mot mål innan motståndarna hunnit organiserat sig. Ståplats tror att den nya taktiken tillsammans med de nya spelarna kommer innebära att TFF 2021 jämfört med TFF 2020 kommer ha ett större bollinnehav, göra fler mål framåt och släppa in färre mål bakåt. 
 
Startelvan ser mycket stark ut, likaså bänken, med mycket rutin från Superettan och Allsvenskan. Det som återigen saknas är egna talanger, för att ha en bra ungdomsverksamhet är det förtvivlat svårt för TFFs ungdomar att slå sig in i A-laget. Det sker vid endast vid enstaka tillfällen och utan någon regelbundenhet, vilket är något som organisationen behöver arbeta mer med och bli betydligt bättre på. 
 
Med en tränare som alla trelleborgare “känner”, en offensiv spelstil som kanske till och med är spännande att titta på, nyförvärv med förmåga att underhålla så bådar det gott för TFF i framtiden. Kanske kommer till och med publiken tillbaka framöver och klubben kan bryta den negativa trenden som vi nu sett i många år. Kan man krydda med ett par egna talanger som får chansen och slår igenom är Ståplats övertygade om att det blir en succésäsong för TFF. 
 
Fram för framgång!  
 
Nedan har Ståplats-redaktionens betygsatt truppen utifrån förväntningar, tidigare meriter och nuvarande form. Ser man till den tänkta startelvan (skriven kursivt) så känns den väldigt stark, med våra mått mätt. 
 

Målvakter
12. Hampus Nilsson 2,1
31. Merlin Nuhanovic 1,0
1. Kasper Thiesson Kristensen 1,4
Försvarare
5. Anton Tideman 1,9
17. Isak Jönsson 2,0
3. Niklas Vesterlund 3,2
2. Fritiof Björkén 4,0
23. Fredrik Liverstam 4,1
4. Kalle Larsson 2,3
6. Jesper Modig 3,0
Mittfältare
24. Mattias Håkansson 2,6
26. Haris Brkic 2,8
11. Henrik Johansson 1,1
8. Herman Hallberg 2,8
20. Mouhammed-Ali Dhaini 2,6
7. Petar Petrovic 3,5
21. Simon Amin 4,0
22. Johan Blomberg 4,7
19. Tobias Karlsson 1,4
16. Noah Tillberg 1,3
Anfallare
10. Fatawu Safiu 2,3
14. Måns Söderqvist 1,8
18. Henry Offia 3,1
9. Dzenis Kozica 3,6

Med detta sagt har årets försäong gett oss betydligt högre förväntningar än tidigare år med starka insatser mot allsvenskt motstånd som grädde på moset. 
Det har föranlett den höga placeringen för TFFarna när Ståplats på helt ovetenskapliga grunder tippat sluttabellen för Superettan 2021. 
 
1 GIF Sundsvall
2 Falkenberg FF
3 Trelleborgs FF
4 Jönköpings Södra IF
5 Helsingborgs IF
6 IK Brage
7 Västersås SK
8 Örgryte IS
9 Östers IF
10 GAIS
11 Akropolis IF
12 AFC Eskilstuna
13 Landskrona BoIS
14 Norrby IF
15 IFK Värnamo
16 Vasalunds IF

 

STÅPLATS2021-04-09 20:30:00
Author

Fler artiklar om Trelleborg