Theo Bergvall förväntansfull inför säsongen: "Ska inte be om ursäkt"
Theo Bergvall efter torsdagens träning på Bosön.

Theo Bergvall förväntansfull inför säsongen: "Ska inte be om ursäkt"

Efter en säsong där han fått ägna mycket tid vid sidan av planen siktar nu Theo Bergvall högt. Samtidigt lovordar Peter Kisfaludy, sportkoordinator U till A, den 19-årige ytterbacken som hoppas se stora steg i spelarens utveckling. – Han har blivit mycket säkrare och bättre, beskriver han.

Ordet “Bergvall” har använts flitigt av personer inom Fotbollssverige. Mycket med anledning av den yngre brodern, Lucas. Men storebror Theo har inte fått lika stor del av den mängd rampljus som lillebror fått kastat på sig. Med en skadedrabbad säsong i ryggen kan 2024 bli året som även Theo får appropriera på uppmärksamheten som tillkommer som ung och lovande talang. 

– Det hoppas man ju för det sätter ju också press på Piotr (Johansson), att han alltid måste spela på topp. När han känner att någon är och flåsar honom i nacken. Det är jävligt viktigt att alla våra spelare måste känna att de behöver gå för fullt. Och det är det som är den stora utmaningen, berättar Peter Kisfaludy när Forum 1891 frågar honom om Theo. 

– Om du känner att du inte har pressen på dig att prestera varje vecka så blir du ganska bekväm och då är det klart att om du blir bekväm så slår du av 5-10 procent, utvecklar han. 

Samtidigt drar Kisfaludy paralleller till de största spelarna i Europa för att beskriva digniteten av hård konkurrens. 



– Det är det som skiljer många av de här stora spelarna ute i Europa åt - att vecka ut och vecka in så vet de att de måste vara bäst på lördag eller på söndag när det är ligaomgång. “Jag måste prestera och jag måste fan vara bäst”. 

Huvudpersonen själv ser positivt på sin personliga säsongsinledning när han pratar med Forum 1891 efter torsdagens träningspass på Bosön. 

– Det känns bra i kroppen och det känns som att jag är inne i tempot och förstår mig på spelsättet så det känns bra, säger Theo. 

Theo tjuvstartade säsongen i en träningsgrupp tillsammans med olika elitspelare i närområdet. Många DIF-spelare men även från rivaliserande klubbar. 

– Det var skönt. Vi hade ju nästan varit utan boll i typ en månad så det var skönt att kliva på lite tidigare och känna på det - det är alltid skönt, säger han. 

Dessförinnan blev det lite välförtjänt avkoppling långt bort från snöoväder och minusgrader. 

– Jag var på Mauritius med familjen och återhämtade mig lite, och tränade också. Så det var mycket skönt att få lite semester. 

Om förväntningarna på säsongen som kommer säger Theo följande: 

– Att hjälpa laget så mycket som möjligt och spela så mycket som möjligt, sen vinna så mycket som möjligt. 

Är det i år som du på allvar slår dig in i startelvan och konkurrerar om ytterbackspositionen?
– Ja, det är min tanke. Det är givetvis det jag siktar på, säger han bestämt. 

2023 blev ett, i många avseenden, mediokert år för Djurgården givet de sportsliga resultaten. För Theos del blev den nog inte heller som han tänkt sig när han ådrog sig en skada mitt under säsongen. Kisfaludy beskriver Bergvalls fjolårssäsong så här: 

– Träningskulturen i Djurgården är väldigt tuff. Man tränar ju lite hårdare och mera och lite tuffare. När Theos kropp förändras som den gör och du bygger på dig muskler så blir du också trött i musklerna. Då är det klart att det är tufft att prestera maximalt hela tiden. 

– Sen fick ju Theo en skada i vaderna där blodet inte pumpdeas runt i vaderna som det skulle, utan det blev ett hårt tryck i vaderna. Och han var ju borta i två och en halv månad och sen ska han komma igång efter det. Så han var ju borta i nästan tre/fyra månader och det är klart att det är tufft då att komma in och slåss om en plats första året i en ny klubb på en hög nivå. 

– Det här året kan bli året som han verkligen utmanar om att spela, understryker Kisfaludy. 

Theo själv om fjolåret:

– Skadan kom ju ganska olägligt där efter försäsongen. Jag tycker att jag började förra försäsongen bra även den och sen kom skadan olägligt under maj/juni. Det tog ett tag att komma tillbaka men nu känns det som att jag är tillbaka på riktigt. 

Har det varit frustrerande att inte kunna visa sig för tränare, spelare, supportrar?
– Ja, det är klart att det har varit det. Det var en tuff period, säkert tre månader som man inte kunde träna och visste inte riktigt vad som var felet. Det är alltid jobbigt att vara skadad men det känns bra nu. 

Det är många djurgårdare som inte hunnit se dig på planen särskilt mycket. Hur skulle du beskriva dig själv som fotbollsspelare?
– Skulle säga att jag är teknisk, kan spela både invändigt och utvändigt på ytterbacken. Snabb, bra med bollen och gör en del poäng. 

Snart stundar träningslägret på Gran Canaria. Hur skönt ska det bli att lämna kylan i Sverige för lite varmare breddgrader?
– Otroligt skönt, men vi tränar ändå här inne så det funkar men det är klart att man längtar. 

Theo är fast besluten om att 2024 ska innebära ett nytt steg för honom. Efter ett år i Djurgården vet han hur han ska maximera förberedelserna innan avspark mot IFK Göteborg sker den 1 april. 

– Bara kliva in och inte be om ursäkt och alltid göra mitt bästa. Kommer försöka att hjälpa laget, ta del, kommunicera och inte be om ursäkt så kommer det bli jättebra, säger han.

Victor Tjärnsvedvictor.tjarnsved@gmail.comTwitter: Vtjarnsved2024-01-19 15:38:00
Author

Fler artiklar om Djurgården