Thomas Lagerlöf inför säsongen - “Vi ska utmana MFF om guldet”
Thomas Lagerlöf inleder sin fjärde säsong som huvudtränare för Djurgårdens IF. En nyckel till sin framgång under tiden i klubben tror han är det delade ledarskapet med Kim Bergstrand.

Thomas Lagerlöf inför säsongen - “Vi ska utmana MFF om guldet”

Djurgårdens IF:s tränare, Thomas “Tolle” Lagerlöf, svarar på Forum1891:s frågor inför säsongen. Allt från hur många mål Victor Edvardsen kommer att göra, till vem som får sitt stora genombrott i år.

Kommer ni rotera truppen mer i år eftersom ni ska spela Europaspel?
– Ja, när det är tajt matchande lär vi göra det. Men det handlar väldigt mycket om konkurrens. Vi har i perioder haft tuffare konkurrens på spelare 16 till 22 än mellan spelare 9 till 14. Det har ofta varit väldigt lätt att ta ut en startelva men mycket svårare att välja vem som ska få den sista platsen i truppen.


Tror du att ni kommer att ha mer konkurrens i år på plats 9 till 14?
– Ja vi hoppas det. Men det har inte varit så stor konkurrens hittills på försäsongen. Konkurrensen har däremot höjts mer under den senaste veckan då vi fått in Sead (Haksabanovic) och nu när Gustav (Wikheim) börjar komma tillbaka från skada och sjukdom. Men jag hoppas det blir tuffare att ta ut en startelva i år.

Finns det några matcher under säsongen som du ser fram emot extra mycket?
– Alla toppmatcher hemma på Tele2 arena är fantastiskt roliga. Sedan är matcherna på bortaplan mot lag på undre halvan roliga då det alltid kommer så många supportrar att det känns som hemmaplan.

– Men att sno med sig poäng borta mot Malmö FF brukar alltid vara roligt också. 

Var slutar Djurgården i den Allsvenska tabellen 2022?
– Vi hoppas vara med och slåss om europaplatserna. Sedan får det gärna gå bättre, men det är många lag som ser bra ut i år.

Hur kommer tappet av Edward Chilufya och värvningen av Victor Edvardsen att påverka ert spelsätt?
– Vi har en grund i vårt spel, sedan är det spelarna som fyller grunden med något vettigt. Så självklart kommer det att förändras då det är två helt olika spelartyper. 

– “Chili” hade en enorm spetskvalitet i sin snabbhet som blir svår att ersätta. Edvardsen har inte samma spetskvalitet i snabbheten men är mer komplett. Han har alltid björnkoll på sin omgivning på ett sätt som väldigt få spelare i Djurgården har haft under vår tid i klubben. 


Hur många mål gör Edvardsen i Allsvenskan 2022?
– Ett femtontal kanske, ett mål varannan match. 

Vem får sitt genombrott 2022 i DIF:s trupp?
– Det beror på vad man menar med genombrott. Piotr (Johansson) tror jag kommer vara fantastisk. Men om man ska ta någon som inte spelat i Allsvenskan sedan tidigare tror jag att Melker Jonsson kan få sitt genombrott i år. Han har tagit väldigt stora steg under försäsongen.

Vilka utmanar Malmö FF om guldet?
– Vi ska utmana MFF om guldet. Men jag tror att Hammarby, AIK och Elfsborg också kan göra det. Nästan alla topplag ser starkare ut i år än i fjol på förhand. 


Vad vill du utveckla personligen som tränare i år?
– Spelmässigt skulle jag vilja att Djurgården blev bättre på att byta mellan olika formationer och att vi kan känna oss tryggare i det. Men personligen som tränare skulle jag vilja bli bättre på att fatta snabba beslut. Kim (Bergstrand) är mycket bättre på det än mig. 

– Inom fotboll är nio av tio saker som sker väntade. Men den tionde gången när det händer något oväntat brukar Kim redan ha klivit in och fattat ett beslut, skällt ut någon eller gjort något annat som behövs och det innan jag ens hunnit tänka.

 

Filip Karlquistfilipkarlquist@gmail.com2022-03-22 19:44:00
Author

Fler artiklar om Djurgården