Tidigare BP-profil klar för DIF
Under sin sista tid i BP hade Oskar Fallenius lekstuga i Norrettan. Han får nu testa vingarna i Allsvenskan för första gången.

Tidigare BP-profil klar för DIF

Bosse Andersson fortsätter att förstärka laget – och återigen handlar det om en spelare som fostrats i Brommapojkarna. Oskar Fallenius lämnar Danmark för Stockholms Stolthet.

BP-spåret är hett i DIF just nu. Det har det i och för sig alltid varit. För ska man räkna antalet tongivande spelare som fått sin fotbollsfostring i de västra förorterna får man hålla på länge. I närtid kan man till exempel nämna Hampus Finndell, Hjalmar Ekdal, Tommi Vaiho, Besard Sabovic och Jacob Une Larsson – och i vinter har Bosse Andersson obrytt plockat russinen ur kakan när han värvat in bröderna Bergvall och spännande Wilmer Odefalk samtidigt som en annan BP-produkt – Axel Wallenborg – packat väskorna och lämnat för Danmark.

Andra gången gilt
Redan vid årsskiftet 20/21 visade Djurgårdens sportchef dock stort intresse för ett annat BP-namn i Oskar Fallenius. Den då nyligen fyllda 19-åringen hade varit ordinarie i BP i Superettan redan under 2019 men fått en ännu större roll efter lagets degradering till Norrettan. Där höll Fallenius under 2020 stor lekstuga och utmärkte sig med fin teknik och vassa avslut. 16 mål på 28 matcher blev det och det gjorde förstås avtryck även om seriens sportsliga status inte var den högsta.

Det gick många rykten om att DIF ville köpa loss anfallaren, men när han reste till Danmark för provspel med titelkandidaten Bröndby sjönk förväntningarna. 19-åringen valde också senare att skriva kontrakt med den danska storklubben och avslutade därmed en åtta år lång sejour i BP.
– Tyvärr tappar vi ”Ogge” men med det internationella steget och den kvalitén i avsluten är det svårt att behålla en sådan klasspelare som vi nu önskar lycka till i Bröndby, kommenterade dåvarande sportchefen Peter Kisfaludy övergången.

Nyckel till värvningskupp
Just ”Kissen” pekas nu ut som en nyckelfaktor i att DIF hamnat i förarsätet när Fallenius letat ny klubb. Speltiden i Danmark har blivit begränsad och det har aldrig riktigt lossnat spelmässigt. Under en del av 2022 var den idag 21-årige bollbegåvningen utlånad till IK Start i norska ligan. En permanent flytt till just Norge verkade också sannolik, efter att Brann inlett förhandlingar med Bröndby och även Ålesund uppgav ha lagt bud.

Nu står det dock alltså klart att Oskar Fallenius väljer att flytta hem till Stockholm och dra på sig den blårandiga dressen. Spelaren har skrivit på ett fyraårskontrakt med klubben.

"Sjukt kul att få skriva på"
Så här kommenterar han själv övergången idag för DIF.se:

– Det känns sjukt kul att få skriva på för Djurgården, nästan lite surrealistiskt faktiskt. Otroligt roligt att få spela för en så stor förening och kul att få komma tillbaka till Stockholm och Sverige igen. Så fort jag visste att intresset var konkret blev jag väldigt ivrig. Så det krävdes inte särskilt mycket funderande.

Åren utomlands kommenterar spelaren själv så här:
– Det har varit en extremt lärorik period. Jag har varit i Bröndby i 2,5 år och under en period var jag utlånad till Start. Så det har varit en mix med en otroligt hög, bra belastning och träning av hög kvalitet i Bröndby. Sedan gick jag till Start och det var en resa för att kicka igång matcherna och få igång målsprutet. Sammantaget var det två väldigt lärorika år som fotbollsspelare. 

Bosse Andersson tycks även nöjd med att ha gått i mål med en övergång, som i media beskrivits som lite av en kupp:

– Oskar är en offensiv spelare som jobbar hårt, med stor löpvillighet och fina offensiva kvaliteter. Han lämnade BP som junior och gick till Bröndby där han hade tuff konkurrens och fick begränsat med speltid. Under 2022 var han utlånad till IK Start i Norge där han utmärkte sig med mycket poäng och var en viktig spelare för laget. Dessvärre åkte han på en långdragen skada som stoppade flowet och efter det återvände han till Bröndby för att ingå i omstarten. Där har han haft sin försäsong i januari-februari, varit med i uppstarten och spelat 3-4 träningsmatcher.

– För Oskar var det viktigt med speltid och han hade ett visst intresse på sig. Vi hade ju koll på Oskar sedan han spelade i BP och nu får vi in en offensiv spelare på både kort och lång sikt, med tanke på de eventuella utmaningar som vi kan stå inför i sommar. Oskar är glad över att komma tillbaka till Stockholm och han är förberedd på tuff konkurrens. Samtidigt känner han att han har utvecklats enormt mycket och gått från junior till senior och Oskar kommer redan nu att kunna vara med och konkurrera.


* * *

Hur går dina tankar kring värvningen av Oskar Fallenius? Utnyttja gärna möjligheten att göra din röst hörd i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton.
 

Isak Bellman2023-02-27 13:04:00
Author

Fler artiklar om Djurgården