Tillbaka i eliten – nu väntar ett stort arbete: "Vi har fått extra arbetsveckor”
Daniel Kraft har mycket att göra framöver. FOTON: Jens Carlsson och Nils Westberg Löfgren

Tillbaka i eliten – nu väntar ett stort arbete: "Vi har fått extra arbetsveckor”

2023 är det Superettan som väntar för Gefle IF, efter fyra tuffa säsonger utanför elitfotbollen. Ett stort framsteg, men kräver förberedelser. – Vi var inte förberedda, säger Daniel Kraft som dock lovar att kansliet är redo för arbetet framöver.

Men samtidigt – vem trodde inför säsongen att GIF-herrarna skulle avgjort seriesegern två matcher före säsongsavslutningen?

Lördagseftermiddagens nya seger säkrade avancemanget, även om det varit mer eller mindre klart i flera veckor. 1–0-segern mot Umeå var inte årets vackraste. Däremot finns det inga tvivel om att firandet med fina 2730 åskådare efter matchen och senare i stan var årets vildaste. På den nivå att laget tog ledigt två hela dagar.

På kansliet var Daniel Kraft dock tillbaka efter helgen. Klubbchefen hymlar inte om att arbetsveckan varit lättare än vanligt. 

– Det känns fantastiskt. En stor stolthet, inte enbart över laget utan även hela organisationen. Vi har arbetat tillsammans hela säsongen, säger han. 

Få det klart tidigt, med matcher kvar – vilken betydelse?

– En skillnad, helt klart. Att börja arbetet inför nästa säsong före säsongens sista matcher ska inte underskattas. Vi har fått extra arbetsveckor, vilket är bra. Det finns en del saker som inte konkretiserats eftersom man velat invänta tabellresultatet. Förhandlingar som efter helgen kan lyftas till nästa nivå och leda till konkret dialog. 

En förhandling är med Mikael Bengtsson, vars kontrakt nått slutet. Succétränaren har under sitt tredje år i klubben fört GIF tillbaka till eliten efter flera tunga säsonger. 

Att föreningens vilja är att förlänga har blivit tydligt. Daniel Kraft vill inte tala om fler detaljer kring förhandlingarna i nuläget. Hans uppfattning är dock att bägge sidor har ambitionen att hitta en lösning. Om och i så fall när en lösning kan vara färdig får framtiden visa. Men ambitionen är att vara helt färdig före lagets vinterledighet. 

– Min stora förhoppning är att lösa tränarfrågan före vinteruppehållet. Men förhandlingar kan hitta snabba lösningar och ta lång tid. På förhand svårt att veta.

Sportchef har inte funnits i Gefle IF efter att Hasse Berggren valde att lämna inför säsongen 2017, en roll vars uppgifter i stället har hamnat hos sittande huvudtränare.

Men efter avancemanget till Superettan kan klubben konkretisera även förhandlingarna med tänkbara sportchefsalternativ. En rekryteringsprocess som kommit en bit. 

– Vi ser behovet att förstärka verksamheten och söker en som ansvarar för spelar- och agentkontakter, ledarrekrytering och övrig organisationsbyggnad. En till med enbart fotbollsfokus. Vi har haft tränare som fått vara båda rollerna sista säsongerna. Den sportsliga organisationen ska förstärkas inför 2023, varav det är ett steg. 
 


Mikael Bengtssons framtid i klubben är osäker. FOTO: Markus Boberg, Gefle Dagblad

Sportchefen ska bara arbeta med herrlaget?

– Nja, förhoppningsvis är det möjligt att vara lite konkretare snart. Vi har lagbygge även utanför fotbollsplanen. Givetvis ska någon ansvara för damlaget, lika som någon ska ansvara för herrlaget. Vi har lite olika alternativ. Sportchefen ska vara en som ansvarar för Gefle IF:s fotbollsfrågor, fler detaljer är svårt att tala om idag. 

Ni ser ingen fara i att välja tränare före en sportchef?

– Givetvis är det något som måste beaktas. Vi har tagit upp ämnet i våra samtal med tänkbara sportchefsalternativ. 

Vilka egenskaper krävs i rollen?

– Vi söker en med förståelse för rollen. En som tycker att Gefle IF är viktigt och inte enbart vill bygga en egen karriär. Att nyckeln är ett hårt arbete. Det är viktigt. 

Hur lång är listan i nuläget? 

– Kort. Sportchefs- och tränarrekryteringarna har kommit lika långt. Jag tror och önskar att bägge kan landas närmsta veckorna. 

Men klubbchefen är tydlig med föreningens egen förmåga att fatta beslut. Exempelvis kan kontrakt med spelare förlängas före tränar- och sportchefsfrågorna är lösta. 

– Vi har haft Micke och Andreas (Dahlén, sportansvarig i styrelsen) som arbetat tillsammans. Vi har ständigt ett arbete och saker kan hända, oavsett anställda.

Att skillnaden är stor mellan Ettan och Superettan är ingen hemlighet. Sportsligt, men kanske främst ekonomiskt. Gefle IF får omkring sex miljoner till nästa säsong. Idag omsätter man tolv. Pengar som innebär helt andra möjligheter för klubben. Visst, kostnaderna ökar – men ekonomin får oavsett ett rejält och välbehövligt tillskott. 

En deltidstjänst ska stärka kommunikationssidan. Men även ungdomsverksamheten är i behov av förstärkning när Anders Berg lämnar efter mångårig tjänst. 

– Det arbetet har varit enormt betydelsefullt. Han väljer att inte fortsätta och ersättaren ska vara heltidsanställd. Vår ungdomsverksamhet växer och Sörby IP har blivit för litet. Vi har stora utmaningar, men även möjligheter som kräver en anställd som enbart kan lägga sitt fokus att förbättra breddverksamheten. En mycket viktig roll. 

Målsättningen har varit att senast 2025 återvända till Superettan – hur redo är Gefle IF?

– Vi var inte förberedda, om man tänker före säsongen. Det krävs ett stort arbete, men inget omöjligt. Vi vet vilka saker som krävs och är redo till nästa seriestart. 

En beslut som redan har tagits är att Gefle IF:s herrlag även i Superettan ska träna eftermiddagar. Av anledningen att hela truppen inte kommer vara heltidsanställd och vissa fortsätta arbeta utanför fotbollsplanen. Men även möjliggöra för spelare att kombinera fotboll med studier. En lösning spelarrådet varit med och tagit fram. 



Christoffer Aspgren och Antionio Yakoub – båda med utgående avtal – firar seriesegern. FOTO: Nils Westberg Löfgren 

Hugo Ådvallhugoadvall@icloud.com@hugo_advall2022-10-26 12:30:00
Author

Fler artiklar om Gefle

Andreas Dahléns comeback skapar framtidstro
Gefle IF november 2024 – kravlöst, planlöst, handlingsförlamat