Årets spelare: Tobias Hysén
FOTO: HERMAN REUTERSWÄRD

Årets spelare: Tobias Hysén

Utmärkelsen som Årets Spelare i Allsvenskan 2011 går till IFK Göteborgs anfallare Tobias Hysén. För SvenskaFans berättar han om sin glädje över priset, nytändningen under Mikael Stahre, en eventuell 30 års-kris och tankarna kring EM 2012. – Klart att man blir jävligt besviken om man inte kommer med, säger han.

För en tid sedan fick SvenskaFans besökare tycka till om vem som är Årets Spelare i Allsvenskan, utöver sitt eget lags spelare. Mer än 2000 av rösterna landade på IFK Göteborgs Tobias Hysén, som kammade hem segern före May Mahlangu och Mathias Ranégie. En prestigefylld seger, att döma av göteborgarens reaktioner.
– Tack så mycket! Det är verkligen ett ärofyllt pris att vinna, säger han.

HYSÉN HOPPAS att det är insatserna i Blåvittröjan som uppmärksammas, men tror också att han med åren har blivit ett välkänt ansikte för den allsvenska fotbollspubliken.
– Jag har varit med uppe i toppen av skytteligan några år nu, och de flesta spelare som är där försvinner utomlands ganska snabbt. Nu har jag valt att stanna så folk ser mig spela ofta. Sen är jag med i landslaget också, och det är väl bara jag och Anders Svensson från Allsvenskan som är.

För honom betyder det extra mycket att få priset från supportrarna. Fansen är både grunden och drivande kraften framåt i föreningarna, tycker han. Att utmärkelsen kommer från motståndarlagens supportrar är lite speciellt.
– Jag tror att det finns en skev bild av att man hatar alla spelare i motståndarlagen. Det här bevisar ju att det faktiskt inte är så. Att över 2000 fans bemödat sig att gå in och rösta på mig visar att det finns en ömsesidig respekt bland fansen gentemot andra spelare, och som spelare gentemot andra fans.

Vad gör man för att förtjäna det som spelare?
– För mig handlar det alltid om att visa respekt när man spelar på någon annans hemmaplan. Jag tycker att det är respektlöst att springa runt och fira för mycket när man har gjort mål. Visst kan man alltid vara glad för ett mål, men man behöver inte hyscha eller göra irriterande gester. Det hoppas jag innerligt att jag aldrig kommer göra.

ATT 2011 var en ojämn säsong för IFK Göteborg undgick knappast den fotbollsintresserade. Under vissa perioder slog man regerande mästarna och skördade derbysegrar, för att ett par omgångar senare kollapsa totalt. Resultatet blev en sjundeplats – bakom både Gais och Häcken. Tobias Hysén har svårt att hitta enkla förklaringar till de ojämna resultaten. I grund och botten tycker han att det är spelarna som har underpresterat.
– När spelet inte fungerade började vi skicka långa bollar och fortsatte med det tills vi dunkade sönder huvudet i väggen. Om det beror på att vi saknade en spelidé eller om vi spelare helt enkelt har varit för sega kan man älta in i förbannelse. Men det har saknats en tro på att fortsätta spela vårt grundspel när vi har stött på motgångar. Där har vi varit för veka mentalt.

Till nästa säsong blåser förändringens vindar i IFK Göteborg. Laget förväntas släppa flera av sina regelbundna startspelare. På värvningsfronten har man tagit in sin första brasilianska spelare någonsin och rekryterat en profilstark stockholmare som tränare.
– Det känns som att Stahre kommer väl förberedd och att han precis vet vad som väntar honom. Han verkar väldigt engagerad, och har en bra idé om hur fotboll ska spela. Vi kommer få en nytändning bara för att det är en ny röst och ett nytt tänk om hur man spelar fotboll.

Fansen är spända på vilket spelsystem Mikael Stahre kommer välja och hur många spelare han väljer i anfallet. Många efterfrågar en anfallspartner bredvid Hysén, som ofta blev isolerad på topp under 2011. Själv vet han ännu inget om hur Stahre tänker göra.
– Vi får se hur han väljer att spela. Det är klart att jag har trivts bra med att spela ensam på topp. Problemet har inte varit att jag har varit ensam anfallare, utan att övriga laget har fallit för långt ner. Det är då jag har blivit isolerad där uppe, säger han och tillägger:
– Det beror på motståndet vad som är bäst. Mot lag med snabba backar är det tacksamt att ha någon bredvid sig. Då måste deras mittbackar koncentrera sig på varsin anfallare och då handlar det om att lura dem. Möter man två mittbackar som inte är så snabba i djupled, så kan man välja själv när man går i djupled.

FÖR LANDSLAGET väntar ett EM-slutspel i Polen och Ukraina under 2012. Tobias Hysén var nära att få vara med om sitt första mästerskap i VM 2006, men slutade som reserv på hemmaplan. Under Erik Hamréns ledning har han alltid varit aktuell för varje landslagssamling.
– Det känns jävligt spännande med EM. Det hade såklart varit riktigt kul att få vara med om. Skulle det vara så att man missar är det fortfarande väldigt skoj. Man har ju hela mästerskapet att se fram emot ändå, och det känns som att det var länge sedan Sverige var med.

Du menar att du kommer se fram emot mästerskapet även om du inte tas ut?
– Alltså, det är klart att man kommer vara jävligt besviken eftersom man har varit med i 18- och 20-mannatrupper på sistone. Men när den besvikelsen har lagt sig så kommer man ju sitta där med polarna och skrika framför teven. Det hänger på vårsäsongen för mig. Förhoppningsvis gör jag tio mål på tio matcher och så är det inget snack om saken.

Tror du att du hade haft bättre chanser på EM-truppen om du hade gått till Brügge i somras?
– Nej, jag tror inte chanserna hade varit så mycket större i Brügge. Hade jag gjort 15 mål på 20 matcher där nere är det klart att det smäller högre än i Allsvenskan. Men för mig var det bättre att stanna kvar i Sverige, där jag vet att jag kan prestera varje vecka.

TILLS VIDARE fortsätter Tobias Hysén att rehabilitera sin nyopererade fot och knä. Väntetiden mellan träningarna ger honom ännu mer tid att följa SvenskaFans. Han läser Alltid Blåvitts artiklar och följer diskussionerna på forumet.
– Det är ett jättebra samlingsställe för alla supportar. Under matcherna är det kanske inte alltid de mest genomtänkta kommentarerna på forumet. Men när någon har satt sig en timme efteråt, funderat och skrivit ner en matchreflektion eller krönika är det ofta tänkvärda analyser.

En annan utmaning under 2012 sker utanför planen. I mars fyller Tobias 30 år.
– Jag har hela tiden tänkt att jag inte kommer drabbas av någon 30 års-kris. Men så kom jag nyligen på mig själv att kolla på bilar, så det ska jag försöka skrapa ihop till. Då skulle bonusen för att komma med i EM-truppen vara på sin plats.


Så här gick omröstningen till:

Alla supporterar till de allsvenska lagen på SvenskaFans.com bjöds in att rösta fram bästa motspelare, alltså ingen spelare i sitt eget lag, samt bästa domare, för 2011.
Inbjudan skedde via redaktionell puff och medlemsbrev.
När rösterna var räknade såg slutställningen ut enligt följande:


Årets motspelare:

  1. Tobias Hysén.
  2. Wanderson do Carmo.
  3. Mathias Ranégié.
  4. Pär Hansson.
  5. May Mahlangu.
Årets domare:
  1. Jonas Eriksson.
  2. Stefan Johannesson.
  3. Daniel Stålhammar.
  4. Markus Strömbergsson.
  5. Martin Hansson.
» Läs texten om årets domare - Jonas Eriksson - här.

Linus Sunnervik2011-12-14 13:00:00

Fler artiklar om SvenskaFans