Chefredaktörens blogg: Tom Prahl lämnar scenen - och silly season rör på sig

Allsvenskans bäste* tränare meddelade idag att han bryter sitt kontrakt med TFF två år i förtid, och att någon ny klubb troligen inte är aktuell. Tom Prahl ser ut att lämna den svenska elitfotbollsscenen för gott.

En hyfsat händelsrik dag för den inhemska fotbollen, där förmiddagens nyhet om att Tom Prahl och TFF går skilda vägar, måste anses vara den största.

Sett till hur året slutade är det egentligen inte konstigt, men backar vi bandet ett halvår så hade Magister Prahl då inga som helst tankar på att sluta med tränaryrket. Snarare var han glad att fortfarande få jobba som tränare och berättade att han kände sig motiverad att fortsätta flera år till. Att få vara på fotbollsplanen som tränare var det som fick honom att känna sig levande.

Sen gick mycket snett under hösten, och kanske kände Tom Prahl att hans magi runnit ifrån honom. Att han inte fick det gensvar han brukar få från en spelartrupp och då kände att det var dags att lägga av. Nu är inte sista ordet sagt, många har ändrat sig förr, men skulle Tom Prahl bestämma sig för att sluta definitivt så försvinner helt klart en stor tränarprofil från den svenska elitfotbollen.

Jag minns annars mitt första riktiga möte med Tom Prahl under ett La Manga-läger 2001, då tränare för Halmstad BK. Jag hade förmånen att studera ett par HBK-träningar på nära håll, då med ett väldigt profilstarkt lag med spelare som Henrik Bertilsson, Petter Hansson, Michael Svensson och Torbjörn Arvidsson. Spelare som sällade backade ur en tuff närkamp. Det jag förvånades mest över då var hur tränare Prahl lät som en löjtnant i lumpen under träningarna och verkligen dirigerade sina styrkor genom spelövningarna. Det var inte den Prahl man var van att se stå tyst vid sidan om matcherna. Men han kunde verkligen ryta till när det behövdes, och var inte rädd för att ta konflikt med spelarna. Klart intressant att se för en utomstående.

I år har Tom Prahl och Trelleborg inte alls varit sig lika, och framför allt har man förvånats över att laget släppt in så många mål i varje match. Dessutom har det normalt sätt så hemmastarka TFF inte alls varit speciellt svårslagna på Vångavallen. Där har ju såklart Prahl ett stort ansvar, och det måste vara trist att sluta med ett sådant stort bakslag i förtid. Men så är fotbollen, alla kan inte sluta på topp.

* * *

Silly season har anlänt till den svenska fotbollen och Djurgården rivstartade häromdagen med att värva Gefles mittfältare Chibsa. Känns som ett klokt val, frågan är bara om den värvningen beror på att någon av nuvarande innermittfältare är på väg bort? Kasper Hämäläinen aviserade redan i somras att han var redo för nästa steg, kanske tas det steget i vinter i stället? Den finländske landslagsmannen har stundom visat sin fina kapacitet under året, och var bra i landslaget i höst, men behöver helt klart bli jämnare i sin prestation.

Djurgården visar också framfötterna och rycker i gamle Bois-spelaren Johan Andersson, samt att det även ryktas om James Keene. Båda värvningarna låter kloka, och jag tror det är bra för Djurgården att Magnus Pehrsson ser över sitt hus ordentligt för att inte hamna i samma situation igen med en ny säsong på den nedre halvan. Det skulle heller inte förvåna om det dyker upp en meriterad mittback, plus ny målvakt då, innan året är slut.

* * *

Dagens uttalande från Magnus Haglund, där han mer eller mindre säger sig öppen för förslag från Danmark, stärkte helt klart bilden att ett tränarbyte är på gång i Elfsborg. Haglund har åtta säsonger bakom sig i klubben, och det känns fullt logiskt att klubben och tränaren går skilda vägar nu efter ännu en underprestation i cupspel och Allsvenskan sett utefter den trupp klubben har. Sedan kan Haglund snacka hur mycket han vill om att man ännu en gång nått spel i Europa, detta år har varit en klar besvikelse.

Försvinner Magnus Haglund får kanske Elfsborg den nytändning och uppstramning som klubben känns behöva. I år har allt för många "stjärnor" underpresterat för ofta i trista bortamatcher, där poängtappen blivit kännbara. Där har en ny tränare något att jobba med. 

* * *

* Under vårsäsongen i år hade Canal+ en tränarenkät där de allsvenska tränarna fick svara på vem som var allsvenskans bästa tränare. Vinnare då var Trelleborgs tränare Tom Prahl.

Anders Nettelbladt2011-10-26 20:45:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans