Tommy Theorin från SEF: ”Vi är rädda för att en läktarkatastrof ska inträffa”
Bengaler i MFF-klacken före sista matchen mot Mjällby

Tommy Theorin från SEF: ”Vi är rädda för att en läktarkatastrof ska inträffa”

Som en uppföljning till den omdebatterade krönikan om pyroteknik som jag skrev tidigare i veckan ringde jag under onsdagen upp Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Tommy Theorin för att prata bengaler. Det blev ett samtal som kom att handla om säkerhet, böter och alternativa lösningar.

Helen: Inför den här säsongen har regelverket gällande pyroteknik kring matcherna ändrats. Bland annat har domarna fått instruktioner om att bryta matcher om bengaler tänds på läktarplats. Något som föranledde flera spelavbrott i måndagens derbymatch på Råsunda mellan Djurgåren och AIK. Vad är tankarna bakom den nya regeln?

Tommy: Det är ingen ny regel utan den har funnits i många år, det som är nytt för i år är tillämpningen av denna. Bengaler är farliga och vi måste ha bort dem från våra arenor. På derbyt nu i måndags var det brandmän uppe på ena läktaren och släckte. Det varit på väg att bli jätteolyckor på läktarna, bland annat i samband med derbyt i fjor mellan MFF och HIF när någon tände en bengal under en stor duk på läktaren. Det kunde ha slutat med en fullständig läktarkatastrof. Vi vil värna om våra åskådare och vill inte att någon ska vara rädd för att gå på fotboll.

Helen: Så genom att skärpa reglerna hoppas ni få bort bengaler från läktaren?

Tommy: Det är förbjudet att elda bengaler på fotbollsmatcher i Sverige och då måste vi också få bort det från läktarna. Sen kan man tillämpa olika metoder men nu har detta beslutats av svensk fotboll och då tillämpar vi det här i år.

Helen: Men tror ni verkligen att brutna matcher kommer leda till färre bengaler på våra läktare?

Tommy: Man gjorde ju så på hockeyn i vintras. I samma veva skaffade man även metallbågar vid insläppen. Från den dagen har det inte tänts en bengal på hockeyn. Så där har man lyckats stävja det… Hade metallbågarna varit igång till fullo i måndags på Råsunda hade folk kanske inte fått in sina bengaler.

Helen: Jag tycker ni låter lite naiva och personligen tror jag inte det spelar någon roll hur många regler ni än sätter upp så kommer det fortsätta brännas bengaler på våra läktare.

Tommy: Ja, och det är ju det som är det konstiga, att supportrarna vet att klubbarna får böter och ändå fortsätter. Varför gör man medvetet så ens hjärtas klubb för böter?

Helen: För att man ser pyroteknik som en naturlig del i läktarkulturen och är övertygade i sin tro att detta främjar lagets insatser.

Tommy: Jag förstår inte. Om du till exempel tar det senaste året i Malmö så har det arrangerats fantastiska tifon vid varje match utan inslag av bengaler. Det har varit uppskattat av alla och visa på att man kan skapa stämning utan pryoteknik. Du säger att du inte tror skärpta regler kommer hjälpa, men då får vi ju samverka och tillsammans gå ut och få de som använder bengaler att inse att detta är farligt. Men du inser inte att det är så farligt kanske?

Helen: Jag håller med om att det kan vara farligt om det används på fel sätt…

Tommy: Så uppfattar inte folk din artikel. Inte någonstans tar du avstånd från användande av bengaler i din text. Jag styr inte vad du skriver, det är helt upp till dig, men om du nu tycker det är farligt så tycker jag du borde lyfta fram det också.

Helen: Men jag är för pyroteknik under kontrollerade former. Det jag framförallt vill peka på i min krönika är att förbundet, om man menar allvar med att man vill höja säkerheten, borde inse att det inte går att reglera bort pyroteknik från läktarna och istället försöka hitta andra säkrare alternativ. Kanske man borde snegla på hur det fungerar i andra länder. I Norge kan man söka dispens och ordnar utbildningar för sina supportrar medan man i Österrike har infört pyrozoner där man ger möjlighet att bränna bengaler under kontrollerade former.

Tommy: Jag vet inte hur det ser ut i Norge, men vi har varit i kontakt med ansvariga i Österrike och där har det inte fungerat helt smärtfritt. Alla supportrar har inte respekterat reglerna och det har bränts bengaler även utanför zonerna.

Helen: Finns ju inget som säger att det skulle bli likadant om man gav det en chans i Sverige.

Tommy: Nej, det har du rätt i men det är inte något som är möjligt då brandmyndigheterna inte ger sitt tillstånd till detta. Före 2007 kunde man söka dispens till speciella matcher här i Sverige men brandmyndigheten sade sedan nej till att ge dispens eftersom de ansåg det vara för farligt. Och när en myndighet som kan det här med eld och bengaler säger nej så bör man lyssna.

Helen: Så ni är helt främmande för en sådan lösning?

Tommy: Vi tror inte att vi skulle få tillstånd från brandmyndigheten.

Helen: Men det har det gått fyra år sedan dess, trots att man skärpt reglerna och straffar klubbarna med dryga böter så fortsätter det brännas bengaler på våra läktare. Eftersom skärpta regler inte verkar hjälpa borde man då inte utreda alternativa lösningar och kanske prata med brandmyndigheten igen?

Tommy: Vi har undersökt detta med hjälp av massor av företag och myndigheter. Från alla håll får vi klart framlagt för oss att det finns stora risker vid bengalbränning.

Helen: Men riskerna torde väl vara större när supportrarna tvingas gömma sig bland sina medsupportrar än om de fått bränna under kontrollerade former. Jag är av den åsikten att Svenska Fotbollsförbundet indirekt bidrar till de ökade riskerna genom att vägra dialog och försök till att hitta alternativa lösningar.

Tommy: Men om det nu är så att brandmyndigheten säger nej till alternativa lösningar så kan ju inte vi driva frågan vidare.

Helen: Ni har fått mycket kritik för att ni inte för dialog med supportrarna. Hur ser du på det?

Tommy: Vi för en dialog.

Helen: Det visste jag inte, på vilket sätt då?

Tommy: Vi har bland annat en dialog med supporterunionen.

Helen: I den här frågan?

Tommy: Nej, vi har inte gått in på någon specifik fråga men vi för en dialog. Men i den här frågan känner vi att vi måste markera. Vi är rädda för att något ska hända och det är vi som är ansvariga och får stå till svars om en läktarkatastrof skulle inträffa.

Helen: Så den enda lösningen ni ser på pyroteknikfrågan är, om jag förstår dig rätt, skärpta regler och höjda böter? Ser ni inte alls något möjlighet att föra dialog och komma fram till någon lösning?

Tommy: Klubbarna för en dialog och har sagt till de supportrar som bränner att det är förbjudet, men sen finns det ändå ett antal individer som inte vill lyssna och förstör för klubbarna.

Helen: Klubbarna gör allt som står i deras makt för att hålla bengalerna borta från läktarna, ändå blir de bestraffade med böter. Är det verkligen rimligt att klubbarna ska bestraffas för enskilda individers handlingar tycker du?

Tommy: Det är ett beslut som klubbarna själva varit med och tagit och som finns inskrivet i våra tävlingsregler. Men visst borde det vara individerna som bötfälls istället klubbarna. Men det blir svårt för fotbollsförbundet att peka ut och bötfälla enskilda individer, däremot tycker jag att klubbarna ska göra det vilket även har förekommit. Det tycker vi är den rätta vägen att gå. Sen håller jag med dig om att det bästa hade varit att bötfälla individen direkt och inte gå via klubben.

Helen: Om vi tittar internationellt, vilka länder ser ni då som förebilder till hur ni skulle vilja ha det i Sverige?

Tommy: Det finns ju många länder där det inte förekommer bengaler i så stor utsträckning. Jag följer engelsk fotboll i teve och där förkommer det sällan. I Spanien är det inte heller speciellt vanligt. Men fast man inte använder sig av pyroteknik i större utsträckning i dessa länder så har man ändå mycket folk på matcherna..

Helen: Jo men så är det också bättre klass på fotbollen i dessa länder än i allsvenskan. I England är dessutom läktarkulturen på neråtgående.

Tommy: Men vi har en allsvenska som är jätteintressant och också drar mycket publik till matcherna.

Helen: Frågan är dock hur mycket publiksiffrorna hänger samman med den härliga stämning och inramning som finns kring matcherna. Jag tror att den levande läktarkultur vi har i allsvenskan bidrar till att locka fler åskådare till matcherna.

Tommy:
Ja, det tror jag med och det vill jag verkligen poängtera att vi uppskattar och vill ha kvar läktarkulturen. Det är bengalerna vi vill ha bort. Jag hoppas folk förstår att vi inte är ute efter att förbjuda saker för att vi vill leka överförmyndare. Det handlar om att vi inte vill äventyra åskådarnas säkerhet och att alla ska trivas inne på arenan. Jag har läst en del av de kommentarer du fått på din artikel och där var bland annat en pappa här i Malmö som skrev att om det fortsatte brännas bengaler under matcherna så ville inte hans barn längre gå på Stadion. Så ska det inte vara. Ingen ska behöva vara rädd för att gå på fotboll.


Himmelriket tackar Tommy för intervjun!

PS: Vi ber er hålla kommentarerna på en bra nivå. DS

Helen Johansson2011-04-07 09:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF