Totte Nyman och Mårten Jacobsson två hjältar fast på olika sätt

Igår tillbringade jag ett par timmar på Platinum Cars Arena. Då fick Totte Nyman Kristallbollen som ett bevis för att han var Årets spelare 2020. Hela tiden i bakgrunden fanns Mårten Jacobsson, som har en mängd olika arbetsuppgifter och bollar i luften!


Totte med pokalen som bevisar att han blev Årets spelare 2020 utifrån Guldköpings spelarbetyg under säsongen. Foto: Mårten Jacobsson

Till att börja med måste vi berätta hur glad Totte blev för att få priset. Faktum är att han bara fått ett annat fysiskt bevis för en utmärkelse. Nämligen Guldskon för att han vann skytteligan 2020. Totte vann även NT:s spårvagnsliga, samt blev även utsedd till bästa fotbollsspelaren i Östergötland 2020. Men dessa två är än så länge enbart utmärkelser på papperet.

Grattis Totte till priset. Har du någon plats för alla priser du fått i din karriär…
- Faktum är att de flesta priserna står hemma hos min pappa. Han tycker det är roligt att det finns hemma hos honom.

Som du kan se på den ingraverade plaketten så är det flyttfirman Lika som Bär, som sponsrar priset. Det har ju gått lite rykten om en utlandsflytt för din del. Du får lova att använda dem om det blir en flytt någonstans…
- Jag har kontrakt två år till. Men det är klart jag använder Lika som Bär. De har hjälpt mig förut då jag har behövt flytta. Många andra spelare också, Alexander Fransson till exempel då han flyttade till Schweiz. Men det är ju bra att det finns en pålitlig firma att använda även om man flyttar inom stan.

Det är ju första dagen efter ledigheten som ni samlas efter ledigheten. Hur ser programmet ut för er idag…
- Alla spelare har ett 15 minuter långt enskilt samtal med tränarna. Ett klassiskt kvartssamtal kan man säga! Jag har haft mitt samtal nu på förmiddagen. Sen efter lunch har vi fystester. Framförallt det bland fotbollsspelare ganska beryktade jojotestet. Det går i korthet ut på att man springer och succesivt ökar intensiteten. Man får helt enkelt ta reda på hur länge man orkar. Förra året var jag ju skadad så då kunde jag inte genomföra det. Men senast så stod jag ut i 22-23 minuter sen sa dem till mig att nu räcker det!

Vilken spelare brukar klara det testet bäst…
- Där måste jag nog säga att det är Christopher Telo!

Inte speciellt förvånad över det svaret. Han sticker ju ut på en del andra sätt också. Att ligga längst tid i isbad efter träning till exempel.
Hur är det för er i laget i dessa Coronatider. Hur sköter ni säkerheten i den delen…
- Vi gör allt vi kan för att följa protokollet. Vi delar upp omklädningsrummen till exempel så att vi inte alla är i samma rum. Då får vi större ytor och kan hålla avståndet bättre. Men det gjorde vi även förra året. Imorgon börjar den riktiga träningen, det kommer bli tufft. Vi får köra på allt vi kan för det är bara ungefär en månad till tävlingsmatcherna i Svenska Cupen börjar.

Vi har ju fått en målvakt i truppen Oscar Jansson, som kommer från Örebro innan. Har du hunnit hälsa på honom…
- Ja det har jag gjort. Vi känner varandra sedan tidigare då vi varit på landslagets januariturné tillsammans.

Här ropar Mårten i bakgrunden: ”Du gjorde ju mål mot honom borta i Örebro, men det blev tyvärr bortdömt…" Ja just det, det stämmer. Det var ju dessutom ett ytterst tveksamt domslut om jag kommer ihåg rätt! Tack ska du ha Totte för den här pratstunden, än en gång grattis och lycka till med säsongen!
- Tack själv Göran. Det var verkligen klass på det här priset, och tack för att du åkte ner från Stockholm för att ge mig det. Vi syns senare i år!

Den sista meningen Totte sa till mig, blev jag speciellt glad över att höra. Kan man väl tolka som att chansen är skapligt stor att han är kvar den här säsongen. Det kan man i alla fall hoppas. Totte är en levande legend och hjälte på planen!

En annan hjälte

Bilden på Mårten är från hans Facebook sida och är en selfie från sommaren 2018, efter att IFK Norrköpings Europaäventyr är slut. Därav den något buttra uppsynen. Det hör inte till vanligheterna när man träffar Mårten i vanliga fall. 

Innan jag träffade Totte, var det givetvis Mårten Jacobsson som tog emot mig. Alltid lika positiv och tillmötesgående när jag träffar honom. Innan mötet med Totte så fanns det en hel del vatten på golvet vid tröskeln till rummet där vi skulle vara. Det var en vattenläcka från något rör ovanför. Vad tror ni Mårten gör? Jo han torkar upp vattnet med två små wettextrasor. Där ligger han på knä på golvet i en kvart och torkar upp. Efter att jag ätit min lunch uppe i restaurangen på arenan går jag tillbaka till Mårten. Vad gör han då? Jo då sitter han i receptionen för att receptionisten var tvungen att utföra andra arbetsuppgifter längre bak i rummet.

Mårten hjälper mig att lösa medlemskap i föreningen. Jag hade försökt hemma att lösa det själv, men hur jag än försökte gick jag bet. Jag är snart 66 år och är inte den bästa vännen med alla hemsidor och hur dem fungerar. Förra gången jag var i Norrköping var i samband med att IFK Norrköpings damlag gick upp i Elitettan. Vem var det då som var speaker i den matchen och gjorde den uppgiften med bravur? Jo givetvis den gode Mårten! Att ha en sådan person anställd i organisationen är värt allt smör i Småland. Han finns överallt där han behövs och har jobbat i organisationen sedan 2010. Ingen annan har jobbat lika länge som han och han är uppfödd på läktarna på vår hemmaplan innan han blev anställd. Mårten var en av initiativtagarna till supporterfalangen Vita och Blå. Mårten har ett hjärta som klappar för Peking och är en sann hjälte som betyder mer än många kanske har förstått!

Nu ser vi fram mot resten av 2021, förutsättningarna är stora att det här året blir bättre på många sätt än skitåret 2020!
  
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2021-01-13 13:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås