Tränarfrågan löst – kvar till 2024
Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs resa i blårandigt har bara börjat.

Tränarfrågan löst – kvar till 2024

Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand fortsätter i DIF även efter 2021 efter att ha kommit överens med klubben om en förlängning.

När Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf tog över tyglarna i DIF Fotboll inför säsongen 2019 var de långt ifrån självklara. Tränarna hade gjort fina resultat i Sirius, det gick inte att komma ifrån. Men skulle de klara av steget till att träna en storklubb? Och vad skulle man egentligen tycka om att ha två gamla AIK-profiler som styrde skutan?

Övertygade tvivlarna med sportsliga resultat
Två år senare är det nog ingen som funderar längre. Visst, resan har inte alltid gott spikrakt, som när rykten började spridas om tuffa ledarskapsmetoder – eller när klumpiga uttalanden i media blåstes upp till stora tidningsrubriker. Men de sportsliga resultaten har talat sitt tydliga språk – och  de båda parhästarna har med hjälp av målmedveten träning och tydliga spelidéer format ett svårslaget kollektiv som krigade sig ända till ett osannolikt SM-guld 2019 – och som var med i titelracet på allvar även 2020.

Inför säsongen 2021 var det därför inte konstigt att tongångarna i supporterleden var något helt annat än två år tidigare. Vart var klubben på väg med utgående kontrakt för den så viktiga skipperduon?

Kim och “Tolle” var tidigt tydliga med att man gärna ville fortsätta den påbörjade resan och nu står det också klart att klubb och tränare kommit överens om en fortsättning. Det nya kontraktet gäller över säsongerna 2022 och 2023.

“Sveriges skickligaste tränarpar”
Med detta kontrakt förverkligas också klubbens plan att ha en långsiktig lösning på plats med tränarna före seriestarten:
– Vi har haft en dialog om deras framtid och hade som målsättning att ha ett kontrakt klart när Allsvenskan börjar. Vi ser det här långsiktigt där vi har haft stora förändringar i vår trupp och har föryngrat truppen. Då är det naturligt att man har tränare som är med på den här långsiktiga satsningen. Resultaten hittills är imponerande och att fortsätta på den vägen vi har påbörjat känns helt rätt för oss. Skönt att veta att vi fortsätter att ha Sveriges skickligaste tränarpar i Djurgården framöver, det känns både tryggt och spännande, säger sportchef Bosse Andersson idag till dif.se.

– Vi har känt oss jättevälkomna och väl omhändertagna av alla som jobbar i DIF och hela Djurgårdsfamiljen sedan vi kom hit. Vi har trivts väldigt bra på jobbet varje dag så det var inte mycket att tveka över. Sedan känner vi att vi kan bidra till lite mer framöver, förklarar Kim Bergstrand för egen del.

Truppförändringar bakom nytt spelsystem
De två första åren har varit händelserika med både en mästartitel, en samhällsomstörtande pandemi och nu senast en större omsättning i spelartruppen. Inför 2021 har tränarna valt att skruva lite på spelsystemet – något som i sin tur har att göra med att truppen ser annorlunda ut än i fjol.

– Spelartyperna avgör det. Vi utgår alltid från en slags grundfilosofi men sedan gäller det att hitta ett spelsätt som passar så många som möjligt av de spelare man har tillgång till. Det är största anledningen till att det är ett lite annorlunda tänk i år, menar Thomas Lagerlöf.

– Å andra sidan så spelade vi så hela försäsongen 2019 också. Vi har ju försökt att ha fler än ett sätt att spela på, sedan gäller det att ha typerna för det och det känns som att den här gruppen passar väldigt bra för den organisationsform vi har just nu. Men det kan ändras beroende på skador och annat, flikar parhästen Bergstrand in.

Säsongen 2021 har inletts på ett förtjänstfullt sätt med riktigt fina resultat i Svenska Cupen. Men det är viktigt att inte sväva iväg utan fortsätta med det hårda arbete som grundlagt de senaste säsongernas framgångar.

– Det kan bli väldigt bra om saker fortsätter som nu. Men det viktigaste är att vi fortsätter att påminna oss om vad det är som gör att vi är framgångsrika och att saker ser bra ut. Vi får inte bli bekväma, påminner Thomas Lagerlöf.

En längre intervju med Kim och “Tolle” finns att läsa på dif.se.

Isak Bellman2021-03-24 22:00:45
Author

Fler artiklar om Djurgården