Träningsmatchrapport Hammarby – Sirius
Från förra säsongens allsvenska hemmamatch mellan Hammarby och Sirius ser vi Veton Berisha och Patrick Nwadike i en het duell.

Träningsmatchrapport Hammarby – Sirius

Det är snart dags för återstart av Allsvenskan efter ungefär en månads uppehåll. För att få fart på benen inför denna möttes idag Hammarby och Sirius i en träningsmatch på Hammarby IP.

När det gäller träningsmatcher är det ofta så att det är svårt att se dem som riktiga värdemätare när det gäller vart de båda lagen står formmässigt. Inte blir det heller lättare av att ena laget, Hammarby, ställer upp med andralaget i första halvlek, för att sedan byta in hela förstalaget i andra, medan det andra laget, Sirius, inte spelar sin starkaste elva i någon av halvlekarna utan blandar friskt.

Första halvlek

Hammarbys startelva i den första halvleken bestod av:

Alioum  Erabi  Djukanovic
       Hammar Boudah
                 Demirol
Kralj   Svanberg  Vagic  Nilsson
                Blazevic

Hammarby börjar klart bäst och nästan direkt så kommer Jusef Erabi till en fin chans, där han avslutar från nära håll. Målvakten gör dock en bra räddning. Efter att matchen har spelats runt 15 minuter så börjar dock Sirius få ett grepp om händelserna och har mer och mer boll. Christian Kouakou i Sirius kommer till avslut två gånger. På det första gör Davor en grym räddning och det andra går högt över målet i ett bra läge.

I 27e minuten blir tyvärr Svanberg skadad och tvingas bryta. In kommer istället Shaquille Pinas och bildar mittbackspar med Pavle Vagic. Det går sedan endast tre minuter innan vi, som brukligt numera, ger bort ett mål. Blazevic försöker spela en boll rakt upp på en markerad Demirol och Sirius mittfältare Stenson får tag i bollen och ”chippar” in den i öppet mål. Onödigt!

Målet ger, konstigt nog, Hammarby energi och vi skapar en hel del halvchanser genom Erabi, Djukanovic och Bouda. Dock är ingen riktigt nära att gå i mål. I 40e minuten spelas Kouakou helt fri och avslutar rappt, men Davor står för ytterligare en högklassig räddning. Det sista som händer i halvleken är att Erabi får tag i en boll i straffområdet, och efter att ha vänt och vridit lite grann skickar han in den stenhårt bakom Siriusmålvakten. Första halvlek slutar således 1-1 med mersmak för Sirius.

Andra halvlek

Som jag skrev i början så byts nu nästan alla spelare ut. Endast Pinas och Vagic får fortsätta och vi startar denna som följer:

Mikkelsen Nalic  Mahjed
          Tekie  Besara
                Sadiku
Strand Pinas Vagic Karlsson
                Dovin

Sirius gör också en hel del byten, bland annat går hypervassa anfallaren Kouakou ut.

Andra halvlek hinner knappast börja innan Mikkelsen får bollen på vår vänsterkant och tar sig inåt i banan. Han drar iväg ett skott i bortre, som nog var på väg in direkt, som sätts i mål av en framstormande Nalic. Det är även Nalic som drar iväg en stenhård högerslägga som så när går in i bortre krysset i 58e minuten. I 67e gör han sin tredje goda prestation i rad då han skickar en stenhård passning till Besara, en passning som ställer bortaförsvaret. Besara i sin tur lägger den vidare till Mahjed som låter sin högerslägga tala, och vips är det 3-1.

August Mikkelsen är inblandad i mycket och hittar både Besara och Nalic. Tyvärr går båda deras avslut utanför. På övertid får vi se ett mycket snyggt mål. Fredrik Hammar, som byttes in efter att Tekie hade fått en känning i en fot, går i djupled och får en väl avvägd boll från Loret Sadiku, en boll som han förpassar i mål direkt på volley. Mycket snyggt som sagt.

Matchen slutar 4-1 och det känns som ett fall framåt. Det var många som var spelsugna och i första halvlek var de två bästa Erabi och Blazevic medan det var mer jämna prestationer i andra. August Mikkelsen visar att han är en skicklig bollspelare och Adi Nalic gör både mål och skapar chanser. I backlinjen blir Simon Strand bara bättre och bättre på sin vänsterkantsplats och Markus Karlsson verkar nu har gjort högerbacken till sin. Pavle Vagic gör en mycket bättre insats som mittback än som mittfältare i mitt tycke.

Den stora frågan är vart Djukanovic skall spela nu när Mikkelsen börjar känna sig hemma på vänsterkanten. Det hade varit väldigt intressant att se trion Sadiku, Besara, Mikkelsen i mitten när Tekie gick av, men som det verkar så har Marti inte några sådana tankar, vilket jag kan tycka är konstigt då han då skulle få plats med både Mikkelsen och Djukanovic i startelvan, där båda spelar på rätt positioner. Visst, det skulle gå ut över Tekie, men man kan ju också tänka sig att de tre offensiva roterar runt solen (Sadiku).

På måndag, 3/7, tar vi oss an Elfsborg på bortaplan och även om vi såg ett fall framåt idag så krävs det nog en klar höjning ytterligare om vi skall komma från Borås med poäng. På måndag öppnar även transferfönstret och jag hade nog förväntat mig att vi skulle ha en central forward klar då, men så verkar det inte bli. Konstigt tycker jag, med tanke på hur uddlösa vi varit framför under våren. Men vem vet, det kanske kommer.

Forza Bajen!

 

Göran Öberg2023-06-26 18:47:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!