Tre blytunga poäng för Italien
Cristiana Girelli hoppade in och visade sin klass.

Tre blytunga poäng för Italien

Eden Parks matta bjöd in till bästa möjliga förutsättningar för en välspelad drabbning mellan två tekniskt skickliga lag. Bara ett dygn tidigare hade regnvattnet dränkt planen och på så sätt satt sin prägel på Sveriges premiär.

Inför mästerskapet pratade vi om förbundskapten Milena Bertolinis obefintliga rädsla kring att ta obekväma beslut, vilket vi fick se prov på direkt i premiären. Giada Greggi och Cristiana Girelli förpassades till bänken till förmån för Giulia Dragoni, 16 år och Chiara Beccari, 18 år. Matchen förutspåddes, trots lagens offensiva briljans, att luta åt det mer tillknäppta hållet vilket visade sig vara riktigt. Lisa Boattin gjorde tidigt klart att mycket av spelet skulle komma att styras från hennes vänsterbacksposition. Med en av mästerskapets känsligaste vänsterfötter stod hon för 71 av matchens alla passningar. En vänsterfot vi skulle få anledning att återkomma till. 

Första halvleks enda farliga chans tillkom när Giacinti kom loss i straffområdet efter en missbedömning från backen. I övrigt hade Italien två bollar i mål efter klassavslut från nämnda Giacinti och mittfältsmotorn Arianna Caruso men båda vinkades av för offside. Italiens centrala mittfält håller hög klass. Giugliano fördelade crossbollar, Caruso slet på i båda riktningar och VM-debutanten Dragoni drev bollen framåt med självsäkerhet samtidigt som kanterna med Beccari och Bonansea hade svårt att komma loss.

Efter knappa timmen spelad gick varnade Caruso, som redan tidigt i matchen fick domarens ögon på sig, ut och in kom Greggi. Ytterligare en kvart senare försökte Bertolini initiera en forcering via en anfallsrockad. Sofia Cantore bytte av Giacinti och tog plats ute till höger när Bonansea bytte kant och Beccari flyttades in i mitten. 

Italien jobbade metodiskt och lät sig inte bli frustrerade, med undantag av Bonanseas hjärnsläpp, som resulterade i ett kort som var gult men som likväl kunde varit blodrött. Argentina tröttades ut allteftersom men det krävdes en veterans erfarenhet och listighet för att kunna utnyttja de ytor som öppnades. Cristiana Girelli behövde bara fyra minuter på sig att visa sin klass. Detta efter att Boattins vänsterfot skickat in ett svepande inlägg som hittat Girellis panna och 1-0 var ett faktum. 

De avslutande minuterna spelades av kontrollerat med undantag av ett frisparksläge för Argentina strax utanför straffområdet. Tre blytunga poäng och en fin start på mästerskapet för Le Azzurre, som nu får några dagars vila innan Sverige väntar i nästa match på lördag. Under tiden får Bertolini fundera på hur matchhjälten ska användas i kommande matcher. Klart är att Girelli i och med avgörandet gjort sig än mer svårpetad. 

TV: Minuter från svenskt drömresultat mellan Italien och Argentina

John Johansson2023-07-24 16:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons