Tele2 Arena, 2022-03-19 16:00

Hammarby - Elfsborg
1 - 0

Tre tankar efter en cupsemifinal

Tre tankar efter en cupsemifinal

Bajen är klart för final i Svenska cupen efter att ha slagit Elfsborg med 1-0. Nu återgår laget till träning och genrep innan den allsvenska premiären. Dags för lite förhastade slutsatser och spekulationer.


Stabila Bajen
Det var en otypisk Bajenseger vi fick bevittna i lördags. De senaste åren har man som bajare kunnat förvänta sig målfester på hemmaplan oavsett spelartrupp eller tränare. Hammarby verkar alla fall haft ambitionen att bli mer stabila på senare tid men trots att han försökte lyckades inte Milojevic stänga svängdörrarna Billborn öppnat, målkalasen fortsatte. Nu var det Cifuentes tur att försöka få ordning på Bajen. Efter 4-0 mot Häcken och 3-2 mot Norrköping förväntades sig ingen något annat än fortsatt målrika matcher. Men Bajen var trygga i lördags. Efter 1-0-målet så lät man Elfsborg ha bollen och lyckades spela av matchen utan att det känns ordentligt farligt någon gång. Imponerade och överraskande att Bajen lärt sig vinna rutinerat och stabilt! Och då har inte ens Loret Sadiku hunnit spelat en halvlek ännu. 

Premiärelvan
Med mindre än två veckor kvar till premiären börjar laget sätta sig. Trots Davors insats i helgen lär Dovin stå när han är frisk. Backlinjen varit densamma hela cupspelet och om Nahir inte säkrat platsen bredvid Bojanic efter Norrköpingsmatchen gjorde han det definitivt i helgen. För eller senare tar nog Sadiku Jeppes plats och Selmani och Gurra kommer ha två av tre platser i anfallslinjen. Det betyder att det inte är många platser kvar att konkurrera om i Hammarbys premiärelva. Det blir hård konkurrens för Swedberg, Lahdo, Nilsson, den nya spetsspelaren, när han nu kommer, och Paulsen(?!) som konkurrerar om den sista platsen i anfallet. Visst kommer det komma skador och avstängningar under säsongen men just idag känns det som att premiärelvan är spikad till alla fall nio av elva platser. 

Grin-MFF? 
Det tog inte många minuter efter lottningen hållits tills min MFF-vän, helt oironiskt och utan ambitioner att jinxa, gratulerade mig till finalvinsten. Han var redan bitter. Och min MFF-kompis verkar inte vara ensam om att redan tagit ut förlusten i förskott, den sedvanliga Malmökaxigeheten är långt borta hos många supporterröster. Istället grinas det över en lottning. En något ovan känsla som hammarbyare att betraktas som favorit i en finalmatch men man får bara försöka vänja sig. Känslan är att Bajen går in i finalen, på hemmaplan, med ett stort mentalt övertag.

Jack Holm2022-03-21 20:08:18
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!