Tredje raka segern – nyförvärv i målprotokollet
Oliver Berg kramas om av lagkamraterna efter Djurgårdens ledningsmål.

Det var ingen klang- och jubelföreställning, men Djurgården lyckades vinna. Oliver Berg blev matchens enda målskytt när IK Sirius besegrades.

Försäsongen går mot sitt slut när Svenska Cupen närmar sig med stormsteg. Djurgården kommer från ett lyckat läger på Gran Canaria där man matchades hårt och dessutom spelade en träningsmatch. Matchen var dock ingen vidare värdemätare då Las Palmas ställde upp med sitt B-lag. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf valde att ge alla spelare chansen – förutom Marcus Danielson och Besard Sabovic som inte var tillgängliga – och det slutade i en trygg 3–1-seger för stockholmarna.

DIF har varvat upp sedan 2023 tog vid. 1–1 mot BP, 5–1 mot AFC Eskilstuna och nu senast 3–1 mot Las Palmas. Det finns trots detta en del frågetecken inför första gruppspelsmatchen i Svenska Cupen den 20 februari. Danielson, som inte åkte med laget till Uppsala, står fortfarande på noll spelade minuter. Det råder även viss osäkerhet när det kommer till den centrala anfallspositionen. Victor Edvardsen har tränat som högerytter hela vintern och Oliver Berg ses mer och mer som en nia.

Under lördagsförmiddagen reste Djurgården till Uppsala och Studenternas IP för match mot allsvenska konkurrenten IK Sirius. Det är ny match redan på tisdag – och därför tog man endast med sig 17 spelare till Uppsala med planen att behandla dagens match likt en riktig match. Picornell, Danielson, Neurath Bengtsson, Käck, Sabovic, Alemayehu och Bergström fanns inte med i truppen.

Stjärnan bänkad på nytt
Bergstrand och Lagerlöf formerade en namnstark startelva. Jacob Widell Zetterström tog plats mellan stolparna – och Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Carlos Moros Gracia och Elias Andersson bildade backlinje. Tränarduon återgick till den tidigare så framgångsrika mittfältstrion i form av Hampus Finndell, Rasmus Schüller och Magnus Eriksson. Valet föll ännu en gång på Oliver Berg som anfallare – vilket innebär att Edvardsen fortsätter att hållas på bänken. Han flankerades av Joel Asoro och Gustav Wikheim. Elvan kommer med största sannolikhet se ut på ett liknande sätt när Svenska Cupen inleds.

Både Djurgården och Sirius tycker om att föra spelet med ett högt bollinnehav och dagens match var inget undantag. I inledningen turades lagen om att hålla i bollen utan att hota speciellt mycket offensivt. Redan efter fem minuter fick Joel Asoro bollen till skänks – på samma sätt som under mötet på Tele2 Arena förra året. Anfallaren misslyckades denna gång med mottagningen.

Dagens första avslut stod hemmalaget för när nyförvärvet Andre Alsanati testade Jacob Widell Zetterström i Djurgårdens mål. Målvakten kunde utan några bekymmer rädda det skottet. Några minuter senare var det dags för Asoro att hålla sig framme igen. Denna gång stod Magnus Eriksson för förarbetet, men DIF:s nummer tio fick för mycket fot under bollen och avslutet seglade över ribban.

Nyförvärvet målskytt
I den 36:e matchminuten sköt Elias Andersson ett hårt inlägg in i boxen – då valde Melker Heier i Sirius att sträcka ut armen för att täcka. Domaren hade inget annat val än att blåsa och peka på straffpunkten. Djurgårdens tredje straff på fyra försäsongsmatcher. Idag var det Oliver Bergs tur att kliva fram. Han lurade målvakten åt fel håll för att sedan placera straffen i det andra – norrmannens första mål i den blårandiga tröjan.

Innan bortalagets ledningsmål började Sirius att föra matchen allt mer. Alsanati hade ett tydligt övertag på Elias Andersson där han ofta tog sig förbi. Detta fortsatte även efter målet. Widell Zetterström agerade oroligt i slutet av halvleken – där han var nära på att ställa till det. Därefter lämnade lagen planen för halvtidsvila – en halvlek som inte imponerade från DIF:s sida. I stället visade Sirius upp ett bra spel.

Inför den andra halvleken genomförde Kim och “Tolle” inte några byten, men Edvardsen syntes värma upp mer intensivt. Halvleken inledde med bra möjlighet för Sirius. Återigen var det det en längre boll bakom Elias Andersson, denna gång stod stolpen i vägen för ett kvitteringsmål.

Tempo- och händelsefattigt
Annars såg första halvan av andra halvlek ut som den första. Långsamt tempo, många tekniska misstag och få målchanser. Blåränderna såg bitvis trötta ut. Det är ingen hemlighet att fysteamet har kört hårt med gruppen och känslan är att spelarna fortsatt är nedtränade. Med halvtimmen kvar bytte Bergstrand och Lagerlöf ut Hampus Finndell och in kom Victor Edvardsen. Berg tog ett kliv ned i planen till en mittfältsposition som en följd av det bytet och Edvardsen spelade centralt längst fram.

När kvarten återstod kom Piotr Johansson runt på sin högerkant, för att sedan hitta Wikheim i straffområdet med ett bra inlägg. Vänsteryttern kom inte över bollen med sin nick, och kunde därför inte hota Sirius målvakt. Det var sista Wikheim hann med att göra innan han blev utbytt. Norrmannen ersattes av trotjänaren Haris Radetinac.

Slutet av matchen blev en lång transportsträcka till slutsignalen. Inget av lagen skapade några farliga målchanser. Asoro blixtrade till ett par gånger, men annars hände få saker av värde. Djurgården höll undan och säkrade lagets tredje raka seger, trots att spelet hackade. Härnäst väntar sista träningsmatchen mot IFK Värnamo på tisdag innan tävlingssäsongen sparkar igång. Det mesta talar för att de som fanns på bänken, samt inte var med i truppen i dagens match kommer att få mycket speltid i veckan.

* * *

Vad tycker du om matchen? Var det någon spelare som stack ut? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton.