MFF-Kalmar: Trepoängaren satt – till slut

Malmö FF vann med 1-0 mot Kalmar efter sedan det radats upp skador, gula kort och chanser.

Inför
Efter en premiärseger för smålänningarna mot Syrianska och en poäng mot det förtippade topplaget BK Häcken hade Kalmar FF fått en bra start på säsongen när man tog sig söderut för att möta ett MFF som efter besvikelsen att ”bara” få 1-1 i hemmapremiären stod för en stabil 3-1 seger på Kopparvallen mot Åtvidaberg.
Rikard Norling ställde ut dansken Robin Olsen i mål i skadade Johan Dahlins ställe. I anfallslinjen fortsatte Dardan Rexhepi med Tokelo Rantie på bänken, inte ännu redo för 90 minuter. Laget sattes ut som senast mot Åtvidaberg.
Olsen
Concha – Helander – Johansson – Ricardinho
Hamad – Halsti – Friberg – Thern
Rexhepi – Eriksson

Matchen
Ett MFF som vanligt inleder med mycket bollinnehav får det lite jobbigare när Kalmar står för ett högt försvarsspel med bra press inledande tio minuterna. Efter hand sjunker Kalmar lägre ner i planen och MFF tar över allt mer. Kalmars offensiva spelares tendens att falla lätt till Swedbank Stadions vackra gräsplan ökar och irriterar.
Efter dryga kvarten vinner Malmö bollen på egen planhalva och med fyra spelare som går med full fart framåt träs bollen som en vacker tråd till Rexhepi som efter en halvtaskig bollmottagning spelar ut till Jiloan Hamad som tar emot precis innanför straffområdet och skjuter 1-0 till himmalaget. Skottet går rakt på och visst är det hårt men.. givetvis en målvaktstavla.

Resten av halvleken kontrollerar Malmö med inga större målchanser utan mestadels tufft spel och sex gula kort från Stefan Johanneson. Kalmar skapar ett jätteläge som vikarierande Olsen gör en superräddning på med vänsterhanden när han befinner sig mitt i en sidledsförflyttning.
Den andra halvleken inleder en aning sömnigt men efter en timme kommer så bytet hela Malmö längtat efter. Rexhepi ut och TOKELO RANTIE in. MFFs anfallsspel börjar sakta men säkert bli allt vassare.

Med tjugo minuter kvar av ordinarie tid börjar allt genast hända. I en duell nere vid hemmalagets kortsida skadar Erik Johansson sig och ersätts av Alexander Blomqvist, född 1994. Direkt får Blomqvist en jättechans på hörna men nicken är rakt på och utan kraft.
Efter att bara varit på plan i knappt tio minuter tvingas Blomqvist gå ut, även han på grund av skada. Osäkert hur allvarligt.

Markus Halsti flyttas ner som mittback, Thern går in centralt på mittfältet och nyförvärvet Emil Forsberg kommer in och tar sin roll som vänstermittfältare.
Kalmar börjar flytta upp allt mer folk och springer ofta vilse i sina positioner. MFFs kvicka och tekniska offensiva spelare får ytor att kontra på. Någon som speciellt gillar dom ytorna är Tokelo Ranite.
En vacker omställning och samarbete mellan Hamad och Rantie skapar en-mot-en läge för sydafrikanen som med sina riktningsförändringar och kvicka fötter tar sig ner mot kortlinjen och hittar Hamad vid straffpunkten som med bländande teknik fintar bort det smålänska för närvarande icke-försvaret men avslutet är mitt på och framförallt för högt. Klockrent i ribban.
Domare Johannesson lägger till sex minuter och även om det alltjämt är MFF som skapar de hetaste målchanserna flyttar KFF upp allt fler spelare och de långa inkasten haglar in som den tradition det är i Kalmar.
Trots många spelare i Malmös straffområde skapas inga riktigt farliga anfall och de 3 poängen är välförtjänta och så oerhört sköna efter besvikelsen mot Halmstad.

Betyg
Olsen – 5 Vald till matchens spelare. Gör en monsterräddning och håller nollan. Trygg i allt.
Concha – 3 Stabil insats åter igen. Gör inte bort sig defensivt men kan ta för sig mer offensivt.
Helander – 4 Trygg och säker som mot HBK och Åtvid. Men inga jätttester från KFFs anfall.
Johansson – 4 Visar stor spelförståelse och bra passningsfötter. Stark på fasta.
Ricardinho – 3 Bra match men kraven är högre med tanke på hans potential.
Hamad – 4 Tekniskt var han som mot Åtvid, målet är bra med lite tur från KFFs målvakt. Avsluten kan bli mycket bättre precis som variationen i löpningarna.
Halsti – 5 Säker och trygg. Springer och står rätt. Inga misstag. Imponerande rätt igenom.
Friberg – 4 Fortsätter på en bra insats mot Åtvid men en till stark insats. Bara oh sluta klaga på Friberg kan bli en guldnyckel under året.
Thern – 2 Dribblar och kroppsfintar men kommer inte så långt än i år. Kämpar hårt men Simon måste komma upp några nivåer. Han ska ju avgöra mot Helsingborg i maj!
Eriksson – 2 Bra med boll men kommer inte ofta till avslut.
Rexhepi – 2 Assisten är fin, men inte så svår. I övrigt oengagerad i spelet, vinner inga dueller lat när han så ofta står i offsideposition. Märkligt han blir vald så ofta i startelvan.
Rantie – 4 När Rantie får bollen vrider alla på läktaren upp sig och ögonen försöker noggrant följa hans kvicksnabba finter det känns som att lyckas inte han så lyckas inte någon, man blir förstörd när han inte kommer förbi sin gubbe. För att citera Blådårar. Rantie skapar målchanser på egen hand och för sina lagkamrater. Blir han mer effektiv framför mål kan han ta Malmö FF långt. Och han spelade bara en halvtimme idag.