Tro, hopp och kärlek

Tro, hopp och kärlek

Som rubriken antyder, det här var en tillställning som på många sätt och vis var oerhört glädjande och därtill bjöd på förvånansvärt modigt och frejdigt spel. Och för att citera Svenska kyrkan "Utan tro, hopp och kärlek orkar ingen människa leva. Det är dessa komponenter som ger innehåll och mening åt människans liv. Utan dessa krafter famlar vi i mörker och tomhet."

Vi vet alla att det "bara" var en träningsmatch, samt en seger är ingen säsong och så vidare. Men med det sagt, träningsmatchen mot Bröndby IF är nu avklarad och finns det någon som nu inte känner en tro på att Jens är vår man att leda oss in i en modernare variant av fotboll? (Lägg till det Sindre, som kompletterar Jens på ett fint sätt.)


Hur hopplöst det än har känts under många år, så finns det där nu, gnistan som väckts till liv och som inte kan sägas vara något annat än hopp om framtiden.
Så pass starkt som vindarna vände igår, så vet vi att folk älskar Blåvitt och kommer fortsätta göra så, oavsett hur många svåra år föreningen har bakom sig. All den ilska och frustration som tidigare varit som en megafon mot Kamratgården, den förbyttes nu på ett ögonblick i den kärlek som supportrarna bra mycket hellre vill känna och visa gentemot sitt lag.



Nu till matchen, vi fick se Pontus Dahlberg göra en rad fina räddningar, samt konstant försöka spela sig ur press tillsammans med övriga laget och dessutom en väldigt fin assist till Santos som iskallt lobbar in 3-0.


Till vänster  i backlinjen så fick Anders Trondsen visa upp sig och som han gjorde det! Trondsen försökte sig på svåra saker och misslyckades x antal gånger. Men vad gör det när han även frekvent vann tillbaka bollen alternativt fick den "dödad". All den nonchalans som tidigare har fått oss att tvivla, den var som bortblåst och kvar fanns ett potentiellt nyförvärv för Blåvitt. (Ja, sådan är känslan, så pass bra var Trondsen.) Enligt en källa till Alltid Blåvitt, så har Trondsen haft ett "bra snack" med tränare samt teknisk direktör och de verkar ha hittat en väg framåt.


Sebastian Hausner verkar fortsatt få förtroendet av tränarna till bekostnad av Johan Bångsbo (återkommer till honom i slutet av krönikan) och idag kändes Hausner mer bekväm med positionsspelet än vad som var fallet mot Silkeborg. Han tog för sig på ett fint sätt matchen igenom.


Mannen, myten, legenden, kort och gott Gurra. Han är navet som får alla omkring sig att känna det där lilla extra självförtroendet och inte minst, förpliktelser att göra sitt absolut yttersta för Blåvitt. Gurra är Gurra. Mer behöver inte sägas.

Oscar Wendt tog i dag klivet ut till högerbacken och gör det med den äran. Han ser mycket bekvämare ut än vad som är normalt för ytterbackar när sådana här rockader görs.
Jag vill till och med gå så långt, som att säga att Wendt ser piggare ut än vad Emil gör nu (och även under sista halvan av förra säsongen) och det är tydligt att vi har en klasspelare i Wendt. Han skulle utan problem kunna spela på vilken som av positionerna i backlinjen.

En backlinje som på ett väldigt tydligt vis höll isär mittbackarna under uppspelsfas och skapade många fler alternativ för Dahlberg, särskilt som Mucolli och Thordarson ständigt droppade ner för att växelvis hämta boll.


Vilket för oss till nyss nämnde Kolbeinn Thordarson som ute på sin vänsterkant gör en rakt igenom habil insats. Han ligger konstant och skaver på Bröndbys farligaste och tyngsta spelare. Vilket även triggar igång Hausner samt till och med, den annars så renhårigt spelandes Gurra. (Sistnämnda står bland annat och knuffar till en Bröndbyspelare som är för närgången mot lagkamrat och visar sedan verbalt att motståndaren gör bäst i att inte fortsätta sin aggression.)
Det är precis sådant här som jag efterfrågade förra säsongen när Thordarson fick stå rätt så ensam i sådana här situationer. Att han nu får med sig resten av laget, det bådar gott.

Arbnor Mucolli som i dag får pröva på en central roll (om än i fri tappning) och stundtals är han lite vilsen i hur han ska värdera risk kontra chans, vilket sätter honom och laget i lite trångmål. Men det är inte värre än att han jobbar sig in i det och hittar en fin balans i speluppbyggnaden. Självklart får vi även se de mycket fina defensiva egenskaper som han under tidigare säsong skämt bort oss med. (Vill tro att han ligger i absolut topp i Allsvenskan av offensiva spelare gällande bollvinst.)

Vårt senaste nytillskott i form av Andreas Pyndt, han gör en ypperlig insats. Det är fin teknik, stort mod och konstant bra värdering i spelet. Är han så här bra konstant under de månader vi har honom till låns, då kommer det göra ont när våra vägar skiljs. Så pass bra är Pyndt i den här matchen. Han erbjuder konstant alternativ för lagkamrater samt är väldigt skicklig på att tråckla sig loss ifrån trängda lägen.

"OP" som fansen redan har bestämt att Oscar Petterson skall kallas för, han verkar ha fått samma typ av enorma hjärta och lungor som vår lojale lagspelare Gustaf Norlin visat prov på år efter år. Petterssons fina fötter gör inte saken sämre och därtill, bra beslutsfattande och fin känsla för presspelet. (Han var nästan lite Marcus Berg-lik i det här, för motståndarna måste han ha känts som tre personer istället för en som jagade dem, så fort de hade boll lite för långt ner på egen planhalva.)

Laurs "Kennet Andersson" Skjellerup som du visar upp dig, herregud, sicken insats. Vi som är lite äldre minns alla hur stark i kroppen Kennet Andersson var, hur fina fötter han hade i avsluten samt inte minst, att han var bra mycket snabbare än man trodde. Allt nyss nämnt, passar in på vårt nyförvärv i form av Laurs.
Alla de olyckskorpar som kraxade oavbrutet om att "Han har inte gjort några mål". "Hur ska han kunna göra mål för oss?" " Kan vi inte hitta något bättre?", de borde idag göra avbön och istället tillbe Laurs. (Obs, sagt med lite humor och ingen direkt uppmaning.)

Vi ska inte sätta för stor press på Laurs som är en ung spelare och kommer att få dra ett stort tungt ansvar på sina axlar men den här insatsen bådar gott. Han är riktigt bra i uppspelsfas, har fin fart när han driver boll samt sist men inte minst, han har en fot som kan smeka in bollen i bortre burgaveln. Som vi har längtat!

Det för oss till matchens sista spelare att analysera, det blir då ingen mindre än vår variant på "Johnny Bråttom" i form av Thomas Santos. Hans lobb till 3-0 är så fin att man knappt orkar vråla "JAAAA" istället kommer man på sig själv med att sitta och småle och känna sig så där varm inombords som annars bara alkohol eller en miljonvinst kan göra. ("Kärlek då!?" säger säkert många nu men den är reserverad till saker som består, det vill säga Blåvitt.)

Santos kommer under år 2024 att användas som högerback enligt flertal källor, vilket jag personligen tycker är lite av att vaska hans kvalitéer men å andra sidan, Jens och Sindre verkar helt uppenbart ha rätt så bra koll på vad de sysslar med. Så jag är spänd på att få se hur det här faller ut.
Santos är precis så som Santos brukar vara, vilket är lika med, oerhört nyttig med sin fart och oförtröttliga vilja till att Blåvitt alltid ska ha bollen.



Jag väljer här medvetet att inte analysera andra halvlek, då det känns orättvist mot de spelare som inte får samma förutsättningar likt de som startade matchen fick. (Det blir alltid lite av en sönderryckt matchbild när man byter så här många spelare.)
Men med det sagt, jag måste nämna Benjamin Brantlind. Han går ifrån klarhet till klarhet och det är tydligt att Jens och Sindre kommer att ge honom många inhopp kommande säsong. Vilket känns helt rätt, då han redan nu är otroligt modig och "klar" i sitt spel. Fortsätter den här utvecklingen för Brantlind, då finns det inga gränser. Så pass bra är grabben och ett såhär stort löfte och talang, de växer inte på träd...

Sist men inte minst, Johan Bångsbo vilken jag känner inte får riktigt en reell chans. Han borde fått 45 minuter på sig, vilket han nu ej fick. Från Blåvitt+appen så har vi fått se bland annat 15 minuters träningssekvens där man övade på mycket rörelse och 1-2 tillslag. Samt därefter intensivt matchspel på samma tema.
Under sistnämnda så fick Bångsbo mycket positiv stöttning ifrån Jens, Gurra och Carlén så som jag uppfattade det. De gav honom ständiga tillrop om position samt aggression i spelet. Något som Bångsbo visade gång på gång, då han smällde på "motståndarna" så det stod härliga till.


Att Bångsbo är lite vilsen i positionsspelet även under träning, det är inte något som han kan lastas för i mitt tycke. Om man får så här få chanser till att visa upp sig, då rämnar självförtroendet även på äldre och rutinerade spelare. Men för en ung mittback, så är inskolningen och ihop-matchning med sin mittbackskollega nästan lite av ett äktenskap.
Det här vet alla som spelat ytterback och tvingats hoppa in till en rutinerad mittback som då på tydligt vis guidar en och tillrättavisar om han inte är nöjd med vart du befinner dig eller hur du agerar rent allmänt.


Bångsbo behöver få matchspel frekvent och inte bänkas en sekund kommande säsong. Antingen måste han lånas ut till annat lag eller så får han ta klivet ner till VF. Sistnämnda tror jag inte blir bra, då han om så kommer tappa än mer av det lilla självförtroende han har kvar. I mitt tycke, både Bångsbo och Blåvitt, gynnas av om han lånas ut till en Allsvensk konkurrent. (Gärna ett gräslag som Mjällby, vilket har försvarsspelet som sitt signum.)

Som en parentes, jag hävdar med bestämdhet att Bångsbo retade gallfeber på Bjärsmyr när denne blev petad på grund av hur pass vass Bångsbo egentligen är.

Bjärsmyr hade positionsspelet och spelförstörande som sitt adelsmärke men utöver det, Bångsbo överglänser honom i allt. 
Jag gillar inte hur pass mycket skit Bjärsmyr har gett Bångsbo i podden "Hunden, Katten, Glassen". För det är inte bara på skämt all den kritik som Bjärsmyr har framfört där gentemot Bångsbo. (Så därav vill jag lyfta nyss nämnda jämförelse mellan dessa försvarsspelare.)

Sista medskicket, ni som inte har skaffat Blåvitt+appen, gör det! Samt gå då in och kika på det 15 minuter långa klippet med träning som visar vart Jens och Sindre vill ta Blåvitt framöver rent spelmässigt.
En stor eloge till de inom föreningen som tagit fram idén och sedan genomfört den, i form av den här eminenta appen. Dock, den är lite för dyr sett till att även ungdomar, pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna ska kunna få chansen till att prenumerera på den. (En fråga som jag kommer lyfta till Richard Berkling i en kommande intervju före årsmötet.)

Fredrik Ekdahl2024-02-10 10:16:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg