Trots två förluster- positiva tongånger i Zambia

Det skulle kunna vara armageddon.
Det skulle kunna vara krigsrubriker, banderoller om avgång och nedmontering.
Det skulle kunna vara tjära, fjädrar och fullständig katastrof. 

0-5 mot Japan, 0-5 mot Spanien. Zambias lag har inte dominerat i VM. Katastrofen hade kunnat varit total. 
Men, icke så. 
När man kastar sig ned i de lokala blaskorna och nätsidorna - och det gör man ju gärna- så hittar man en annan tongång. En helt annan tongång. 
Zambias nation är en stolt nation. Man kan se tillbaka på det som kallades KK11-laget som störtade 1993 och det som sedermera lyftes mot segern i AFCON och man kan se på ett Zambia som lyft sig fotbollsmässigt med mängder av talanger och ett grundande av fotbollsskolor och akademier. När nu damernas fotboll fått fart- dels efter ett lyckat VM fört 17-åringar, ett bra AFCON och en kvalifikation för VM, så är fokus på damforbollen mycket stor. Zambias damer är det första laget som tagit sig till VM. Zambias herrar- kopparkulorna eller Chipolopolo- har inte lyckats, så damlaget lyfts fram som en föregångare. Hoppet var stort, men efter 0-5, 0-5 så kan man tycka att intresset minskat. Men framgången att nå VM är enorm i landet. FRån regeringsnivå och från forbundet så annonseras det stora satsningar framöver. Zambias president sade "To further develop our team’s capabilities, we should provide our girls with more exposure to competitive friendlies and strengthen the women’s domestic ."
Det är landets president och inte fotbollschef som uttalar sig. Förvisso är nationernas presidentter mycket mera involverade och uttrycksfulla i Afrika än i Europa, men det betyder något. Man inser att det just nu är svårt att nå Japan eller Spanien, men stegen som nationen har tagit de senare åren är enorma och det är det som lyfts fram i de lokala medierna. Laget hyllas unisont för sin insats att ta sig till VM och trycket på att öka, sprida och utveckla damforbollen är stort. 
Zambia- ett land med en mission för framtiden. 

TV: Spanien klart för åttondelsfinal efter seger mot Zambia

Magnus Falk2023-07-27 21:50:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons