Stadium Poznan, 2023-03-09 21:00

Lech Poznan - Djurgården
2 - 0

Tung förlust i Polen – men mötet lever
Jesper Karlström gjorde det jobbigt för DIF matchen igenom och var en faktor i att det blårändiga mittfältet aldrig riktigt kom loss.

Djurgården föll under torsdagskvällen tungt på Poznan Stadium i det första av två möten i Europa Conference Leagues slutspel. Forum 1891 går igenom huvuddragen i matchen.

Så hade det blivit dags. DIF skulle gå in i sitt första slutspel i Europa i vad som enligt många bedömare skulle bli den mest betydelsefulla enskilda matchen i klubbens historia. Cirka 2 500 supportrar hade också gjort resan ner till Polen för att stötta sitt lag på plats på mäktiga Poznan Stadium.

DIF är, till skillnad från motståndarna, inte inne i ligaspelet och ett frågetecken inför mötet var därför hur man skulle kunna stå sig rent matchformmässigt. DIF kom till spel efter ett gruppspel i Svenska cupen där man blandat och gett en del och bjudit både på fina toppar och djupa dalar.

Ersatte avstängd kugge
En spelare som inte lyckats komma upp i fjolårets nivå är Hampus Finndell, som på grund av skada hamnat efter i träning och inte sett ut att ha rätt tajming. Kanske inte så konstigt då att ersättaren till avstängde Rasmus Schüller kändes rätt självskriven. När startelvan presenterades var det mycket riktigt Besard Sabovic som var uppsatt i balansspelarrollen. Lite mer överraskande var det kanske att Pierre Neurath Bengtsson också han tog plats i elvan, på bekostnad av Elias Andersson. Tränarna ville dock sannolikt slå vakt om defensiven i det inledande bortamötet – och just försvarsspelet är väl det som har lämnat lite att önska när det gäller nyblivne landslagsmannen Andersson.

Frånsett dessa förändringar var det en högst väntad blårandig elva som kom till spel. Nya mittlåset Danielson-Moros Gracia är tämligen ohotade centralt och detsamma gäller Piotr Johansson till höger. På mittfältet kompletterades Sabovic med kapten Magnus Eriksson och nye fixstjärnan Oliver Berg i mer offensiva roller. På topp höjde knappast ingen på ögonbrynen över trojkan Wikheim-Edvarsen-Asoro.

Lech ställde också upp som väntat enligt en 4-5-1-modell med DIF-ikonen Jesper Karlström i en defensiv roll på mittfältet, med Norrköpingsprofilen Philip Dagerståhl i mittlåset och med giftige Mikael Ishak som spets på topp.

Polackerna startade matchen i högt tempo, ivrigt påhejade av den maffiga ljudkuliss som producerades från läktarna. Gustav Wikheim kom visserligen loss på vänsterkanten redan i den tredje minuten och det såg farligt ut när norrmannen lättade in bollen som snuddade ribban. Detta blev dock ett sällsynt undantag i en klar hemmadominans som kom att prägla de första 20 minuterna.

DIF gjorde det dock bra defensivt och Lech hade svårt att komma till klara målchanser. Det syntes till exempel att tränarna satt specialbevakning på Michael Isak – och försvaret lyckades oftast hålla tekniske yttern Michal Skoras i schack.

Grämde sig över missat mål
Hemmadominansen bedarrade halvvägs igenom första halvlek och DIF kunde då börja flytta upp positionerna lite. I den 34:e matchminuten kom matchens klaraste målchans så långt när Victor Edvardsen slog en öppnande höjdboll från vänster som friställde Asoro nära mål, men anfallaren kom inte rätt till bollen när han försökte brösta den mot mål och tog sig mot huvudet när ett öppet läge gick till spillo.

Desto tuffare blev det bara några minuter senare när hemmalaget tog ledningen på en fast situation. En frispark från 35 meter lättades in i boxen och mittbacken Milic kom upp perfekt i ytan mellan Danielson och Moros Gracia och skallade distinkt in 1-0, vilket också blev ställningen i paus.

I andra halvlek höjde sig DIF i offensiven även om det fortsatt bjöds på en hel del individuella misstag. Mittfältet med Sabovic, Eriksson och Berg fungerade aldrig speciellt bra, men gästerna kunde trots det jobba sig till en del chanser direkt efter paus.

Brände fritt läge igen
I den 55:e minuten skulle DIF få sin andra solklara målchans för dagen när lite slumpspel efter en hörna satte Edvardsen i ett fritt läge mot öppet mål. Anfallaren skulle bara placera in bollen i öppet mål med bredsidan, men hans avslut på halvvolley gick över mål. Minuten senare hade Blåränderna även en bra chans där Asoro nickade strax över mål efter ett inlägg från vänster från Magnus Eriksson.

Gästerna hade tagit mer initiativ än i den mediokra första halvleken och börjat vinna fler närkamper, även om den som utmärkte sig mest var ex-djurgårdaren Karlström som gjorde det svårt för gästerna gång på gång. Lech fick också mer och mer kontroll på gästernas anfallsspel och lyckades avstyra fler högoktaniga målchanser.

Känslan var också att hemmalaget kände sig rätt nöjda med att ha en ledning med 1-0 att gå på inför returen. I den 82:a minuten skulle dock förutsättningarna förändras – samtidigt som två inhoppare blev olycksfåglar i blårandigt. Besard Sabovic hade i den 69:e minuten fått lämna plats åt Hampus Finndell – och Carlos Gracia kunde inte fullfölja matchen efter att ha blivit stämplad av Ishak. Det var därför Jesper Löfgren och Hampus Finndell som fanns på plats i boxen när ett till synes ofarligt inspel från vänster letade sig in. Löfgren försökte kortpassa till Finndell i boxen – och mittfältaren sattes genast under press. Det hela slutade med att mittfältaren Filip Marchwinski kunde placera in 2–0 från nära håll med cirka tio minuter kvar.

Ny match – nya förutsättningar
Med maximal otur kunde det ha blivit även 3–0, men som tur var sköt Skoras över på ett avslutande friläge under stopptiden. 2–0 är inget omöjligt läge att vända på, men nog känns det betydligt tuffare än det 1–0-resultat som länge såg ut att kunna stå sig.

Något som få nog uppfattade under matchen var vad som hände när Victor Edvardsen byttes ut mot Jacob Bergström strax efter hemmalagets andra mål. Edvardsen ropade efter bytet något från bänken som fick domaren att plocka upp det gula kortet. Göteborgaren drog därmed på sig en på gränsen till oförlåtlig avstängning till returen, som förstås inte ökar de blårändiga chanserna till avancemang.

En positiv sak att ta med sig inför returen är att Rasmus Schüller åter lär vara tillgänglig. Finländaren har sett majestätisk ut i cupen och det visade sig vara ett stort avbräck att han inte var tillgänglig i mötet i Polen. Det är skillnad på allsvenskan och Europa och varken Sabovic eller Finndell har det mogna och dynamiska spel som Djurgårdens nummer sex står för. Kan ett mer naturligt fungerande mittfält bli nyckeln till att vända på steken hemma på Tele2? Det visar sig om en vecka.

* * *

Vad tror du om DIF:s chanser efter den svidande förlusten i Polen? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton!

TV: Djurgården förlorade mot Lech Poznan