Tele2 Arena, 2023-09-16 17:30

Djurgården - IFK Värnamo
1 - 2

Tung förlust mot Värnamo efter stor irritation
Magnus Eriksson skriker ut sin frustration i förlusten hemma mot Värnamo.

Tung förlust mot Värnamo efter stor irritation

Efter en underhållande match, för den neutrala åskådaren, där Värnamo och Djurgården hade en halvlek var med mer eller mindre bländande spel skulle gästerna gå vinnande ur bataljen på Tele2 Arena. Till symfonin av visselorkaner riktade mot såväl domaren som hemmalaget stod ett sargat hemmalag för en insats med mersmak. Det var bara det att Värnamo skulle visa sig vara så mycket mer effektiva i avsluten. 


Inför matchen handlade snacket i första hand om vad som skulle hända NÄR Djurgården hade vunnit dagens match. Tre poäng skulle innebära att man tagit ny mark gentemot åtminstone en av sina konkurrenter, då Malmö och Bajen spelar mot varandra senare i omgången. Någon timme innan match nåddes man däremot av ett antal oroande rapporter kring spelartruppen, vilket ställde laget i en situation man inte tidigare upplevt under säsongen. 

Tunga avbräck tätt inpå matchstart
När matchtruppen släpptes under gårdagen var det knappast någon som trodde att startelvan skulle se ut som den gjorde idag. Rami Kaib var tillgänglig och med i truppen, trots att han var otillgänglig dagen innan, och tur var nog det med tanke på att hela tre regelbundna startspelare skulle visa sig behöva utgå ur truppen. Marcus Danielson och Jacob Une Larsson var nämligen sjuka, samtidigt som Haris Radetinac skadat sig. 

Med återbuden i åtanke tvingades tränarduon Kim Bergstrand, som idag gjorde sin första match sedan han av personliga skäl varit borta från laget under en period, och Thomas Lagerlöf rotera kraftigt i startelvan. Som väntat startade Jacob Widell Zetterström i mål, tillsammans med Piotr Johansson och Samuel Dahl på respektive kant i försvarslinjen. Som ersättare för de båda ordinarie mittbackarna fick hemmapubliken på Tele2 se Rasmus Schüller och Carlos Moros Gracia.

På mittfältet övertog Besard Sabovic den plats som i vanliga fall tillhör Schüller. Tätt framför sig hade han kapten Magnus Eriksson och Hampus Finndell. Musa Gurbanli fick fortsatt förtroende som startande central anfallare, precis som Gustav Wikheim fick på vänsterkanten. Till höger i anfallet startade, för första gången sedan sin skada, Oskar Fallenius som stod för ett mycket fint inhopp i matchen mot IFK Norrköping. 

Vackert avslut bakom hemmalagets kalldusch
Matchen inleddes med ett hemmalag som höll i bollen klart mer än Värnamo under de första minuterna. Efter ett bolltapp på vänsterkanten i anfallet ställde dock bortalaget om snabbt och Värnamoanfallaren Aldin Zeljkovic avslutade vackert i Widell Zetterströms högra kryss med ett skott utifrån i den femte minuten. Den tidiga kallduschen var knappast vad hemmalaget hade hoppats på, inte minst med tanke på ruljansen i matchtruppen på förhand, och matchen blev omedelbart än mer intrikat. 

Under den period som efterföljde Värnamos ledningsmål skapade inget av lagen några riktigt farliga chanser. Djurgården verkade även fortsatt driva spelet, men bortalaget kan inte sägas ha varit ofarligt. Dessutom vårdade smålänningarna bollen väl och lyckades etablera spel runt det blårandiga straffområdet vid flera tillfällen, till hemmapublikens besvikelse och busvisslingar. Djurgården hade ett antal fina anfall under perioden, men det saknades hela tiden något - som när Dahl spelade en boll snett inåt bakåt till Wikheim som inte lyckades nå passningen i straffområdet. 

Blåränderna såg ut som riktiga järnkaminer under matchen. De stångades och kämpade i både försvar och anfall, samtidigt som frustrationen var påtaglig både på och utanför planen. Dahl fortsatte att försöka hitta in till sina lagkamrater i straffområdet, utan att passningarna förvaltades på ett sätt som ens ledde till skott på mål. Bortsett från ett fåtal tillfällen fick Djurgården inte några stora ytor att kontra på, istället tvingades man hålla i bollen och spela sig förbi hela Värnamos lag för att komma till avslutslägen. 

Rättvis ledning för Värnamo
Värnamo spelade väldigt bra under den första halvleken, särskilt i försvarsspelet där man inte släppte till många lägen för hemmalaget. Dessutom lyckades man nästan uteslutande begränsa Djurgårdens avslutsmöjligheter till lägen där det skulle mycket till för bollen att gå i mål. Smålänningarnas anfallsspel var det inte heller något fel på och man försökte hela tiden kreativt passa sig förbi Blåränderna. Därtill tog man chanserna att kontra så fort de visade sig, även om det tidiga ledningsmålet verkade ha sänkt Värnamos anfallstempo en aning. 

Mot slutet av halvleken höll Värnamo sånär på att frispela Zeljkovic efter att Dahl upphävt anfallarens offsideposition. Däremot lyckades just vänsterbacken Dahl bryta försöket till en djupledspassning - och läget avstyrdes med god marginal. Hemmalaget fick några minuter därefter flera fasta situationer runt motståndarnas straffområde, utan att de resulterade i några skott på mål. Istället skulle Värnamo fortsätta att skapa oreda i DIF-försvaret, som inte lyckades komma tillrätta med gästernas finurliga passningsspel. 

Visserligen stod inte Djurgården på något sätt för en fantastisk insats i den första halvleken, men att hävda att spelet var uruselt eller att inställningen inte var där hade varit orättvist. Inte minst mot gästerna Värnamo som faktiskt spelade väldigt bra både med och utan boll. Vidare ska påtalas hur ledningsmålet också var resultatet av en mycket fin individuell prestation, inte av att någon blårandig spelare ska ha gått bort sig på ett oacceptabelt sätt.

Fullständig scenförändring efter pausvilan
Efter att ha serverat sina lagkamrater flera intressanta passningar under den första halvleken, utan att dessa nått rätt adress, fick Dahl tidigt bättre utdelning i den andra halvleken. Bara en dryg halvminut efter att domaren blåst igång matchen efter pausvilan slet han sig loss från DIF-lånet Albion Ademi på vänsterkanten som han snabbt gjort till sin. Den här gången spelade han ett hårt inspel längs marken till Finndell som från nära håll tryckte in kvitteringen. Bara några minuter senare räddades Gurbanlis fina nick, efter inlägg från Fallenius, på mållinjen. 

Samtidigt verkade kvitteringen också ha föranlett ett mer kontringsinriktat Värnamo, som nu höjde sin anfallsfrekvens rejält. Detta ledde i sin tur till att Djurgården, som tidigare under matchen stundom sett ut som koner när smålänningarna passade runt bollen, kunde vinna boll högre upp i planen. Därmed anföll Blåränderna med extremt mycket mer fart och skapade läge efter läge i inledningen av andra halvlek. Dessutom var lägena också klart mycket farligare än tidigare och det hade inte varit orimligt över huvud taget om hemmalaget vänt underläge till ledning på halvlekens första fem minuter. 

Hemmalaget anföll på ett helt hänsynslöst sätt mot ett Värnamo som plötsligt hade tvingats lämna ifrån sig allt initiativ. Gång efter annan verkade DIF hitta nya sätt att spela sig fram till lägen även om avsluten lämnade lite mer att önska, inte minst för Gurbanli som faktiskt missade öppet mål med ett avslut som gick parallellt med mållinjen. Irritationen från den första halvleken, som ofta riktades mot domaren, fortsatte även under den andra. Flera gånger upprördes både spelare och publik mot att Värnamo tilldelats frisparkar som nog inte var helt självklara. Efter ett längre uppehåll då en bortaspelare tacklats ned skulle matchen bjuda på en ytterligare vändning. 

Nytt och oväntat ledningsmål från gästerna
När Värnamo, egentligen för första gången i den andra halvleken, återfann sitt fina passningsspel från den första skulle man också återta ledningen. Efter att gästerna först prickat Widell Zetterströms stolpe skulle Zeljkovic på returen bli tvåmålskytt. Nästan direkt efter målet, i den 70:e minuten, bytte Djurgårdens tränarduo ut Sabovic och Wikheim mot Lucas Bergvall respektive Felix Vá. Någon minut därefter hamnade domaren återigen i fokus efter att ha hamnat i vägen för Dahls avslut efter en frispark vid Värnamos kortsida. 

Efter sitt ledningsmål hamnade Värnamo väldigt lågt i sitt försvarsspel. Visserligen innebar det att att Djurgården inte längre kunde anfalla med samma snabbhet, och nog blev de skapade chanserna både färre och sämre. Däremot var hemmalaget fortfarande i förarsätet och man fortsatte att trycka på för att åstadkomma en kvittering. Tröttheten verkade dock ha tagit ut sin rätt och det kändes som att laget till viss del kört fast. Att Värnamo hela tiden tog lång tid på sig med insparkar, inkast och frisparkar underlättade såklart inte heller Djurgårdens framfart. 

I den 85:e minuten spelade Värnamos Victor Larsson tydligt hem bollen till egen målvakt med en kontrollerad spark, utan att domaren för den sakens skull upplevde det som en hemåtpass. Istället resulterade den fullständigt rimliga reaktionen från Djurgårdshåll till gula kort åt både Finndell och Tommi Vaiho, som fortfarande satt på bänken. Farsen fortsatte med att Simon Thern och Schüller fick ett varsitt gult kort efter att spelarna bråkat på planen. Det var sannerligen ingen god eller rättvis insats idag från domaren Adi Aganovic, som uppenbarligen inte klarade av uppgiften. Aganovic kan självklart inte klandras för de två insläppta målen, men att han hade inverkan på matchen - och inte minst dess slutfas - är fullständigt otvivelaktigt. 

Oförklarlig domarnivå
Återigen hamnar en av de allsvenska domarna i fokus efter insatser som inte lämpar sig för elitverksamhet, vilket såklart är tråkigt. Uppenbarligen finns det inte bättre domare i Sverige, vilket tydliggörs av att man som elitdomare i landets högsta serie inte har kapacitet att bedöma en tydlig hemåtpass. I slutet av matchen fick även Moros Gracia gult kort efter att ha klagat på domarens beslut att inte ge honom frispark, trots att Aganovic gett Djurgården fördel av boll. Det kändes onödigt av både mittbacken och domaren, som inte verkade klara av att kommunicera med spelarna under hela matchen. 

Domaren lade till hela sju minuters tilläggstid i matchen, vilket kändes rimligt utifrån det konstanta maskandet från Värnamos sida. Under dessa minuter matade hemmalaget in inlägg efter inlägg i gästernas straffområde. Dessutom höll Värnamo på att göra ett tredje mål då Kenan Bilalovic sköt utanför när han kom fri med Widell Zetterström. Trots en spelmässigt fin andra halvlek klarade inte DIF av att göra mål på sina lägen. Istället var Värnamo klart mer effektiva och stod efter 97 minuter som rättvisa vinnare av just den anledningen. 

Jakob Woll2023-09-16 19:43:14
Author

Fler artiklar om Djurgården