Två lag som vägrade förlora - men inte klarade av att vinna

Efter att gruppmotståndarna Schweiz och Portugal tagit ut varandra och spelat 2-2 tidigare under kvällen var de nu dags för EM-gruppspelets kanske mest ovissa match. De regerande Europamästarna Nederländerna mot silvermedaljörerna från OS och favorittippade Sverige. En match som på förhand var omöjlig att sia.

När matchen väl startade var det två lag som visade stor respekt för varandra vilket resulterade i att målchanserna uteblev. Det båda lagen hade svårt att hävda sig offensivt och inledningsvis var det mycket kamp på mittfältet. Efter den inledande kvarten började Sverige hitta rätt i anfallet och började utmana det Nederländska försvaret. Ett försvar som fick sig en ordentlig törn när den rutinerade målvakten Van Veenedaal såg ut att sträcka sig efter en utspark. In kom 22 år gamla Van Domselaar, till vardags i Twente. Sverige fortsatte sätta press på försvaret och med 10 minuter kvar av första halvlek lönade det sig.

Milan-stjärnan Kosovare Asllani tog sig fram på högerkanten, lyckades tunnla sin försvarare innan hon kunde sätta bollen snett inåt bakåt. En passning som såg ut att vara misslyckad då Hurtig kom framrusande med bollen rullandes någon meter bakom sig. Men där kom också Jonna Andersson, Sveriges offensiva ytterback, rusandes. Hon tog emot bollen för att sikta in sig, när avslutet väl kom kunde mittback Gragt slänga sig för att täcka skott. Men avslutet var så pass hårt att det kunde leta sig in via burgaveln och 1-0 Sverige var ett faktum.

Innan första halvlek var över fick Nederländerna se ytterligare en försvarare utbytt i form av mittback Aniek Nouwen på grund av skada.

När domaren blåste igång andra halvlek var det Nederländerna som var det bollförande laget. Man pressade på och ville få in en snabb kvittering för att känna att man fortfarande är med i matchen. En press som lönade sig redan i den 52:a matchminuten när via ett misslyckat avslut som styrdes på en liggandes försvarare till Roord. Mittfältaren, till vardags i tyska Wolfsburg, kunde raka in kvitteringen bakom Hedvig Lindahl i det svenska målet.

1-1 lika och denna kväll visade oss två lag som verkligen inte ville förlora. Lägena utbytes lagen emellan men de heta chanserna uteblev. Beslutsfattandet fanns inte där idag och trots pigga byten från Rytting Kaneryd och Blackstenius som kom in och satte Nederländernas backlinje på prov. Men resultate speglar matchen väl då Nederländerna var en “Eriksson-brytning” från vinst. Hade Asllani i sin tur varit kyligare i slutskedet istället för att gå på  avslut kunde resultatet sett annorlunda ut.

I och med kvällens oavgjorda resultat står samtliga lag i grupp C på 1 poäng och med stor sannolikhet kommer gruppvinsten avgöras på målskillnad. Men fokus nu för damerna gäller att ladda om batterierna till på onsdag när Schweiz står på andra sidan.