Tvillingderbyn vi minns

Tvillingderbyn vi minns

På söndagen spelas en av svensk fotbolls hetaste matcher när AIK tar emot Djurgården på Friends Arena. Det så kallade tvillingderbyt blir det 173:e i tävlingssammanhang. SvenskaFans tar en tur längs minnenas allé och besöker sju minnesvärda tvillingderbyn i Allsvenskan genom åren.

Det första derbyt – 10 Augusti 1927
AIK – Djurgården 2–1
Det första allsvenska tvillingderbyt spelades på Stockholms stadion inför 6 667 åskådare. Mötet var dock inte det första klubbarna emellan. Faktum är att derbyt hade hunnits med att spelas hela 105 gånger tidigare i olika sammanhang. Det var en tuff match som spelades på stadions gräs den dagen. Efter 27 minuter tog Djurgården ledningen genom Oskar Palm, men strax innan halvtid kunde Per Kaufeldt kvittera matchen på straff. Kaufeldt, eller ”Pära” som han kallades, var den klart starkast lysande stjärnan i matchen och med fem minuter kvar av matchen hamnade han helt fri mot Fritiof ”Fritte” Fredriksson i Djurgårdsmålet. Kyligt kunde han skarva in bollen i nätmaskorna och resultatet i det första allsvenska tvillingderbyt skrevs till 2–1 till AIK.

Per Kaufeldt i AIK.
Per Kaufeldt i AIK. Wikimedia Commons.

Nagelbitaren – 22 Maj 1986
AIK – Djurgården 3–2
Vårderbyt 1986 spelades på Råsunda inför 12 171 åskådare en tidig sommarkväll. Rivalerna hade då inte mötts i ett derby i Allsvenskan på fem år och spänningen var påtaglig. Djurgården inledde matchen starkast och efter 38 minuter kunde Stefan Rehn, efter en vacker framspelning från Thomas Sunesson, rulla in bollen bakom AIK-målvakten Bernt Ljung. I den andra halvleken ryckte AIK till sig taktpinnen och dominerade stora delar av den kvarvarande matchen. Två mål på tre minuter genom Björn Kindlund och en då 18-årig Kim Bergstrand (som i dag står på tränarbänken i Djurgården tillsammans med Thomas Lagerlöf) betydde 2–1 till AIK. Men ännu var dramat inte över. Efter 88 minuters spel kvitterade Djurgårdens lagkapten Stephan Kullberg till 2–2, och med bara sekunder kvar av matchen gav Djurgårdens Gary Williams bort en onödig hörna. AIK-mittfältaren Göran Göransson slog hörnan som hamnade hos Mats Olausson. 3–2 till AIK i matchens absoluta slutskede.

Målkalaset – 11 Maj 1992
AIK – Djurgården 4–4
De 13 188 åskådare som var på plats på Råsunda denna försommarkväll fick bevittna ett Stockholmsderby som skrev in sig i historieböckerna. Matchen hade knappt hunnit börja innan Djurgården gjort både ett och två mål genom Fred Persson och Ivan Cvitkušic. AIK ville inte vara sämre och efter knappa 20 spelade minuter hade de svartgula reducerat och kvitterat genom Peter Hallström och Pascal Simpson. En mycket märklig situation uppstod i slutminuterna av den första halvleken när Djurgårdsmålvakten Anders Almgren skadade sig i en kollision. Domaren valde då att bryta för halvtid medan Almgren togs om hand. Sedan blåstes den andra halvleken i gång med att spela den kvarvarande minuten av första halvlek. Den började med en AIK-hörna som Gary Sundgren lyckades förvalta till 3–2. Den andra halvleken fortsatte i samma rasande tempo som den första. Djurgården kvitterade efter 60 minuters spel genom Jens Fjällström och AIK tog åter ledningen efter 81 minuter genom Kim Bergstrand. Med bara två minuter kvar av ordinarie tid slog Djurgårdens Robert Eriksson till och cementerade slutresultatet till 4–4. Det är än i dag det målrikaste tvillingderbyt i Allsvenskan.

Gnagets otroliga vändning – 2 Juni 2003
AIK – Djurgården 3–3
Det var en kväll i juni, då 35 197 åskådare begett sig till Råsunda för att se det heta derbyt mellan AIK och regerande svenska mästarna Djurgården. Blåränderna inledde matchen klart bäst och efter mål av Kim Källström och dubbla mål av Johan Elmander skrevs ledningen efter dryga 70 minuters spel till 0–3. Delar av AIK-publiken började lämna stadion och bege sig hem. Sedan hände något. På bara fem minuter hade AIK gjort både ett och två mål genom Mats Rubarth och Stefan Ishizaki, och matchen hade fått liv igen. På stopptid kom Gnagets kvittering av bara farten när inhopparen Samuel Ayorinde, på passning från Daniel Tjärnström, nickade in bollen bakom en hjälplös Andreas Isaksson. ”Har du sett på maken? Det är helt otroligt!” lät det i Canal+-sändningen när ett av de mest minnesvärda derbyn i modern tid avgjordes.

Andreas Johansson och Johan Elmander firar.
Andreas Johansson och Johan Elmander firar. Bildbyrån.

Det tysta derbyt – 19 November 2011
AIK – Djurgården 0–1
Ett av de sista derbyna på Råsunda innan stadion revs bevittnades av 24 639 åskådare på en kylig septemberkväll. Matchen fick en snudd på kuslig i inledning i och med en pågående supporterprotest mot fotbollsförbundet. De första tio minuterna spelades nämligen under total tystnad från åskådarna på plats, för att sedan fullkomligt explodera i sång och tifo-verksamhet när väl matchklockan nådde minut elva. Efter knappa 20 spelade minuter fick Djurgårdens Kennedy Igboananike (som bara några år senare anslöt till AIK) visa prov på sin oerhörda snabbhet, när han från egen planhalva kontrade in ledningsmålet. 0–1 blev också slutresultatet och matchen i övrigt kännetecknades av sedvanligt hårt spel från Gnagets Kenny Pavey, som förmodligen borde blivit utvisad både en och två gånger. Det var bland annat en spark på Djurgårdens Mattias Jonson som träffade på ett ställe där ingen spark bör träffa. Djurgårdens seger i derbyt skulle komma att bli den sista på nästan nio år mot AIK i Allsvenskan.

Födelsedagsfirandet – 21 September 2016
Djurgården – AIK 0–3
Höstderbyt 2016 spelades inför 22 197 åskådare på Tele2 Arena. AIK gick in i matchen med nio raka allsvenska derbymatcher mot Djurgården utan förlust i ryggen, och kvällen skulle komma att sluta med att den raden förlängdes. Efter knappt 15 minuters spel rullade en viss Alexander Isak, på passning från Ebenezer Ofori, in bollen bakom Andreas Isaksson i Djurgårdsmålet, och passade på att fira framför en missnöjd hemmapublik. Kvällen skulle innebära mer firande för Alexander Isak, utöver det faktum att just den dagen var hans 17-årsdag, då han efter 64 minuters spel nickade in 0–2 till AIK. Dryga tio minuter senare bjöd Chinedu Obasi på ett solonummer där han snappade åt sig bollen och gick förbi en, två och tre Djurgårdsförsvarare, för att sedan cementera slutresultatet till 0–3 till AIK.

Skandalderbyt – 28 Maj 2023
Djurgården – AIK 1–0
Säsongens första derby spelades en söndagseftermiddag på Tele2 Arena inför 26 084 åskådare. 12 långa år hade gått utan att Djurgårdspubliken hade fått se sina älskade blåränder vinna mot antagonisterna AIK i Allsvenskan. Förvisso hade Djurgården besegrat AIK tre år tidigare, men pandemi-restriktioner hade satt stopp för all publik på de Allsvenska läktarna. Djurgården tog emot ett AIK i kris och såg sin chans att förvärra de svartgulas situation ytterligare. Matchen stod länge och vägde men efter 81 spelade minuter kunde Djurgårdskaptenen Marcus Danielson vackert skruva in ledningsmålet. Vild glädje bland Djurgårdarna följdes av oroligheter på läktarna och matchen fick avbrytas vid två tillfällen, det senare varade i över en timme. När stora delar av AIK-läktaren gapade tom kunde matchen spelas färdigt och Djurgårdarna fick äntligen fira en derbyseger på plats.

Poliser med hundar går in på planen.
Poliser med hundar går in på planen. Bildbyrån.

Har vi missat något? Vilket är ditt bästa derbyminne?
 

Fredrik de Ronfredrik.d.ron@svenskafans.comTwitter: @fredrikderon2023-09-23 15:05:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans