Une Larsson eller Eriksson - ett kaptensdilemma

Une Larsson eller Eriksson - ett kaptensdilemma

Frågan om vem som ska efterträda Jesper Karlström som lagkapten har blivit ett diskussionsämne. Här redogör vi för alternativen.

Ett av de absolut hetaste diskussionsämnena hos Djurgårdssupportrarna dessa dagar är frågan om vem som ska bli ny officiell lagkapten. Efter att Jesper Karlström lämnade klubben för utlandsäventyr i Polen har bindeln vandrat runt på några olika kandidater utan att det blivit någon ny officiellt uttalad kapten.  Under försäsongen har Jacob Une Larsson burit den, men även nyförvärvet Rasmus Schüller och den karismatiske Magnus Eriksson som dessutom bar den under den första tävlingsmatchen mot IK Brage.

Många menar att Une Larsson är en naturlig efterträdare till Karlström i och med hans stora Djurgårdshjärta, att han kan klubben utan och innan och varit den pålitlige konstanten i backlinjen under flera års tid och dessutom känns som den första spelaren Kim och Tolle väljer att ta ut i en startelva.

Andra menar att Magnus Eriksson är mer lämplig eftersom han är en tydlig ledare i omklädningsrummet, på planen och är en tydlig fanbärare med såväl inhemsk som internationell erfarenhet och verkligen vet vad som krävs av en spelare för att nå en nivå längre.

Ledarskap är dessvärre inte mätbart i några siffror, vilket gör att det är omöjligt att analysera vem som är mest lämpad för rollen. Haris Radetinac och Rasmus Schüller har också nämnts som tänkbara kandidater, men Forum 1891 har valt att resonera lite kring de vi tror är de båda alternativen.

Jacob Une Larsson
Fördelar: en Djurgårdskille ut i fingerspetsarna som varit i klubben länge. Visar alltid hjärta och är ett föredöme på såväl träning som match. Har en förmåga att också utöva någon form av ”tyst ledarskap” där han inte hörs och syns mest men inger respekt med sin blotta närvaro. En tydlig kravställare – kan skälla ut en spelare som inte gör jobbet, för att sedan komma och krama om spelaren när lugnet lagt sig och förklara att han bara vill Djurgårdens bästa. Har framtiden för sig och kan mycket möjligt bli Djurgården trogen för resten av karriären om det inte kommer några superbud från utomlands. Kanske växer ännu mer med ansvaret som en kaptensbindel ger?

Nackdelar: kanske inte den mest högljudde ledaren som tar ton i omklädningsrummet eller på planen. Föredrar nog att hålla sig lite i bakgrunden och slippa pressen av vad en kaptensbindel också för med sig.

Magnus Eriksson
Fördelar: visar alltid hjärta på planen, ger allt och är en tydlig kravställare. Är dessutom en spelare och person som tar mycket plats utanför planen. Tar sig tid, pratar med alla, visar tydliga ledarskasdrag i sitt sätt att vara. Pratar ofta gott om Djurgården. Har varit ute på de stora arenorna och tagit sig ut i världen som utlandsproffs, vilket gör att hans rutin och ord väger tungt till yngre spelare.  Frågan är dock – behöver Magnus verkligen en bindel för att vara den han är? Det känns som att han fortfarande är den personen, den ledaren, även utan en bindel.

Nackdelar: har inte alltid varit given i startelvan i Djurgården. Har sin historik med AIK som många både påtalar och kanske har lite svårt för. Blir inte yngre. 

Sammanfattning:
Jacob Une Larsson är en spelare som är omöjlig att inte tycka om, precis som Magnus Eriksson. Båda är fullgoda kandidater till att bära kaptensbindeln för Djurgårdens IF.  Mange är en naturlig ledare oavsett om han har en bindel på armen. Une Larsson är föredömet som visar med sitt sätt att vara utan att synas och höras. Vill nog inte ha bindeln, men kanske skulle växa ytterligare några steg med den. Magnus Eriksson tar nog bindeln mer än gärna, Jacob Une Larsson gör det nog om han behöver för Djurgårdens bästa.



Vem ser du helst som kapten för Djurgårdens IF?

Redaktionen2021-02-23 08:40:00

Fler artiklar om Djurgården