Uppehållskollen – Djurgårdens IF

Uppehållskollen – Djurgårdens IF

Sommaruppehåll i Allsvenskan och Superettan innebär välförtjänt vila för spelare och ledare. Men även en möjlighet att reflektera över vad som varit bra och vad som kan bli bättre. SvenskaFans redaktioner har gått igenom våren och dess toppar och dalar. Näst på tur står Djurgårdens IFs Adam Lannebo.

Hur har er klubbs inledning på serien varit?
– Väldigt mycket ned till en början, för att sedan peka uppåt mot slutet. Två segrar på de inledande sex matcherna hade ingen Djurgårdssupporter trott på förhand. Vinterfönstret kändes spännande och tanken var att Kim och “Tolles” lag skulle utmana om SM-guldet. Det blev dock bättre mot slutet med fem matcher utan förlust, men poängtappet hemma mot IFK Norrköping sved rejält. Den matchen förstärkte mångas bild från början av säsongen – att det behöver värvas en hel del i sommar. 

Största besvikelsen hittills?
– Det finns många besvikelser i Djurgården våren 2023. Facitet på bortaplan har varit bedrövligt och det behöver åtgärdas under andra halvan av säsongen om laget ska ha någon möjlighet att nå en av Europaplatserna när vi summerar året. Men det som oroar allra mest är anfallsspelet. Victor Edvardsen, Joel Asoro, Oliver Berg, Gustav Wikheim, Oskar Fallenius, Haris Radetinac och Jacob Bergström har endast gjort åtta mål tillsammans på 13 matcher. Att Marcus Danielson leder den interna poängligan är ett kraftigt underbetyg till samtliga i offensivt led.  

Positiva saker att ta med sig?
– Att laget lyckades vända den dystra trenden under våren. Efter förlusten mot Hammarby i mitten av maj hade många supportrar nästan gett upp säsongen. Men man tog sig i kragen och avslutade vårsäsongen på ett betydligt bättre sätt än man började den. En annan positiv sak att ta med sig är att det är glädjande att se att Rasmus Schüller fortsatt håller högsta allsvenska klass. Skador och avstängningar har gjort att en del börjat tveka på finländarens förmåga, men under de sista matcherna bevisade han varför han är den första Bergstrand och Lagerlöf skriver ned i laguppställningen. Sedan är hemmafacitet något att ta med sig in i sommaren och hösten. Tele2 Arena har utvecklats till en borg när Djurgården spelar. 

Någon spelare som har imponerat extra under våren?
– Förutom Marcus Danielson, Elias Andersson och Rasmus Schüller, som varit bäst under våren i blårandigt, måste Jesper Löfgren lyftas fram. Få – om ens någon – hade kunnat tro att nyförvärvet Carlos Moros Gracia skulle bli omsprungen av den något bortglömda Löfgren. Tillsammans med Danielson har han hittat ett fint samarbete som för varje match som går känns stabilare och stabilare.  

Vilka andra lag har imponerat på er under våren? 
– Det är många lag som har imponerat på mig. Jag hade räknat med att både Malmö FF och BK Häcken skulle ligga högst upp i tabellen, men är desto mer överraskad av Elfsborgs framfart. Känslan är att Jimmy Thelin nu har fått ihop något riktigt bra i Borås som kan bära långt. Sedan måste såklart Kalmar FF, BP och Halmstads BK nämnas. Inför säsongen trodde jag att samtliga tre klubbar skulle hålla till på den undre halvan av tabellen, men de har verkligen imponerat.
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-06-23 11:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans